Almanya, Fransa, İspanya ve diğer on AB ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Asya’yı yakalamak için internete bağlı cihazlar, işlemciler ve yarı iletkenli teknolojilere yatırım yapılması ve Avrupa Birliği’nin dijital hükümranlığını kazanması için güçlerini birleştirdi.
440 milyar euroluk küresel yarı-iletkenler pazarında Avrupa’nın payı yaklaşık yüzde 10 ve AB şu anda büyük ölçüde kıta dışında üretilen işlemcilere bağımlı.
Bu bağımlılık Covid-19 döneminde daha da göze batar duruma geldi. Bazı yabancı hükümetlerle ilgili güvenlik endişeleri, arabalarda, tıbbi ekipmanlarda, cep telefonlarında ve ağlarda kullanılan yabancı çiplere ve parçalara ilişkin de endişelerin artmasına neden oldu.
145 milyar euro aktarılacak
Bu sebeplerle AB bu yılın başlarında dijital projeler için Covid-19 ekonomik kurtarma fonunun beşte birine denk gelen 145 milyar euroyu bu alanda yatırıma tahsis etmeyi kabul etti.
Bu hedefle 13 ülke, Avrupa’nın elektronik sistemler değer zincirini desteklemek için birlikte çalışma konusunda uzlaştı.
Bu alanda işbirliği yapacak olan diğer ülkeler şunlar: Belçika, Hırvatistan, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, İtalya, Malta, Hollanda, Portekiz ve Slovenya.
Elektrikli araçlarda da hedef büyütüldü
Bununla birlikte AB 2030 yılına kadar sıfır emisyonlu 30 milyon aracın yollarda olması için de kolları sıvadı. Fosil yakıt kullanan araçlardan uzaklaşmayı hedefleyen birlik bu alanda ciddi miktarda destek ve fon sağlamayı planlıyor.
Hazırlanan taslak stratejide toplam AB misyonlarının yüzde 30’unu oluşturan ulaşım sektörünün öncelikli alan olduğu belirtilirken bu emisyonların da yüzde 72’sinin otoyollardan geldiği kaydediliyor.
Taslakta AB’nin iklim hedeflerini tutturabilmesi için en az 30 milyon aracın 2030 yılına kadar elektrikli araçlarla değiştirilmiş olması gerekiyor.
Bugünkü alt yapı yeterli değil
Bugün AB içerisinde kayıtlı 1,8 milyon elektrikli, hidrojenli veya hybrid motorlu araç bulunuyor. Ancak hybrid araçlar sıfır emisyon değil. Ayrıca tüm kıtada toplam sadece 200 bin şarj istasyonu bulunuyor. Bu sayının da 2030’a kadar 3 milyona çıkarılması hedefleniyor.