İngiltere Parlamentosu’nda 53 milletvekili, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerden kaygılı olduklarını belirterek Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a bir mektup yazdı. Milletvekilleri, insan hakları ihlalleri, siyasetçilerin ve gazetecilerin cezaevine konması, Kobani davasındaki hukuksuzluğu ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kaygıları büyüttüğünü belirtti. Mektupta, Birleşik Krallık hükümetinin Türkiye ile ilişkilerini tekrar gözden geçirmesi gerektirdiği kaydedildi.
İngiliz Parlamentosunda grubu olan farklı partilerden 53 milletvekili Türkiye’nin içine düştüğü insan hakları ihlalleri ve otoriterleşme sarmalından kurtarılması için ülkenin dışişleri bakanı Dominic Raab’ı daha aktif ve prensipli rol üstlenmeye çağırdı.
İZLENECEK YOL HAKKINDA BİLGİ VERİLSİN
Mektup, iktidardaki Muhafazakar Parti milletvekillerinden ve Parlamento Dış İlişkiler Komitesi eski başkanı Crispin Blunt ve ana muhalefetteki İşçi Partisinden Tony Blair ile Gordon Brown hükümetlerinde bakanlık ve daha sonra da gölge dışişleri bakanlığı yapmış Hilary Benn tarafından hazırlandı. Şu ana kadar toplam 53 milletvekilinin altına imza koydukları mektupta Dominic Raab’a, Türkiye’nin demokrasi, insan haklarına saygı ve çoğulculuk çizgisine geri çekilmesi için hükümetin izleyeceği politikaları ilan etmek üzere Parlamentoda milletvekillerini bilgilendirme çağrısı yapıldı.
İNGİLTERE’NİN DOSTLUĞU KAYITSIZ-ŞARTSIZ DEĞİL
Mektupta özellikle HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun tutuklanması, diğer insan hakları savunucularının yaşadığı sorunlar, Kobani Davası ve Türkiye’nin İstanbul Konvansiyonu’ndan çekilmesi dile getiriliyor. Dışişleri bakanından İngiltere’nin dostluğunun kayıtsız şartsız bir dostluk olmadığını ilan etmesi isteniyor.
HUKUKSUZLUKLARIN BİR FATUSARI OLMALI
Mektupta, Türkiye’nin Birleşik Krallık ile olan ilişkileri ve NATO üyesi olduğuna dikkat çekilerek, son yıllardaki insan hakları ihlallerinin ve hukuksuzlukların ciddi boyutlara ulaştığı vurgulandı. Türkiye’nin yaptığı insan hakları ve hukuk ihlallerinin bir faturası olması gerektiği belirtildi. Metinde, “Parlamenterler olarak, başta insan hakları mücadelesinden gelen milletvekilleri olmak üzere, cezaevine milletvekillerinin konulması oldukça kaygı vericidir” denildi.
Ortak imzalı mektup soru önergesi statüsünde kabul ediliyor ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın önümüzdeki dönemde parlamenterlerin bu konudaki sorularını cevaplamak üzere özel bir oturum için gündem vermesi bekleniyor. Ayrıca milletvekilleri oluşturacakları bir heyetle Türkiye ziyaretlerine de başlayacak, özellikle Doğu Anadolu illerinin yanı sıra bazı cezaevlerinde de incelemelerde bulunacaklar.
İŞTE O MEKTUP: