Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 ABD’li şirketin yöneticileri ile görüştü ve Türkiye’de yatırıma çağırdı. Videokonferansın yapıldığı saatlerde 650 milyar dolarlık iki ABD’li fon Türkiye’den çekilme kararı aldı.
Biden yönetiminin Türkiye’ye yönelik olumsuz açıklamaları ve yaptırım kararlarının ardından, ABD ile ilişkileri düzeltmeye çalışan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 ABD’li şirketin üst düzey yöneticileri ile, Türkiye’ye yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla bir video konferans gerçekleştirdi. Ancak, Erdoğan’ın video konferans gerçekleştirdiği sırada, 650 milyar dolarlık bir portföye sahip iki ABD’li fon Türkiye’den çekilme kararı aldı.
Karar gazetesinin haberine göre, CalPERS ve CalSTRS’ın çekilme kararı oylamasında Cumhuriyetçi ve Demokratlar uzlaştı ve Türkiye’den iki fonun da çıkması gerektiği yönünde bir karar aldı.
Erdoğan, Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanıyan açıklamalarına atıfla, bu kararın iki ülke arasındaki ilişkilere ek yük bindireceğini kabul etti ancak, Biden ile NATO zirvesinde yapılacak görüşmenin, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi olacağını söyledi.
İki fon devinin Türkiye’den çıkma kararını Dünya gazetesindeki köşe yazısında ele alan Kerim Ülker ise, kararla ilgili şu detaylara yer verdi:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün ABD’nin 20 önemli şirketinin yöneticileri ile internet üzerinden bir toplantı düzenledi. Cargill’den Honeywell’e, Pepsico’dan GE’ye dünyanın önemli şirketlerinin yöneticilerine Erdoğan, Türkiye’deki ekonomik ve sosyal gelişmelerden bahsetti. Ankara-Washington arasında ipleri kopma noktasına getiren 1915 olaylarının soykırım olarak kabul edilmesi de görüşmedeki maddelerden biriydi. Neredeyse tamamı Türkiye’de yatırımı ve ticareti olan şirketler ile görüşmelerin yapıldığı saatlerde ABD’de gözden kaçan önemli bir karar alındı. ABD’nin en önemli iki kamu fonu için alınan karar, iki ülkenin siyasi anlamda uzaklaştığının da resmiydi.
Uzun yıllardır Türkiye’de bulunan Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (CalPERS) ve Kaliforniya Devlet Öğretmenleri Emekli Sistemi (CalSTRS) adlı bu fonlar ABD’nin en önemli kamu fonları. CalPERS, 395 milyar dolarlık bir varlığı yönetiyor. CalSTRS’in yönettiği varlıkların büyüklüğü ise 254 milyar dolar. Yani iki fonun toplam büyüklüğü 650 milyar dolar civarında. Neredeyse Türkiye’nin ekonomisi kadar. İşte bu fonlar, Türkiye’de önemli şirketlere yatırımları bulunuyordu. Sadece CalPERS’in Türkiye’deki varlıklarının büyüklüğü 200 milyon dolara yakın. Ermeni diasporası tarafından sürekli bu fonlara yönelik kampanya başlatılmış, Türkiye’deki operasyonlarını geri çekmesi konusunda baskı oluşturulmuştu.
Dün bu konuda son adım atıldı ve Kaliforniya Eyalet Senatosu, kararı onayladı. 40 senatörün görev yaptığı Kaliforniya Eyalet Senatosu’da, iki fonun Türkiye’deki varlıklarını geri çekmesi yönündeki karar alındı. Oylamaya katılan 36 senatörün tamamı bu kararı onaylarken, Türkiye lehine ne yazık ki bir oy bile çıkmadı. Yani özetle Cumhuriyetçi ve Demokratlar, fire vermeden Türkiye’den iki fonun da çıkması gerektiğini kabul etti.”