HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili, “Binde biri bile doğruysa felaket ve sıkıntıdır” diyerek, savcıların harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in Youtube hesabından yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan Çiçek, “Türkiye bu sıkıntıları, bu görüntüleri hak etmiyor. En önemli mesele, devlete güven meselesidir. Devlete güven sarsılırsa birçok şeyi yerli yerine oturtamazsınız. Devlete güven yoksa ne doğru dürüst kalkınma ne doğru dürüst demokrasi olur ne de başka türlü kökleşmiş sorunlar çözüme kavuşturulur. Bu nedenle kayıt dışı vurgusunu yapıyorum. Devletin bilgisi ya da denetimi dışında olanların hepsi kayıt dışıdır. Bilgisi var ve denetimi dışındaysa bu da aynı kapıya çıkar. Bu bir gün mafya örgütü olarak ortaya çıkar, bir gün de Gülen gibi dini cemaat terör örgütü olarak ortaya çıkar…” dedi.
‘BÜTÜN VÜCUDU KAPLAR’
Peker’in videoları için “Binde biri bile doğruysa felaket ve sıkıntıdır” diyen Çiçek, şöyle devam etti: “Binde birken önünü alamazsanız, bu yüzde bir, sonra onda bir olur sonra bir bakarsınız ki bütün vücudu kaplamış. Türkiye bu konuda yeteri kadar geçmişte tecrübe sahibi oldu. Gerekli ders çıkartılarak gereğinin yapılması lazım.”
‘SAVCILAR HAREKETE GEÇMELİ’
Videoları seyreden ve gazetelerde okuyan savcıların harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Çiçek, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Devlete güveni sağlamak açısından bu gereklidir. Bu boyuttaki iddiaları savcılar araştıracak, gerçek neyse ortaya çıkartacaktır. Suç teşkil eden bir şey varsa, evvela yargı makamlarının harekete geçmesi lazım. Bu bahsedilen konular şikayete bağlı suçlar değil. Ceza hukukumuzda şikayete bağlı suçların sayısı Avrupa Birliği süreciyle alakalı olarak azaltılmıştır. Savcılar, bu iddialar hakkında haberdar oldukları an itibariyle, bu iddialarla ilgili soruşturma başlatmaları gerekiyor. Basında yeteri kadar yer buldu, görmüşlerdir… Suç varsa iddianame tanzim edilir, suç yoksa takipsizlik kararı verir. İddialar doğru değilse de elbette biz gereğinin yapıldığını görür, ‘yalanmış esası yokmuş’ deriz. Ama yargının görevini yerine getirmesi gerekir.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.