Kürt sinemasını Avrupalı sinemaseverlerle buluşturan “Berlin Kürt Film Festivali” bu yıl 10’uncu yaşını kutluyor. Kovid-19 salgını nedeniyle online olarak düzenlenecek festival geniş bir seçkiyi 8-31 Ekim tarihleri arasında seyircisiyle buluşturacak. Dünya genelinde çok fazla kişiye ulaşacak olan festival, Kürt sinemasının son yıllardaki renkliliğini ve gelişimini yakından takip etme fırsatı sunacak.
Online gösterimlere eş zamanlı olarak 8-14 Ekim tarihleri arasında pandemi koşullarında, sınırlı sayıda konuğun katılımıyla fiziki gösterimler Babylon Mitte, Moviemento ve Ulme35 sinemalarında gerçekleşecek. Babylon Mitte’de gerçekleşecek açılış töreninde, Yunan Yönetmen Daphne Charizani imzalı “Sisters Apart” filmi gösterilecek. Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan Sisters Apart, Alman ordusunda görevli Kürt Asker Rojda’nın kardeşini bulmak için Almanya’dan Irak’a gitmesini konu alıyor.
Bu yılın festival teması, dünyanın her yerinde Kürtlerin yüzlerce yıldır ellerinden düşürmedikleri bir müzik aleti olan “erbane” olarak belirlendi. Özellikle kadınların hep beraber çaldığı bir enstrüman olarak, haber verme, sesini yükseltme, birbirine omuz verme işlevi gören “erbane” Berlin Kürt Film Festivali’nin onuncu yıl dönümünün temsili olarak festival afişinde yer alıyor. Festival afişi, Kürt coğrafyasından sinemacıların birbirine ses vermesine, birbirlerinin hikayesine tanıklık edip, hep beraber üretmesine dikkat çekmeyi amaçlıyor.
TÜRKİYE’DEKİ KÜRT SİNEMASI
Berlin Kürt Film Festivali, “çevre ve politika”, “doğa ve tarih”, “göç ve savaş”, “feminizm ve eğitim” gibi başlıklardaki film programıyla bu yılın odak noktasını Türkiye’deki Kürt sineması olarak belirledi. Türkiye’de Kürt sinemasının bir panoraması olan ve üç ayrı kuşaktan filmlerin yer aldığı programda kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi seyirciyle buluşacak.
Focus bölümünde, Yılmaz Güney’in, Cannes’da Altın Palmiye kazanan “Yol” filmi yenilenmiş kopyasıyla yer alacak. Ahu Öztürk’ün yönettiği “Toz Bezi”, Erol Mintaş’ın “Kilama Dayîka min”, Soner Caner ve Barış Kaya imzalı “Rauf”, Zeynel Doğan ve Orhan Eskiköy’ün yönettikleri “Babamın Sesi” ile Rodi Güven Yalçınkaya’nın yönettiği “Momê” filmi Focus bölümünde gösterilecek.
Focus bölümü belgesel film programı Türkiye’de son yılların önemli belgesellerini bir araya getiriyor. Program kapsamında Kazım Öz’ün “Dûr”, Berke Baş ve Melis Birder’in “Bağlar”, Selim Yıldız’ın “Hatırlıyorum”, Güliz Sağlam’ın “Kadınlar Cizre ve Silopi’yi Anlatıyor” ve Ruken Tekeş’in “Aether” belgeselleri beyaz perdeye yansıyacak.
ONLİNE PANELLER
Online gerçekleşecek paneller bölümünde, Heinrich-Böll Vakfı ile Mehmet Mim Kurt’un “The Seven Doors” filminden yola çıkarak “Türkiye’de Eğitim ve Politika” ve Jiyan İnsan Hakları Vakfının iş birliğiyle “Sanat ve travma terapisi” başlıklı paneller gerçekleşecek. Aynı zamanda “Korona zamanında film yapımı” paneli de düzenlenecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Reklam