Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Yardımcısı Margaritis Schinas, Fas’ın İspanya’ya düzensiz göçmen akımını teşvik etmesiyle ilgili olarak Türkiye örneğini vererek, “Kimse AB’ye gözdağı veremez ve şantaj yapamaz.” dedi.
Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta kentine gelen düzensiz göçmenlerle ilgili basına konuşan Schinas, AB’nin göçmenler konusunda hiç kimsenin kendisine gözdağı vermesine izin vermeyeceği görüşünü dile getirdi.
Schinas, “Ceuta, Avrupa sınırıdır ve burada olanlar sadece Madrid’in değil, bütün Avrupalıların sorunudur.” dedi.
Türkiye’den Yunanistan’a giden düzensiz göçmenlere de atıfta bulunan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, “Kimse, AB’ye gözdağı veremez, şantaj yapamaz, son 15 aydır bu konuda girişimde bulunan üçüncü ülkeler var, onlar göç konusunu araçsallaştırmaya çalışıyor. Biz bunu hoş göremeyiz.” dedi. dedi.
İspanya hükümetine göre, pazartesi gününden bu yana 8 bine yakın düzensiz göçmen Ceuta’ya giriş yaptı ve bunlar içinden 4 bin 800 kişi Fas’a geri gönderildi. Özel statüsü olan ve sayıları bin 500’ü bulan çocukların durumu ise belirsizliğini koruyor.
Göç akımı, Fas’ın sınır kontrolüne tekrardan başlamasıyla bugün durduruldu
Kuzey Afrika’daki İspanyol toprağı Ceuta kentinde iki gündür süren düzensiz göçmen akını, Fas’ın sınır kontrolüne tekrardan başlamasıyla bugün durduruldu.
Fas yönetimi 17 Mayıs’tan itibaren boş bıraktığı Ceuta sınırını bugün tekrar kapattı.
Bölgede düzensiz göç akınının çok büyük ölçüde durdurulduğu, sadece bazı küçük grupların denizden gelmeye çalıştığı ve bunların İspanyol güvenlik güçleri tarafından karşılandıkları görüldü.
Başbakan Pedro Sanchez’den değerlendirme
Bu arada Fas ile yaşanan kriz, İspanya’nın meclis genel kurulunda bugün yapılan hükümete sorular oturumunun ana maddesi oldu.
Başbakan Pedro Sanchez, muhalefet partilerinden gelen eleştiriler üzerine, “Bu bir göçmen krizi değil, başka tür bir kriz.” değerlendirmesini yaptı.
Ceuta’da yaşananları, “sınıra saldırı” olarak yorumlayan Sanchez, İspanya’nın sınırının aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) sınırı olduğunu ve AB’nin de İspanya’ya tam destek verdiğini söyledi.
Hükümet kaynakları da bölgede düzensiz göçmen akınının sona erdiğini, şimdiki önceliğin Fas ile ilişkilerin normalleşmesi olduğunu vurguladı.
İspanya’da tedavi gören Polisario Cephesi liderine “soykırım” suçlamasıyla soruşturma açıldı
Diğer yandan geçmişte benzeri olmayan, rekor düzeydeki düzensiz göçmen akınına neden olduğu varsayılan, İspanyol hükümetinin girişimiyle ülkedeki bir hastanede Covid-19 tedavisi gören ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali hakkında İspanya Ulusal Mahkemesi tarafından soruşturma açıldı.
Mahkeme hakimi Santiago Pedraz, Sahra İnsan Haklarını Savunma Derneğinin Gali hakkında yaptığı, Cezayir’deki mülteci kamplarındaki Batı Sahralı nüfusa karşı “soykırım, işkence, cinayet” suçları işlediği iddiasıyla yaptığı başvuruyu kabul ederek, açtığı soruşturma kapsamında Gali’yi 1 Haziran’da ifade vermeye çağırdı.
Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginlikler yaşanan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya’daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan’da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali’yi, yakalandığı Kovid-19 hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.
Hükümet, Gali’nin insani yardım gerekçesiyle getirildiğini savunuyor.
Fas hükümeti, mevcut krizin ardından Madrid Büyükelçisi Karima Benyaich’i istişarelerde bulunmak üzere Rabat’a çağırmıştı.