İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’da Filistinlileri hedef alan saldırılarıyla başlayan gerginlik giderek tırmanırken uluslararası kamuoyundan ise tepkiler gelmeye devam ediyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah Mahallesi’nde uyguladığı planlı tahliyelerin milyonlarca Filistinlinin maruz kaldığı apartheid (ırkçılık, ayrımcılık) gerçeğini teyit ettiğini belirtti.
HRW Filistin ve İsrail sorumlusu Ömer Şakir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin’de ciddi insan haklarıyla birlikte büyük bir gerilim yaşandığını kaydetti.
“Milyonlarca Filistinlinin maruz kaldığı apartheid gerçeğini teyit ediyor”
İsrail hükümetinin Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki tahliye operasyonlarını takip ettiklerini belirten Şakir, “Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki planlı tahliye operasyonları, milyonlarca Filistinlinin maruz kaldığı apartheid gerçeğini teyit ediyor.” ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler insan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville ise Doğu Kudüs ve İsrail’de şiddet olaylarının tırmanmasından “derin endişe duyduğunu” belirterek, “Her türlü şiddeti, şiddete teşviki, etnik ayrımcılığı ve provokasyonları kınıyoruz” dedi.
“İsrail’in hava saldırıları askeri hedeflere yönelik olmalı”
İsrail’in Gazze’ye yaptığı hava saldırılarına da değinen Colville, “hava saldırılarının askeri hedeflere yönelik olması” ve sivillerle sivil unsurların zarar görmemesi için tüm önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
İsrail güçleri, 7 Mayıs akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa’daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etmişti.
BM: Gerginliğin tırmanışı daha fazla şiddete ve can kaybına neden olacak
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de Doğu Kudüs’te devam eden şiddet olayları ve Filistinli ailelerin Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki olası tahliyelerinden derin endişe duyduklarını söyledi.
Gerginliğin ve tehlikeli tırmanışın daha fazla şiddete ve can kaybına neden olacağı uyarısında bulunan Dujarric, tüm taraflara maksimum itidal göstermeleri çağrısı yaptı.
İran Meclis Başkanı: İsrail’in Filistinlilere saldırısı “savaş suçu”
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İsrail’in Filistinlilere saldırısını “savaş suçu” olarak nitelendirdi ve bunun “uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı” olduğunu söyledi.
Meclis Başkanı Kalibaf, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Müslüman ülkelerin meclis başkanları ve bazı ülkelerin parlamentolarına mektup yazdı.
Mektubunda İsrail’in saldırılarını kınayan Kalibaf, “Filistin’in savunmasız ve mazlum halkı İsrail’in insanlık dışı saldırılarına maruz kalmaktadır. Siyonist rejimin saldırıları ve işlediği savaş suçu, uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırıdır” ifadelerini kullandı.
Arap ülkeleri saldırıları kınadı
Arap ülkeleri de İsrail’in Doğu Kudüs’teki saldırılarını kınadı.
Libya Devlet Yüksek Konseyi, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin halkının direnişine destek verdiklerini belirtti.
Katar
Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İsrail polisinin Mescid-i Aksa baskınının “şiddetle kınandığı” ifade edildi. Açıklamada, uluslararası topluma İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak için hemen harekete geçme çağrısı yapıldı.
Ürdün
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa baskının “açık ve kabul edilemez bir ihlal” olduğu ifade edildi. Açıklamada, İsrail polisinin derhal Mescid-i Aksa’dan çıkarılması ve namaz kılan insanlara ibadet özgürlüğü tanınması talep edildi.
Kuveyt
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, İsrail’in bu uygulamalarının “şiddetle kınandığı” ifade edildi.
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın saygınlığına ve orada ibadet eden cemaatin güvenliğine yönelik saldırıları şiddetle kınandı.
Uluslararası topluma, tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olan İsrail’in bu uygulamalarına son vermesi için harekete geçme çağrısı yapılan açıklamada, Filistin halkının yanında olunduğu vurgulandı.
BAE
BAE Dışişleri Bakanı Siyasi İşleri Yardımcısı Halife el-Merar, yazılı açıklamasında, yaşanan çatışmaları ve İsrail’in Filistinlileri tahliye çalışmalarını “şiddetle” kınadıklarını belirtti. Merar, İsrail yönetimini tansiyonu düşürmeye davet etti.
Bahreyn
Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise İsrail hükümetine Kudüslülere yönelik bu provokatif eylemleri durdurma ve güçlerinin ibadet edenlere saldırmasını engelleme çağrısı yapıldı.
Yemen
Yemen’de parlamentonun ikinci kanadı Şura Meclisi, yayımladığı yazılı açıklamada, uluslararası toplumdan İsrail’in Kudüs’e yönelik saldırılarını durdurması için harekete geçmesini istedi.
Yemen Alimler Heyeti de İslam ve Arap dünyasını, işgal altındaki Doğu Kudüs’te İsrail güçlerine karşı direnen Filistinlilere destek olmaya ve Müslümanların Kudüs üzerindeki egemenlik haklarını sınırlayan her türlü eyleme karşı çıkmaya çağırdı.
Tunus
Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa ve Filistinliler ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti.
Kudüs’teki gerginlik
İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa çevresindeki Ramazan etkinliklerine engel olmak istemesiyle başlayan gerilim tırmanarak artıyor.