Volkan PEKAL
Adana
Adana’da yıllardır resimler ve karikatürler çizerek hayatını idame ettiren Ressam Selahattin Solak, son yıllarda el sanatlarına yönelik düşen ilginin salgın boyunca dip yaptığını anlattı. Vatandaşın cebinde para olmayınca sanata da harcayamadığını ifade eden Solak, “Adana’da sokakta resim yapan 50 ressam varsa şimdi 3 kişi bulamazsın. Asgari ücretle çalışanlar sinemanın S’sini unuttu” dedi.
“SALGINLA DAHA DA KÖTÜYE GİTTİ”
Ressamlığa 1970’lerde 8-9 yaşındayken annesinin memur olarak çalıştığı kız yurdunda resim çizen kadınların yeteneğini fark etmesi ile başlayan Solak, 50 yıl boyunca sokak ressamlığı yapmış, atölye açmış, çeşitli AVM’lerde etkinliklerde resim çizmiş. Resimden uzun yıllar para kazanan Solak, “O günlerde el sanatına daha fazla merak vardı. O dönemlerde iyi para kazandık. Evimizi aldık, sigortamızı yatırıp emekli olduk, çocuklarımızı yetiştirdik. Ama şimdi sanat bitti. Şimdi başlayanların kazanma şansı yok” diye konuştu.
AVM’lerdeki etkinliklerin iptal edilmesi ile oradaki etkinliklerden kazandıkları paranın kesildiğini anlatan Solak, 5-6 aydır ciddi sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. İnsanların evde resim, şiir, heykel gibi sanat dalları ile uğraşmasını öneren Solak, Avrupa’da herkesin bir hobisi olduğunu belirerek bunun önemli olduğunu ifade etti.
“ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN SİNEMANIN S’SİNİ UNUTTU”
El sanatlarına ilginin azalmasının daha eskilere dayandığının da altını çizen Solak, bunda teknolojinin de etkisi olduğunu belirtti. Ekonominin de işlerine etkisi olduğunu ifade eden Solak, “Şimdi insanların cebinde para da yok. Eskiden emekli maaşımızı arttırabiliyorduk. Eşimizle yemeğe gidiyorduk, sinemaya gidiyorduk. 2 senedir gidemez olduk. Özellikle gençlik yıllarımızda bir aile hiç gitmese haftada üç kere sinemaya giderdi, şimdi gidemiyoruz. Düğüne gitmeye korkuyoruz. Kırk adım atmaya korkar olduk. 5 Ocak Meydanı’nda sokak ressamlığı yaparken günde yarım altın alıyordum. Şimdi bunları unuttuk. Ben ressam Selahattin bu haldeyken asgari ücretle çalışanlar sinemanın S’sini unutmuştur” dedi.
“50 RESSAM VARSA BUGÜN 3’ÜNÜ BULAMAZSINIZ”
Ekonomisi bozulan insanların sanata para harcamadığını ifade eden Solak, “Ama parası olanlar da sanattan anlamıyor. Bazı arkadaşlarımın maddi durumları çok iyi ama sanatla alakaları yok. Evlerinde sanatla ilgili bir şey yok. Evlerine baskı resim alıp asmışlar” ifadelerini kullandı.
“Adana’da sokakta resim yapan 50 ressam varsa şimdi 3 kişi bulamazsın” diyen Solak çoğunun başka işler yapmaya başladığını söyledi.
Solak, Nâzım Hikmet’in “Saman Sarısı” şiirinde geçen “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” sorusunu hatırlatıp “Mutluluğun resmini herkes çizebilir. Evinde mutluysa, huzurluysa; işinde mutluysa çizmiş demektir. Kalp çiz, para çiz, gül çiz… Mutluluk bu değildir” dedi.
Reklam