Filistinliler, İsrail’in Gazze’deki hava saldırılarını protesto için genel greve gitti. Genel greve hem İsrail’de yaşayan bu ülke vatandaşı Filistinliler hem de Filistin Özerk Yönetimi kontrolündeki topraklarda yaşayanlar katılıyor.
Filistin Özerk Yönetimi kontrolündeki topraklarda genel grev kapsamında okullar ve bazı kamu kuruluşlarının yanı sıra dükkanlar da kapatıldı.
Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Mustafa Barguti, greve desteğin büyük olduğunu söyledi.
Ramallah’tan BBC’ye konuşan Barguti, “Bu grev çok anlamlı çünkü Filistinlilerin birliğini ifade ediyor. İster İsrail olarak adlandırılan 1948 topraklarında, ister Batı Şeria ve Gazze Şeridi gibi işgal altındaki topraklarda yaşasınlar… Hatta diasporada olsunlar” dedi.
Grevin ayrıca “barbarca bombardımana maruz kalan Gazze ile dayanışma” mesajı verdiğini belirten Barguti, “Gazze sirensiz, sığınaksız, elektriksiz, susuz” diye konuştu.
Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 61’i çocuk en az 212 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail’in hava saldırıları Salı sabahı da sürdü.
İsrail yetkilileri ise Gazze’den düzenlenen roket saldırılarında ikisi çocuk 10 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Biden: Ateşkesi destekliyorum
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistinliler arasında ateşkesi desteklediğini söyledi.
Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ABD’nin Mısır ve diğer ortaklarla ateşkes ile ilgili olarak görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi.
Açıklamada Biden’ın İsrail’i masum sivillerin korunmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye çağırdığı aktarıldı. İki liderin Hamas ve diğer gruplara yönelik askeri operasyonları da değerlendirdiği ifade edildi.
Görüşmede, Netanyahu ve Biden’ın yakın temasta kalmaları konusunda mutabık kalındığı da vurgulandı.
Ancak ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin “İsrail’e askeri operasyonları durdurması çağrısı yapan” bir bildirinin yayımlanmasını üçünkü kez engelledi.
Basın toplantısında gazetecilere konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaklaşımlarının sessiz ve yoğun bir diplomasi yürütmeye odaklandığını söyledi ve bu yolun daha yapıcı olacağını savundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün İsrail’le silah anlaşması yaptığını söylediği ABD Başkanı Joe Biden’a tepki göstermişti.
Erdoğan, “Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldın. Şimdi de ciddi manada orantısız bir saldırıyla Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şahadetine vesile olan bu olayda da siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz. Filistin toprakları kanla yıkanıyor, siz de buna destek veriyorsunuz” demişti.
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İsrail ile Filistinliler arasındaki düşmanlıklara derhal son verilmesi çağrısı yaptı.
Putin, “Filistinliler ile İsrailliler arasında çatışmanın alevlenmesi, aralarında çocukların olduğu barışçıl nüfus içinde çok sayıda kurbana yol açtı. İki tarafta da şiddet eylemlerinin durdurulması ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve tabii ki genel kabul görmüş uluslararası hukuk prensipleri çerçevesinde, aktif olarak çözüm aranması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
BM: 47 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı
BM ise İsrail’in Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için Kerem Şalom kapısının açılmasını kabul etmesini olumlu karşıladığını bildirdi.
Örgüt, insani yardım sağlayan personelin giriş-çıkışı için Erez’de de ikinci bir geçiş kapısının açılması çağrısı yaptı.
BM’ye göre Gazze’de İsrail’in saldırıları nedeniyle 47 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı, 130 bina da yıkıldı.