İktisatçı Mahfi Eğilmez, ülke ekonomilerindeki her büyümenin ‘gelişmişlik’ olmadığını söyledi. Kişisel blog sayfasında yayınladığı son yazısında İngiliz düşünürler Thomas Hobbes ve John Locke’un ‘yönetim’ anlayışını kıyaslıyor Mahfi Eğilmez. Hobbes’un, ‘güçler ayrılığı ilkesini egemenin/iktidarın gücünü sınırladığı için eleştirdiğini anlatıyor. Hobbes’a göre ‘mutlak egemenliğin’, devleti yıkılmaktan korumanın gerekli koşulu olduğunu anlatıyor.
Aynı okuldan mezun olan ve bir dönem yargıçlık da yapan John Locke ise Hobbes’un tersine uygar toplumda bireylere yönelebilecek en büyük tehlikenin ‘güçler ayrılığı ilkesinin yok edilmesi’ olduğunu söylüyor. Locke, yargı bağımsızlığının önemine vurgu yapıyor.
Mahfi Eğilmez’e göre Türkiye son dönemde Hobbes’un arkasından yürüyor: “Günümüz dünyasında büyüdüğü halde henüz gelişmemiş birçok ekonomi var: Hızla büyüyen Çin, Hindistan ve Rusya bunların en önde gelen örnekleri arasında sayılabilir. Bu ülkelerin halkları belirli bir zenginliğe ulaşabilirse ekonomi dışındaki alanların önemini anlayacak ve onların peşinde koşmaya başlayacak.
En acıklısı Türkiye’nin durumudur. Türkiye, yakın zamana kadar, ekonomisi yeterince güçlü olmasa bile, gelişmişlik için gerekli olan ekonomi dışı düzenlemelerin çoğuna az ya da çok sahipti. Bunları geliştirip ileri taşıyacağına çoğundan vazgeçerek, Hobbes’un söylediklerine kapılıp, geriye gitti.”
YAZININ TAMAMINA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ
https://www.mahfiegilmez.com/2021/05/her-buyuyen-ekonomi-gelismis-olmaz.html