ANKARA – HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan İranlı mültecilerin hastane sevklerinin yapılmamasının nedenlerini sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan İranlı mültecilerin DAİŞ’lilerle aynı yerlerde tutulmasını ve her geçen gün ağırlaştırılan şartlarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Gülüm, Denizli’de “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle 5 Nisan’da gözaltına alınan ve 6 Nisan’da haklarında sınır dışı kararı verilen Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Pourakbari Kermani’nin, Denizli Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde “kamu düzenini bozmak” ve “kanuna aykırı eyleme katılmak” iddiasıyla gözaltına alındıkları sırada işkence gördüklerini belirtti.
Gülüm, mültecilerin yaşadıkları koşulların her geçen gün daha çok ağırlaştığını, koğuşların kalabalıklaştığını ve bundan dolayı sağlık problemleri yaşadıklarını ancak hastaneye sevk edilmediklerini aktardı.
Gülüm, Esmaeil Fattahi ve Mohammad Poukrakbari Kermani’nin ise DAİŞ’lilerle aynı koğuşlarda tutulmalarından endişe duyduklarını söyledi.
Gülüm, konuyla ilgili Oktay’a şu soruları sordu:
“* Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde idari gözetim altında tutulan İranlı 4 mültecin ağır koşullarda kalmaya zorlandıkları doğru mudur? Sağlık koşulları kötüleşen mülteciler niçin hastaneye sevk edilmemektedir?
* İranlı mültecilerden Esmaeil Fattahi ve Mohammad Poukrakbari Kermani’nin DAİŞ sempatizanlarıyla aynı koğuşlarda tutuldukları doğru mudur?
* Türkiye’nin tarafı olduğu Cenevre Sözleşmesi ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre geri gönderme yasağına tabi bulunan İranlı mülteciler hakkında sınır dışı kararı verilmesi hukuka aykırı değil midir?
* Yürürlükte bulunan İstanbul Sözleşmesi’nin 61. Maddesi gereğince işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalma ihtimali bulunan mültecilerin geri gönderilmesi yasaktır. Sözleşmeyi ihlal eden kararlar hukuka ve kanuna aykırı değil midir?”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.