[
Normalleşme sonrasında en yüksek fiyat artışı otobüs ve uçak biletlerinde oldu. Mayıs ayında yüzde 8.2 artan otobüs bilet fiyatları haziranda ise yüzde 20 zamlandı. Uçak biletlerinin fiyatı da yüzde 9.4 arttı.
Merkez Bankası, karantina döneminde artan maliyetlerin normale dönüşle birlikte fiyatlara yansıtıldığını, en yüksek fiyat artışlarının otobüs ve uçak biletlerinde olduğunu hesapladı.
ESKİ VE YENİ FİYAT ARTIŞLARI İNCELENDİ
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre Merkez Bankası, Kovid-19 salgını öncesinde, salgınla birlikte evlere kapanılan karantina döneminde ve normalleşmede yaşanan fiyat artışlarını inceleyen bir araştırma yaptı. Çalışmada özellikle yiyecek içecek, konaklama, şehirlerarası yolcu taşıma, uçakla yolcu taşıma ve kuaför-kişisel bakım hizmetlerindeki fiyat değişimi salgın öncesi, karantina dönemi ve yeni normal dönem özelinde tek tek incelendi.
ZAMLAR NORMALLEŞME İLE BİRLİKTE YAĞDI
Çalışmada fiyat değişimleri mevsim etkisinde arındırılarak yapıldığı için dönemsel karşılaştırma daha net ortaya çıktı. Çalışmaya göre yiyecek içecek hizmetlerinde Ocak-Mart 2020 döneminde fiyatlar aylık ortalama yüzde 1.1 artarken karantina uygulamalarının başladığı nisanda yüzde 0.2’ye geriledi. Haziran ayında ise yiyecek içecek fiyatlarına yüzde 2.5 oranında şok zam geldi.
MERKEZ BANKASI: ZAMLAR KAÇINILMAZ OLDU
Merkez Bankası aylık bazda görülen bu olağanüstü zamların, salgın döneminde işletme ve üretim maliyetlerinin artmasına karşılık iş hacminin düşmesinden kaynaklandığını, işletmelerin ilk normal dönemde maliyetlerini fiyatlarına yansıtmak durumunda kaldıklarını belirtti. Merkez Bankası bu dönemde işletmelerin iş hacimleri düşerken işgücü, kira ve enerji gibi girdiler nedeniyle birim maliyetlerinin yükseldiğine işaret etti.
OTOBÜS BİLETİ YÜZDE 20 ZAMLANDI
Asıl büyük artış ise şehirlerarası otobüs fiyatlarında yaşandı. Normalde aylık yüzde 1.4 artan otobüs biletlerinde nisanda yüzde 0.5 geriledikten sonra mayısta yüzde 8.2, haziranda yüzde 20 arttı. Normal dönemde aylık ortalama yüzde 0.8 zamlanan uçak biletleri de haziranda yüzde 9.4’lük zamla karşılaştı. Kuaför ve kişisel bakım hizmetleri mayısta yüzde 6.6 rekor zammı gördü, haziranda ise yüzde 3.1’lik zamma oturdu.