Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırmaya göre son 70 yılda ülkedeki hastane, sağlık ocağı, psikiyatri kliniği ve kilise gibi diğer dini kurumlarda 250 binden fazla çocuk ve genç fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kaldı.
Söz konusu dönem içerisinde, adı olaya karışan devlet kurumlarından hizmet alan kişilerin yüzde 40’ının farklı eylemlerle istismara uğradığı tahmin ediliyor.
Yeni Zelanda’nın en geniş çaplı araştırma kurumu olan Kraliyet Soruşturma Komisyonu, 1950 ile 2019 yılları arasında sağlık ve bakım alanında hizmet alan çocuk, genç ve yetişkinlerin durumuyla alakalı verileri yayımladı.
Buna göre 1950’den bu yana ülkede 655 bini aşkın kişi hastane, psikiyatri ve diğer sağlık kurumlarından hizmet aldı ancak bu kişilerin yüzde 40’ı farklı şekillerde istismara uğradı.
Genç ve çocuklar arasında 5 ile 17 yaş arası grubun istismar olaylarından en çok etkilenen kesim olduğu kaydedilirken, araştırmada yapılan fiziki şiddete yönelik örnekler de verildi.
Bazı psikiyatri kliniklerinde erkek hastaların kadın hastaları tecavüze zorlandığı, sağlık çalışanlarının hastaların bacak ve cinsel organlarına elektro şok uyguladığı gibi suçlar işlendiği, bunun yanında hastalara ırkçı küfürler ve farklı hakaretler edildiği kaydedildi. Bazı erkek ve kadın hastaların elbiseleri soyularak uygunsuz bir şekilde üzerlerinin arandığı, kadın hastalara da uygunsuz şekilde cinsel organ muayenesi yapıldığı açıklandı.
Raporda 1979 yılında 17 yaşında olan Anne adındaki bir hastanın, “Bana günde bazen iki defa elektro şok uygulaması yapılıyordu. Bir gece bana yine elektrik verdiler ve kör oldum.” sözleri dikkati çeken dosyalar arasında yer alıyor.
Elektro şokla gözleri kör edilen hasta
Verilerde, istismar ve şiddete uğrayan en büyük kesimin ise yüzde 81 ile ülkede yaşayan yerli azınlıklar Maorilerin olduğu kaydedildi. Ülkede devlet kurumlarında bakıma ihtiyaç duyan Maori kökenli çocukların oranı ise yüzde 61 olarak belirtildi.
Soruşturma kapsamına alınan kilise gibi dini kurumlarda da özellikle ruhbanlık eğitimi alan çocuk ve ergenlerin de yüzde 21 ile 42’sinin cinsel istismara uğradığı ifade ediliyor.
Başbakan Ardern: Karanlık geçmişimizle yüzleşmek zorundayız
Rapor hakkında konuşan Yeni Zelanda Kamu Hizmetleri Bakanı Chris Hipkins, ülke tarihinde gerçekleştirilen acı ve ızdırabın affedilemez olduğunu belirtirken, Başbakan Jacinda Ardern “Ülke olarak karanlık geçmişimizle yüzleşmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Hipkins, devlete emanet edilen çocuk ve gençlerin güvenli bir ortamda olmaları gerektiğini söylerken, “Ancak rapor bunun geçmişte tam tersi yönde cereyan ettiğini gösteriyor.” diye konuştu.
Komşu ülke Avustralya’da 2017’de tamamlanan 5 senelik soruşturma sonrasında binlerce küçük çocuk ve ergenin özellikle dini kurumlarda cinsel istismara uğradığının ortaya çıkmasından sonra Kanberra hükümeti özür dilemişti.