İran, Taliban’ın siyasi liderini ağırladı ve Tahran’ın, Afgan hükümetiyle örgüt arasında devam eden ancak durma noktasına gelen barış görüşmelerinde ara bulucu olabileceğini bildirdi.
Şii yönetime sahip İran, katı Sünni çizgideki Taliban ile taban tabana zıt ve uzun yıllardır karşılıklı olarak birbirlerini düşman olarak tanımlıyorlar.
Ancak ABD askerlerinin Afganistan’dan çıkışını müzakere etmeye başlamasından bu yana İran, son birkaç yıldır Taliban liderleriyle açık şekilde görüşmeler gerçekleştiriyor.
Washington daha önce İran’ı ABD güçlerine karşı Taliban militanlarına gizli destek sağlamakla suçlamıştı.
İran Tasnim haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Taliban temsilcilerinden oluşan üst düzey heyetle başkent Tahran’da bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığının internet sitesine göre de, Zarif ile Taliban’ın Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader liderliğindeki heyet, Afganistan’daki barış sürecini değerlendirdi.
Görüşmede Zarif, “Tüm etnik ve siyasi grupları kapsayıcı bir hükümetin kurulması fikrini önemsiyoruz. Kapsayıcı bir hükümet oluşturulması, katılımcı bir hükümet içinde olmalıdır. Süreç; Anayasa, kurumlar ve temel yasalar dikkate alınarak oluşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Gruplar arasındaki görüşmelere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Zarif, ülkedeki işgal ve savaşın Afganistan halkına zor günler yaşattığına işaret ederek, barış sürecinin ivedilikle uygulamaya geçmesini umut ettiklerini kaydetti.
Ayrıca İranlı bakanın Taliban yöneticilerine, ‘Washington’ın iyi bir ara bulucu olmadığını’ söylediği aktarıldı.
Taliban: İran’la görüşmeler olumlu bir atmosferde geçti
Öte yandan Taliban’ın Katar Ofisi Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, söz konusu görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
“Görüşmede, Afganistan’daki durum, Afganlar arası görüşmeler, Doha Anlaşması’nın tam olarak uygulanması ve Afganistan ile bölgede barış ve güvenliğin gerekliliği konuları ele alındı.”
Vardak, iki ülkeye ilişkin konuların değerlendirildiği görüşmenin ‘olumlu bir atmosferde’ geçtiğini dile getirdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Taliban’ın Siyasi Ofis Başkanı Berader liderliğindeki heyetin, Dışişleri Bakanlığının daveti üzerine istişarelerde bulunmak üzere Tahran’ı ziyaret ettiğini duyurmuştu.
Berader liderliğindeki heyet, 27 Ocak’ta İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüşmüştü.
NATO birlikleri 2021’den sonra da Afganistan’da kalmaya devam edebilir
Amerika Birleşik Devletleri, geçen yıl Katar’ın başkenti Doha’da Taliban ile yürütülen müzakerelerde 2001 yılından beri Afganistan’da bulunan askerlerini geri çekmek üzere bir anlaşmaya varmıştı.
ABD’nin akabinde Kabil hükümeti ile Taliban, yine Doha’da Afganlar arası barış müzakereleri yürütüyor.
Bir ay aradan sonra yeniden başlayan görüşmelerde pek ilerleye sağlanamadığı kaydediliyor.
Reuters’ın haberine göre, NATO birlikleri mayıs 2021’den sonra da Afganistan’da kalmaya devam edebilir. Zira Batı İttifakı, üzerinde mutabakat sağlanan geri çekilme koşullarının Afganistan’dan asker çekmek için karşılanmadığı görüşünde.
Bu arada yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın selefi Donald Trump döneminde yapılan anlaşmayı yakından inceleyeceği ifade ediliyor.
ABD ordusu dahil Batılı birçok ülke, Afganistan’dan asker çekilmesinin şartlarının oluşmadığı konusunda ısrar etmiş ancak Trump yönetimi, çağrıları dikkate almayarak anlaşma kapsamında Afganistan’dan tüm Amerikan askerlerini çekeceğini belirtmişti.