Uluslararası Af Örgütü “Cezasızlık dalgaları: Malta’nın Orta Akdeniz’de mülteci ve göçmenlerin haklarına yönelik ihlalleri” başlıklı yeni raporu yayımladı.
TIKLAYIN – Parsel Parsel Doğu Akdeniz Gerilimi
Raporda, Malta hükümetinin, mülteci ve göçmenlerin denizden Malta kıyılarına ulaşmasını engellemek için tehlikeli ve hukuka aykırı uygulamalara başvurduğu; bu uygulamaların sayısız insana büyük acılar çektirdiği ve hayatlarını tehlikeye attığı belirtiliyor.
Malta hükümetinin Orta Akdeniz’den Malta’ya ulaşanlara yönelik yaklaşımında 2020’de yaptığı değişiklik, hükümetin mültecilere ve göçmenlere yardım etmekten kaçınmak için hukuka aykırı ve bazen de benzeri görülmemiş uygulamalara başvurmasına neden oldu.
Mültecileri Libya’ya hukuka aykırı biçimde geri itmeler, zor durumdaki insanları kurtarmak yerine botların İtalya’ya yönlendirilmesi, Malta açıklarında yeterli donanıma sahip olmayan gemilerde yüzlerce kişinin hukuksuzca gözaltına alınması ve insanların Malta’ya ulaşmasını engellemek için Libya ile yeni bir anlaşma imzalanması, giderek daha sık başvurulan taktikler arasında yer alıyor.
“İnsanların Libya’daki tehlikelere geri itilmesi kesinlikle normal değil”
Uluslararası Af Örgütü Bölgesel Araştırmacısı Elisa De Pieri konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Malta, desteğe ihtiyaç duyan insanlara yönelik sorumluluklarından kaçmak için gitgide daha çirkin ve hukuka aykırı taktiklere meylediyor. AB ve İtalya ise sınır denetimi konusunda Libya ile iş birliğini utanç verici şekilde normalleştirdi; ancak insanların Libya’daki tehlikelere geri gönderilmesi kesinlikle normal bir şey değildir. AB ülkeleri insanların tarifsiz acılarla karşı karşıya kaldığı bir ülkeye geri gönderilmesine yardım etmeye son vermelidir.
“Malta yetkililerinin attığı adımlar, önlenmesi mümkün olan ölümler, uzun süreli keyfi gözaltılar ve savaşın yakıp yıktığı Libya’ya hukuka aykırı geri göndermelerle sonuçlanan cezai eylemleri kapsayabilir. Ayrıca, yetkililer, insanları güvenlik ve onurlu bir yaşam arayışıyla Avrupa’ya doğru yola çıkmaktan caydırmak için COVID-19’u bahane etti ve Malta’nın karaya çıkmak için güvenli bir ülke olmadığını duyurdu.
“Malta’nın insan haklarını ihlal eden uygulamaları, AB ülkeleri ve kurumlarının, Orta Akdeniz’in denetimi için Libya’dan destek alma konusundaki kapsamlı çabalarının bir parçasıdır. Buradaki amaç, AB destekli Libya yetkililerinin, denizdeki mülteci ve göçmenlere, onlar Avrupa’ya ulaşmadan önce müdahale etmesidir.
‘Keygi gözaltında tutuluyorlar’
“Denizde durdurulan mülteciler ve göçmenler daha sonra Libya’ya geri gönderiliyor ve işkence ve diğer türde kötü muameleye uğramalarının son derece muhtemel olduğu merkezlerde keyfi şekilde gözaltında tutuluyorlar.
“Ocak ayının başından 27 Ağustos 2020’ye kadarki süre içinde 7 bin 256 kişi AB destekli Libya Sahil Güvenliği tarafından ‘geri çekildi’. Denizdeki botları Libya Sahil Güvenliği’ne çoğunlukla AB’nin sınır ve sahil güvenlik ajansı olan Frontex’e bağlı uçaklar veya diğer AB faaliyetlerini yürüten uçaklar haber veriyor.” (EMK)
* Fotoğraf: Af Örgütü