Almanya’da parlamento, pandemiden etkilenen gece kulüplerinin ‘kültürel varlık’ ilan edilmesini istedi. Amaç, 1.1 milyar euro cirosu olan mekanların kapanıp emlak sektörünün eline düşmeni önlemek.
Korona irüsü pandemisi önlemleri nedeniyle Mart 2020’den beri eğlence mekanlarının kapalı olduğu Almanya’da gece kulüplerini hayatta tutmaya yönelik adımlara bir yenisi eklendi.
Alman parlamentosu gece kulüpleri ve canlı müzik çalınan mekanları ‘kültürel varlık’ ilan etmek için harekete geçti. Sputnik’in aktardığına göre, kültürel varlık olarak korumaya alınacak eğlence mekanları arasında pandemi döneminde sanat galerisine dönüşerek ayakta kalan Berlin’deki dünyaca ünlü gece kulübü Berghain da var.
Hem bulundukları kentin toplumsal dokusu açısından önem arz eden hem de turistleri çeken cazibe merkezleri olan gece kulüplerinin kapanıp inşaat ve emlak sektörünün eline düşmemesi için müze ve sanat galerisi gibi kültürel varlık statüsü verilmesi formülüne gidildi.
SEÇİMDEN ÖNCE YASALAŞMASI BEKLENİYOR
Bu mekanların yerlerinden edilmesinin önüne geçmek için federal parlamentonun inşaat, konut, kentleşme ve topluluklardan sorumlu komisyonu, gece kulüplerinin ‘kültürel amaçlı mekanlar olarak yeniden sınıflandırılması’ önergesini çevredeki konutları ‘gürültüden korumaya’ yönelik bir madde eşliğinde oybirliğiyle kabul etti. Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan Demokrat – Sosyal Demokrat hükümetinin 26 Eylül 2021 genel seçimine dek bunun yasalaşmasını sağlaması bekleniyor.
“KÜLTÜRÜN VE YARATICI ENDÜSTRİNİN ÖNEMLİ PARÇASI”
Girişimin arkasındaki Parlamento Kulüp Kültürü Forumu, “Yıllık yaklaşık 1.1 milyar euro ciroya sahip kulüpler, kültür ve yaratıcı endüstrinin önemli bir parçasıdır” vurgusunu yaparak ekledi: “Almanya’nın her yerinde çeşitliliği korumak istiyoruz… Kulüpler girişimci, kültürel, sosyal ve mimari açıdan açık alanlardır ve sizi denemeye, karşılaşmaya ve deneyime davet eder.”
EĞLENCE MEKANLARI KONFEDERASYONU: HÜKÜMETE GÜVENİYORUZ
Almanya’da müzik çalınan mekanların biraraya gelerek oluşturduğu Canlı Müzik Komisyonu’nun (LiveKomm) Sözcüsü Thore Debor, “Federal hükümetin süratle parlamentonun kendisine verdiği yetkiyi üstleneceğine ve yasal değişikliği hayata geçireceğine güveniyoruz” dedi. (Sputnik)