Kovid-19’un ekonomik etkilerine ilişkin sonuçlar gelmeye başladı. Avrupa ve Almanya, hesaplama tarihinin en büyük küçülmesini yaşadı.
Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 11.9, 2019’un ikinci çeyreğine göre de yüzde 14.4 küçüldü.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Avro Bölgesi’nin bu yılı ikinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayınladı.
Buna göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12.1, 2019’un aynı dönemine göre de yüzde 15 geriledi.
GSYH, ikinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla İspanya’da yüzde 18.5, Fransa’da yüzde 13.8, İtalya’da yüzde 12.4, Almanya’da yüzde 10.1, Belçika’da yüzde 12.2, Avusturya’da yüzde 10.7, Portekiz’de yüzde 14.1 oranında geriledi.
Böylece, AB ve Avro Bölgesi’nde söz konusu büyüme verilerinin ölçümüne başlanan 1995 yılından beri en sert düşüş ölçüldü.
Öte yandan, birinci çeyrekte Avro Bölgesi yüzde 3.6, AB de yüzde 3.2 küçülmüştü.
ALMANYA’DA TARİHİ KÜÇÜLME
‘Korona’ krizi nedeniyle Alman ekonomisinde tarihi küçülme yaşandı. Ülkede milli gelir ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 10.1 küçüldü. Önceki yılın aynı dönemine göreyse küçülme yüzde 11.7.
Türkiye’nin de en önemli ticaret ortaklarından, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ikinci çeyrekte ihracat ve ithalatın yanı sıra tüketim giderleri ve şirket yatırımları da ciddi oranda düştü. Buna karşılık kriz sırasında devletin tüketim giderleri arttı.
Söz konusu küçülme, milli gelir hesaplamalarının başladığı 1970 yılından bu yana, bir yılın çeyreğinde yaşanan en büyük küçülme oldu.
Bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise, yüzde 11.7’lik küçülme söz konusu. Şu ana kadar kayıt altına alınan, bir önceki yıla göre en büyük gerileme, 2009’un ikinci çeyreğindeki yüzde 7.9’luk küçülme olmuştu.
TOPARLANMA BEKLENTİSİ YÜKSEK
Söz konusu verileri değerlendiren ekonomist Alexander Krüger, şöyle konuştu: “Üstesinden gelinemeyen corona pandemisi çerçevesinde konjonktüre güven duymak için temkinli olmakta fayda var. İstihdam alanlarının yok olması ve iflas tehlikeleri sürüyor. ABD-Çin anlaşmazlığı da durumu kötüleştiriyor.”
Alman ekonomisinin yakın gelecekte toparlanacağı tahmininde bulunan Krüger, “Toparlanmaya rağmen ekonomi ‘korona’ öncesi seviyeye kolay kolay dönemeyecek. Karantina önlemleri nedeniyle gerilemelerin yaşanmasını hesaba katmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.