İsrail ile Filistinli direniş grupları arasındaki çatışmalarda kayıp sayısı giderek artarken, taraflarla yakın ilişki içinde bulunan Mısır, Ürdün, Fransa ve Almanya’nın başını çektiği bir grup ülke ateşkes için çalışmalarını hızlandırdı.
Mısır’dan bir heyetin bölgede olduğu ve taraflarla görüşmelerini birkaç gündür sürdüğü biliniyor.
ABD’de iktidardaki Demokrat Parti üyelerinin de İsrail’e karşı “sessiz kaldığı” gerekçesiyle tepkisini çeken Joe Biden yönetiminin ise sessiz diplomasiyle, kapalı kapılar ardından taraflar arasında ateşkes için çalıştığı bildirildi
ABD yönetiminin, Mısır, Katar ve Tunus üzerinden ateşkes çalışmalarında etkili olmaya çalıştığı belirtiliyor.
AB ülkelerinin ne tür ateşkes çabası var ?
Avrupa Birliği’nin (AB) önemli ülkelerinden Almanya, AB dışişleri bakanlarının konu ile ilgili yapacakları acil görüşmelerden önce ateşkes çağrısını yinelerken, Filistin’e daha fazla maddi yardım sözü verdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ilk etapta Gazze’ye 40 milyon Euro tutarında mali yardım sözü verdi.
Bu arada AB ülkelerinin İsrail ve Filistin sorunu karşısında yaşadıkları ciddi görüş ayrılıkları yüzünden Brüksel’in başta ekonomik yaptırım olmak üzere İsrail aleyhine sert bir karar vermesi beklenmiyor.
AB içinde Lüksemburg, Belçika, İrlanda, Malta ve Finlandiya Filistin’e daha fazla destek veren ülkeler olarak ön plana çıkarken AB’nin Filistin’e daha fazla yardım etmesini istiyor.
Macaristan, Avusturya, Yunanistan, Polonya ve Çekya, Kıbrıs Rum Kesimi ise İsrail’e daha fazla destek veren ülkeler olarak biliniyor.
Fransa, Mısır ve Ürdün’ün ateşkes çabaları
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmede ülkesinin Mısır ve Ürdün ile birlikte İsrail ile Filistin arasında somut bir ateşkes planı ve taraflar arasında müzakereleri başlatabilmek için olası bir yol üzerinde çalışacağını söyledi.
Macron, “Acil olarak en kısa zamanda ateşkes sürecinin başlatılması ve taraflar arasında müzakerelerin başlaması için olası bir yol bulunması ihtiyacı var. Mısır Cumhurbaşkanı ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile birlikte ne tür bir somut öneri getirebileceğimiz görüşme kararı aldık.” ifadesini kullandı.
Avrupa’da en faz Müslümanın yaşadığı ülke olan (6 milyon) ve İsrail ile de iyi ilişkilerde bulunan Fransa’da iktidarlar için İsrail-Filistin sorunu dış politikada en hassas konuların başında geliyor.
ABD’den ateşkes için sessiz diplomasi
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede bölgede bir ateşkesin sağlanmasını desteklediğini bildirdi. Ancak, Netanyahu’dan Biden’e olumlu bir yanıt gelmedi.
Netanyahu, yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonun devam etmesi konusunda kararlı olduğunu belirtti.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ülkesinin ateşkesin sağlanması için kapalı kapılar ardından sessiz diplomasi yürüttüğünü belirterek, “Bizim şu andaki değerlendirmelerimize göre, kapalı kapılar ardından görüşmeler, çok daha etkili bir yaklaşım ve biz de bunu yapıyoruz” diyerek ülkesinin tutumunu özetledi.
Mısır heyeti ateşkes için görüşüyor
Ekonomik ve siyasi açıdan zor günler geçiren Mısır ise son krizde ateşkes çabalarında arabuluculuk rolü oynama konusunda en hevesli ülkelerin başında geliyor. Kahire, bu şekilde bölgede ve dünyada istikrarın sağlanması için önemli bir aktör olarak öne çıkma arzusunu gizlemiyor.
2014 yılındaki ateşkeste önemli rol oynayan Mısır, son olarak Filistin’in inşası için 500 milyon dolar yardım vaadinde bulundu. Hem Filistin hem de İsrail ile iyi ilişkileri bulunan Mısır’ın, Fransa ve ABD’nin de verdiği destek sayesinden ateşkes çalışmalarında en etkili olabilecek ülkelerin başında gösteriliyor.
Mısırlı bir heyetin, alanda hem İsrail hem de Filistinlilerle görüşmelerde bulunduğu biliniyor.