Türkiye’deki Suriyeliler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalardan Suriyeliler Barometresi-2019, IGAM Academy tarafından açıklandı.
Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) desteğiyle 2014 ve 2017’de hazırlanan ve üçüncüsü yayınlanan barometre, hem Türk toplumunun hem de Suriyelilerin bir arada yaşama dair tutumlarını, geniş çaplı anket ve odak grup mülakatlarıyla ortaya koyuyor.
Her iki toplumdaki görüşlerin nasıl değiştiğini mercek altına alan çalışma, 2017’ye göre Türk toplumunun Suriyelilere verdiği desteğin devam ettiğini işaret ediyor. Bununla birlikte ekonomik, siyasi ve sosyal endişelerin artmasından dolayı bu destekte ciddi bir azalma olduğu belirtiliyor.
Buna göre rapor, Türk toplumunun kabulünün büyük ölçüde “tahammül”e dönüştüğünü, Suriyelilerin ülkelerine dönme kararlılıklarının ise hızla azaldığını ortaya koyuyor.
Barometrede ortaya çıkan diğer önemli bulgular ise şöyle:
Türk toplumunun Suriyelileri tanımlamasında olumsuz kavramların ön plana çıktığını gözlemleyen araştırma, toplumun yarısından fazlasının (yüzde 60) Suriyeliler konusunu Türkiye’nin en önemli üç sorunu arasında gördüğünü işaret ediyor.
Türk toplumunun, ortak gelecek ve daimi olarak birlikte yaşam konusuna mesafe koyarak, buna hazır olmadığını hem endişeleri hem de talepleri ile ortaya koyduğu tespitinde bulunan rapor, ortak yaşamın uzaması ve hatta pek çok alanda doğallaşmasına rağmen, Türk toplumunun artan sosyal mesafesine dikkat çekiyor.
“Suriyelilerin yarısından fazlası kendileri ve aileleri için Türkiye’de bir gelecek olduğuna inanıyor”
Suriyeliler tarafında ise araştırma Suriye’deki savaş ve belirsizlik nedeni ile geri dönme umut ve isteğinin azaldığını ortaya çıkarıyor.
Türkiye’de kurdukları hayatın büyük ölçüde normalleşmesi ve çeşitlenmesinin sayesinde ise barometre, Suriyelilerin %60’ının kendileri ve aileleri için Türkiye’de bir gelecek olduğuna inandığını işaret ediyor.
Araştırmaya katılanlara göre (yüzde 84,5) Suriyeliler geçimlerini Türk devletinin yardımlarıyla ya da “dilenerek” sağlıyor. Oysa istisnalar ve 1.5 milyon Suriyelinin aldığı ayda 120 TL’lik SUY yardımı dışında sürekli, düzenli bir gelir kaynağı olmayan Suriyeliler, çalışarak hayatlarını idame ettiriyor.
Rapor, Suriyelilerin genelde kayıt dışı çalıştığını gösterirken, 12 yaş üstü kesimin 2019’da yüzde 37,9’unun hayatlarını çalışarak kazandığını işaret ediyor.
Raporun sonuçlarına göre Suriyelilerin Türkiye’de en fazla sorun yaşadığı ve şikâyetçi olduğu alan ise çalışma koşulları. Fakat bu alanda yaşanan sorunların 2017’ye göre azaldığına da araştırmada dikkat çekiliyor.