Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşanan mevcut olumsuz eğilim tersine çevrilmezse Türkiye’yle AB’ye katılım müzakerelerinin acilen resmi olarak askıya alınmasını tavsiye eden raporu büyük oy farkıyla onayladı.
AP Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor tarafından hazırlanan rapor 480 lehte, 64 aleyhte ve 150 çekimser oyla kabul edildi.
Raporun onaylanmasın ilişkin olarak Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan basın açıklamasında özetle şunlar kaydedildi:
“Son yıllarda, Türkiye Hükümeti, AB değerleri ve standartlarından giderek uzaklaştı. Sonuç olarak, özellikle hukukun üstünlüğünün durumu ve temel haklara saygı konusunda endişe duyan Avrupa Parlamentosu Vekilleri, ilişkilerin tarihi bir dip noktaya geldiği konusunda uyardılar.
BAŞKANLIK SİSTEMİNDE GÜÇ HİPER-MERKEZİLEŞTİ
“Türkiye’yi geriye götüren kurumsal reformları eleştiren AP vekilleri, “başkanlık sisteminin otoriter yorumlanışı” karşısında dehşete düşerek, yargı bağımsızlığının ortadan kalkmasına ve “cumhurbaşkanlığının gücünün devam eden hiper-merkezileşmesine” dikkat çektiler.
ASILSIZ SUÇLAMALARLA TUTUKLANAN KİŞİLER SERBEST BIRAKILSIN
“AP vekilleri, Türkiye’nin ilgili makamlarını, hapsedilen tüm insan hakları savunucuları, gazeteciler, avukatlar, akademisyenler ve hükümet tarafından asılsız suçlamalarla gözaltına alınan diğer kişileri serbest bırakmaya çağırdı.”
ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMA ÇAĞRISI
“AP vekilleri ayrıca Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik düşmanca dış politikasının yanı sıra sürekli olarak AB’nin öncelikleriyle çatışan Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’daki rolü konusunda endişelidir. Ayrıca, Türk ve Ermeni halkları arasında gerçek bir uzlaşmanın yolunu açacak olan Ermeni Soykırımı’nı tanıması için Türkiye’yi teşvik etmektedir.”
“Parlamento üyeleri, Türkiye’nin daha geniş bölgede istikrar için kilit bir ortak olduğuna olan inançlarını yeniden teyit ederek, AB’nin ülke ile gerçek ve etkili bir diyalog için devam eden diplomatik çabalarını tasdik ettiler.”
SURİYELİ MÜLTECİLER ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANILMAMALI
“Kabul edilen Rapor, Türkiye’nin hala yaklaşık 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapmada önemli bir rol oynadığını hatırlatıyor ve COVID-19 salgını nedeniyle bu krizle mücadeledeki zorlukların arttığına dikkat çekiyor. Bu çabaları takdir ediyor ve AB’yi Suriyeli mültecilere gerekli desteği vermeye ve Türkiye’deki topluluklara ev sahipliği yapmaya devam etmeye teşvik ederken göçmenlerin ve mültecilerin siyasi baskı ve şantaj aracı olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladılar.”
“Son olarak milletvekilleri, Avrupa Komisyonu’nu Türk sivil toplum kuruluşlarını finansal olarak desteklemesini tavsiye etmektedir.”