Türkiye’de emekçiler sağlıkları pahasına çalışmak zorunda kalırken turistler tam kapanma tedbirlerinden muaf biçimde eğlenebiliyorlar. AFP fotoğrafçısı Bülent Kılıç, bu durumun yarattığı çatışmayı gözler önüne seren bir fotoğrafa imza attı.
Çatışmalarla dolu fotoğrafı çeken Bülent Kılıç, fotoğrafın hikayesini BirGün’den Ozan Gündoğdu’ya anlattı. Gündoğdu’nun haberi şöyle;
Kız arkadaşı Fransa’da yayımlanan Liberation Gazetesi için çalışan Bülent Kılıç, fotoğrafın çekildiği restorana da kız arkadaşına eşlik ederken gitmiş. Aslında orada bulunmaları da Kılıç’ın kız arkadaşının Türkiye’deki içki yasakları ve turistlerin serbestçe dolaşması hakkında yazdığı haberden kaynaklanıyormuş. ( Liberation Gazetesi’nde çıkan haber için buraya tıklayabilirsizniz. )
Devamını Bülent Kılıç’tan dinleyelim;
“Restorana girdiğimizde turistlerin bir yandan yemek yiyip eğlendiğini, bir yandan martılara balık verdiklerini gördük. Etrafa bakarken, fotoğraftaki temizlik işçisinin Ukraynalı turist grubunun yanında belirdiğini fark ettim. Yanılmıyorsam yere dökülen balıkları temizlemek için gelmişti. Onu görür görmez fotoğraf makinemi çıkarıp alelacele 1-2 fotoğraf çektim. O fotoğraflardan biri de bu oldu”.
Öte yandan Kılıç’ın fotoğrafında herkesin gördüğü şey aynı değil. Fotoğrafa bakan kimileri Türk ve yabancı çatışması görüyor ve sosyal medya paylaşımlarından anlaşıldığı kadarıyla milliyetçi refleksler gösteriyor. Kimileriyse çalışmak zorunda olan ile olmayan arasındaki çatışmayı görüyor. İktidar partilerine sempati besleyenler ise fotoğrafın anlattıklarını duymama, gösterdiklerini görmeme eğilimindeler. Peki Kılıç’ı etkileyen neydi?
“Vicdanı olan herkes buradaki sınıfsal çatışmayı görür. İşgal altında İstanbul gibi söylemler var. Bunları yanlış buluyorum. Eğlenenlerin kimlerinin önemi olduğunu düşünmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının evlere kapatıldığı, nefes alamadığı bir ortamda turistlerin özgür bir biçimde dolaşması insanları doğal olarak rahatsız edecektir. Ama çalışmak zorunda olanların onurunun incindiği bir durum yaşanıyor”.
Bu haliyle Kılıç’ın fotoğrafı ilerleyen yıllarda, Türkiye’nin bugününü hatırlamak için dönüp bakılması gereken daha şimdiden arşivlik bir görsel olmuş durumda.