Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rus Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verildiğini ve ilk sevkiyatın mayıs ayında beklendiğini duyurdu. Bakan Koca ayrıca, Çin’in Sinovac teslimatlarını 100 milyon doz eksik yaptığını açıkladı.
Bakan Koca, cuma günü twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek.” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı, Antalya’da İl Değerlendirme Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. En kısa sürede bu aşı da ülkede kullanımıma başlayacak.” dedi.
‘Çin sözleşmeye uymadı, 100 milyon doz Sinovac gelmedi’
Bakan Koca, Çin’in Sinovac aşısı tedariki hakkında yapılan sözleşmeye uymadığını belirterek, “Erken dönemde nisan ayı sonunu itibariyle 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Üretilen ülke öncelikle kendi vatandaşlarına uygulamak istedi, sözleşme gereği olan bu aşı miktarı gelmemiş oldu.” açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanı, Türkiye’de kullanılmak üzere 6 milyon doz Biontech ve Sinovac aşısı bulunduğunu açıkladı.
‘BioNTech doz aralığı yanlış anlaşıldı’
Sağlık Bakanı Koca, Pfizer-BioNTech aşısıyla ilgili olarak bilim kurulunun aldığı 2 doz arası uygulama süresinin 28 günden 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığını söyledi.
Bakan, “Öncelikle bu karar, bilimsel gerekçelerle ve somut kanıta dayalı verilerin incelenmesiyle alınmış bilimsel bir karardır.” açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanı Koca, “Haziranla birlikte daha yoğun aşı gelecek. Haziranda en az 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama noktasında kararlıyız. Yaz dönemi itibarıyla da 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması için yoğun bir çaba içindeyiz.” dedi.
BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile Haziran ayında yapılacak sevkiyat hakkında tekrar görüştüğünü belirten Sağlık Bakanı, “Mayıs ayı için 1 milyon doz daha aşı gelecek, haziran ayı için de 30 milyon doz aşıda sorun yok. Bu miktarı da Uğür Hoca daha da artırma gayreti içinde. Biontech için de daha önce bildiğiniz gibi 30 milyon dozluk bir anlaşmaydı. 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz. Yazdan önce gelmesi için gayret içindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Fahrettin Koca, çarşamba günü Türkiye’nin Rusya ile 50 milyon doz Sputnik V aşısının alımı için anlaşma imzaladığını duyurmuş ve Rus aşısının Türkiye’de üretilmesi için anlaşmaya varıldığını belirtmişti.
Sputnik V, Çin menşeili Sinovac ve Alman Pfizer-BionTech aşılarından sonra Türkiye’de Covid-19 aşılamasında kullanılacak üçüncü aşı oldu.
Brezilya, Çekya ve Slovakya onay vermedi
Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA) pazartesi günü Rus Covid-19 aşısı Sputnik V’ye onay vermediğini duyurdu.
ANVISA, aşının “etkinliği” ve “güvenilirliği” konusunda yeterli veri olmamasını belirterek Rus aşısının ithaline karşı çıktı.
Çekya ve Slovakya ilaç düzenleme kurumları Rus Sputnik V aşısı hakkında, veri eksikliği olduğunu belirterek aşının acil kullanım onayını askıya almıştı.
Avrupa’da yalnızca Macaristan ve San Marino kullanıyor
Macaristan, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmamış olan Rus aşısı Sputnik V’i kullanan tek AB ülkesi.
Macaristan’da, EMA onayı olmayan Çin aşısı Sinovac aşısı da kullanılıyor.
İtalya sınırları içinde bulunan San Marino’da da Rus Covid-19 aşısı kullanılıyor.
Almanya Sağlık Bakanı, EMA’nın onay vermesi durumunda Rusya’dan aşı alınması konusunda ikili görüşmeler yapacağını açıklamıştı.
Sputnik V aşısı bugüne kadar Rusya, Belarus, Arjantin, Bolivya, Sırbistan, Cezayir, Filistin, Venezüella, Paraguay, Türkmenistan, Macaristan, BAE, İran, Gine, Tunus, Ermenistan, Meksika, Nikaragua, Lübnan, Myanmar, Pakistan, Moğolistan, Bahreyn, Karadağ, Saint Vincent ve Grenadinler, Kazakistan, Özbekistan, Gabon, San Marino ve Suriye’de acil kullanım onayı aldı.
Rusya: Sputnik V yüzde 97,6 oranında etkili
Rusya Covid-19’a karşı ürettiği ve Türkiye’de de üretimine başlanacak Sputnik V’nin, toplamda 3 milyardan fazla nüfusa sahip 61 ülkede tescil edildiğini bildiriyor.
5 Aralık 2020 ila 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya’da aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre, aşının yüzde 97,6 etkinlik gösterdiği belirtiliyor.