Gazeteci ve eski RTÜK üyesi, Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, medyada, kadın ve çocuklara yönelik şiddet, tecavüz, taciz haberlerinde nesnel ölçütler kullanılıp kullanılmadığını, haber değerinin duruma, kişiye ve yere göğe değişip değişmediğini değerlendirdi. Bildirici “HDP milletvekillerinin, Ensar Vakfı’nda bir öğretmenin, Şırnak ile Batman’da iki uzman çavuşun karıştığı olaylara ilişkin haberler, medyanın kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel saldırı iddialarına eşit ölçütlerle yaklaşmadığını ve çifte standart uyguladığını gösteriyor” düşüncesini dile getirdi.
SABAH’IN SUÇLAMALARI DOĞRU MU?
Medyanın suçlanan kişiye göre pozisyon aldığı iddiasını Sabah gazetesinin gündeme getirdiğini belirten Bildirici, “Sabah’ta 19 Temmuz’da Kenan Kıran imzasıyla yayımlanan ‘Tecavüzü görmezden geldiler’ haberinde bazı gazete ve internet sitelerinin HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik hakkındaki haberlerde ‘tecavüzden bahsetmeyip bir soruşturma ifadesi kullandıkları’ öne sürülüyordu” diyerek değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“HDP Milletvekili Çelik hakkındaki tecavüz iddiası ile Karaman’da Ensar ve KAİMDER yurtlarındaki tecavüzlere ilişkin haberleri karşılaştırınca peşinen suçlu göstermenin de hiç araştırmadan sorgulamadan savunmaya geçmenin de yanlışlığı daha iyi anlaşılıyor sanırım. Gazetecilik ilkeleri, suçlamanın muhatabı olan kişi ve kuruma göre değişmemeli. Oysa karşılaştırdığım ve dört yıl arayla yayımlanan bu haberler, Sabah başta olmak üzere iktidar yanlısı gazetelerin iki olayda farklı kriterlerle yaklaştığını, milletvekili hakkındaki iddiadan dolayı HDP’yi kurum olarak suçlu ilan ettiğini, Ensar Vakfı ve KAİMDER’i ise hiç araştırmadan, soru işaretlerinin üzerine gitmeden savunduğunu ortaya koyuyor” diye belirtti.
18 Temmuz’da internette kullanılan haberleri incelediği belirten Bildirici, “Tecavüzden bahsetmeyip ‘bir soruşturma ifadesini kullandıkları’ suçlaması yöneltilen T24, OdaTV, Habertürk, Karar, Evrensel internet sitelerinde kullanılan haberlerde açıkça ‘tecavüz’ denilmişti. Cumhuriyet, Birgün, Halk tv, Sol Haber, Independent Türkçe’de ‘bir kadına cinsel saldırı’ ifadesine yer verilmişti. Anka Haber Ajansı, Bianet, Gerçek Gündem ve Sözcü’nün sitesinde Çelik’in istifası haberinde ‘bir kadının şikâyeti’ denilmişti. Ancak Bianet, ertesi günkü haberinde ‘cinsel saldırı’, Gerçek Gündem de ‘tecavüz’ olarak yazarak iddialara açıklık getirmişti” değerlendirmesinde bulundu.
“İDDİA BÜYÜK ÖLÇÜDE GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
“Bu durumda Sabah’ın haberinde isimleri tek tek sıralanan medya kuruluşlarının suçlamanın gerekçesini görmezden geldikleri iddiasının büyük ölçüde gerçeği yansıtmadığı anlaşılıyor” diyen Bildirici “Ensar Vakfı savunmaya geçilmişti” diyerek şöyle devam etti:
“Kaldı ki, 2016 yılında Karaman’da Muharrem Büyüktürk adlı öğretmenin Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Okulları Derneği’ne (KAİMDER) ait kayıt dışı yurtlarda barınan 7 erkek öğrenciye tecavüz, üç erkek öğrenciye cinsel tacizde bulunduğu iddiaları ortaya çıktığında iktidar yanlısı medya ve iktidar çevreleri hemen savunmaya geçmişti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, ‘Bir kere rastlanmış olması, hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz’ açıklamasında bulunmuştu.”
Bildirici yazısında şunları kaydetti:
“HDP milletvekillerinin, Ensar Vakfı’nda bir öğretmenin, Şırnak ile Batman’da iki uzman çavuşun karıştığı olaylara ilişkin haberler, medyanın kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel saldırı iddialarına eşit ölçütlerle yaklaşmadığını ve çifte standart uyguladığını gösteriyor. Maalesef medya kuruluşları, kadın ve çocuklara yönelik şiddet, cinsel taciz, tecavüz vakalarını konumlandıkları yayın politikasına göre farklı ölçütlerle değerlendiriyor. Kimi cinsel istismar vakaları failine ya da meydana geldiği yere göre görmezden gelinirken, kimisi büyütülüyor.” (MEDYA SERVİSİ)
Reklam