ARTI GERÇEK-Sonbaharda açılması planlanan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ‘Kayıp eserler’ ile ilgili konuşan MSGSÜ Rektörü Handan İnci, ” Sanat eserlerinden 37 tanesi kayıp. 4 tanesi çalınmış çalınma tarihleri 1984-1986 arasında. 1 eser de sahte bu da 2000’lerin başında raprolanıyor, üzerinde 2 soruşturma var. Bir tanesi matbuu eser. Bir tanesi 3 kere ayrı ayrı kaydedilmiş. Bir tanesi de sehven boş bırakılmış” dedi.
Türkiye’nin en eski sanat müzesi olan ve 10 yılı aşkın zamandır kapalı olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin açılıyor. Artı TV’de yayınlanan Aslı Uluşahin ile Kültür Servisi’ne konuk olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörü Handan İnci konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
MÜZE SONBAHARDA AÇILACAK
Müzenin bu sene sonbaharda açılacağını söyleyen İnci, “İçinde muazzam bir koleksiyon var. Bunların 10 yıldır depoda beklediğini düşünürsek bir restorasyon ihtiyacı ortaya çıkmış durumda. Bir yandan restorasyon diğer yandan da çok sıkı bir sayım yaptırıyoruz” dedi.
12 BİN 378 ADET SANAT ESERİ BULUNUYOR
Hazırlık sürecine ilişkin bilgiler veren İnci, “Bu müzede 12378 adet sanat eseri envanterimize kayıtlı. Bunların hepsini çıkarmamız mümkün değil fakat neyin çıkarılacağına konunun uzmanları karar verecek” açıklamasında bulundu.
‘KAYIP ESERLER’
Sayıştay raporunda bahsedilen kayıp eserler konusuna açıklık getiren İnci, “Envanter çalışması devam ediyor. Ayrıntılı ve kesin bir liste oluşturuluyor. Kayıp eser konusuna değinecek olursak, 404 eser telaffuz ediliyor. Bu hatalı bir bilgidir. Evet 404 eser şu an bizim koleksiyonumzda mevcut değil. 339 tanesi 1984 yılından önce bazı elçiliklere verilmiş, devlet insanlarına hediye edilmiş ve bu tür bazı mekanlara verilmek üzerine bizden çıkarılmış. Ama bunların nereye gittiğini hangi eserler olduğu ve görselleri elimizde mevcut. Buna kayıp diyemeyiz. Geriye kalanlara bakarsak 18 tanesi veraset ve telif hakları gereğince ailelerine verilmiş eserler. 37 tanesi kayıp. 4 tanesi çalınmış çalınma tarihleri 1984-1986 arasında. 1 eser de sahte bu da 2000’lerin başında raprolanıyor, üzerinde 2 soruşturma var. Bir tanesi matbuu eser. Bir tanesi 3 kere ayrı ayrı kaydedilmiş. Bir tanesi de sehven boş bırakılmış. Hepsini toplayınca 404 ediyor. Eğer ama kayıptan söz edeceksek 37 kayıp var, 4 çalıntı ve 1 de sahte var. Az mı? Değil. Ama 12 bin 378 adet sanat eseri olan, 1937’de Dolmabahçe’de Veliaht Dairesi’nde, güvenlik açısından bildiğimiz müzenin korumacı anlayışıyla muhafaza edilmeyen, yönetim değişiklikleri içinde biraz inisiyatife kalmış bir şekilde idare edilen bir müzeden az bile olduğunu düşünüyorum. Bu çapta bir müzenin daha iyisini hak ettiği söylenebilir” dedi.