Karadeniz’de bulunduğu açıklanan gaz rezervinin ardından şimdi bu doğal gazın 2023 hedefleri çerçevesinde kısa süre içerisinde kullanılıp kullanılamayacağı tartışmaları yaşanıyor.
Bazı uzmanlar bunun mümkün olduğunu bazıları ise gerçekçi olmadığını ileri sürüyor. Paris merkezli Akdeniz Enerji Gözlemcileri kuruluşunda Hidrokarbon direktörü olarak görev yapan Sohbet Karbuz’a göre 2023, uygulanabilir bir hedef.
Reuters’a konuşan Kurbuz sürecin hızlı yürütüleceğini tahmin ettiğini kaydederek finansman, teknik ve teknoloji konusunda ise muhtemelen yabancı şirketlerden destek alınmak durumunda kalınacağını belirtiyor.
Gazın 2 bin 100 metre derinde yer aldığını açıklayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bu derinliğin de bin metre daha altına inileceğini söylemiş ve muhtemelen bu derinlikte de gaz bulacaklarını belirtmişti.
Rezerv miktarı neyi işaret ediyor?
Bulunan gaz rezervinin dünya genelinde 2020’de bulunan en büyük rezerv olduğunu aktaran Wood Mackenzie Enerji Danışmanı Thomas Purdie ise açıklanmış olan 320 milyar metreküp hacmin tüm rezervin tahmini büyüklüğü mü yoksa çıkarılabilecek olan kısım mı olduğu noktasında belirsizlik olduğuna dikkat çekiyor.
Ayrıca çıkarma maliyeti ne olduğu, bulunduğu tabakanın kalınlığı, sahadaki dağınıklığı veya saf halde olup olmadığı da henüz bilinmiyor. Tüm bunlar gazın gerçek değerini ve fizibilitesini etkileyen etmenler.
Tüm bunlar için sismik araştırmayla tespit edilen rezervin sondajla kesinleştirilmesi gerekiyor.
“Dünya rekoru olur”
Bununla birlikte CNN Türk’te konuşan stratejik danışmanlık şirketi Global Resources Corporation Başkanı ve Enerji Uzmanı Mehmet Öğütçü ise ”Ne Doğu ne Batı; eksen Türkiye” söylemini haklı çıkartacak bir rezervden bahsetmiyoruz” ifadelerini kullandı ve 2023 hedefi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
”Türkiye’nin bu gazı 3 yılda çıkarması dünya rekoru olur. Bu gazın işlenip kullanılabilir hale gelmesi en az 7-8 yılı bulur. Kaldı ki, Avrupa Birliği’nin sadece bir yıllık tüketimine denk gelen bir miktardan bahsediyoruz.”