TÜİK’in mart ayı için açıkladığı istihdam rakamları, ekonomistler tarafından şüpheyle karşılanıyor.
TÜİK, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam sayısının 550 bin arttığını, bu sayının arındırma olmadan 757 bin düzeyinde olduğunu duyurdu.
Ancak, Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, “Marttaki istihdam artışını izah edebilen var mı?” başlıklı yazısında, rakamların gerçekle çeliştiğini ima etti ve çelişkiyi, “Bu artışların çok büyük bir bölümü sanayi kaynaklı. Ama sanayide martta öyle kayda değer bir büyüme yok. 550 binlik istihdam artışına karşılık gelen büyüme yalnızca yüzde 0.7” ifadeleriyle açıkladı.
Aktaş, “İstihdam artışlarında dikkat çeken bir yön de, bu artışların tümüyle erkeklerden kaynaklanması. Kadın istihdamında gerileme var” satırlarıyla, tablodaki dengesizliğe dikkat çekti ve ekledi:
“Mevsim etkisinden arındırılmış hesaplamadaki 550 bin kişilik artışın 480 bini sanayi kaynaklı.O zaman insan şöyle bir yargıya varıyor: ‘Demek ki sanayi üretimi mart ayında şubata göre tırmandı gitti…’
Ama hiç de öyle olmamış…
TÜİK’in dün açıkladığı sanayi üretimi verilerine bakıyoruz; mart ayındaki üretim takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış hesaplamaya göre şubata kıyasla yalnızca yüzde 0.7 artmış.
Sanayi üretiminin yüzde 0.7 arttığı bir ay sanayi istihdamı nasıl olur da 480 bin kişi artar ki!
Mutlaka bir izahı vardır, hem zaten olmalıdır ama nedir bu durumun açıklaması, biz bilmiyoruz.”
Aktaş, “Bir ayda toplamda böylesine artışlar görülmesinin bize göre izah edilebilir bir yönü yok da, hadi diyelim var; peki erkek-kadın farkını nasıl açıklayacağız” sorusunu sordu ve devam etti:
“İnşaatı anladık, hizmetlerde zaten genelde bir gerileme var; tamam, peki sanayide ne oluyor? Sanayi sektöründe sanki hep erkekler çalışıyor da artış da onlarda yoğunlaşıyor gibi bir durum var.
Yok yok, bizim algımızı aşan bir durum söz konusu… İşveren hep erkekleri mi işe almış yani! Diyelim öyle, niye?”