Babacan: Varlık Fonu’nu 5 yıl kurdurmadım, iktidara gelince kapatacağız
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bakanlığı döneminde Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasına beş yıl boyunca imza vermediğini ancak kendisi görevi bıraktıktan bir yıl sonra kurulduğunu söyledi. Babacan fon için, “tam bir kara delik, denetlenemiyor” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye Varlık Fonu’nun ‘tam bir kara delik olduğunu’ belirterek iktidara geldiklerinde bu fonu kapatacaklarını söyledi.
Karar TV’de Taha Akyol, Elif Çakır ve İbrahim Kahveci’nin sorularını cevaplayan Babacan Türkiye Varlık Fonu ile ilgili şunları söyledi:
“Varlık Fonu’nu kapatacağız. Tam bir kara delik… Şeffaflığı olmayan, hesap verebilirliği olmayan bir yapı. Sayıştay denetiminden uzak, hiçbir kurala tabii değil. İnanın; babanızdan miras kalsa o kadar para harcamazsınız. Tamamen borçlanmaya dayanan bir yapı. Varlık Fonu, ilk kurulduğu ne yaptıklarını biliyorsunuz? Borç para; aramak oldu… 2016’da kanun çıktı, ilk borçlanmayı 2009’da yapabildiler. 3 yıl kimse para vermedi! ‘Herkes neden para arıyorsunuz’ diye sordu. Kendi içinde çok tezatlıkları var. Biz bunu kesinlikle kapatacağız. Ben 5 yıl boyunca Varlık Fonu’nun kurulmasını engelledim. Çünkü Hazine Bakanı’nın imzası olmadan kurulamıyordu. Ben gittikten bir sene sonra kuruldu. Kesinlikle iktidara geldiğimizde kapatacağız. Tabii çok ciddi zarara da neden olacak bu durum. Şimdiden o delik oluştu ve bu durum derinleşecektir.”‘
‘EKONOMİK GÖSTERGELER İYİ GİTMİYOR’
Ekonomik göstergelerin iyiye gitmediğini de belirten Babacan, “2014’ten beri Türkiye’de kademeli bir otoriterleşme başladı. Liyakatli insanlar, yavaş yavaş sistem dışına itildi. 15 Temmuz ile birlikte de otoriterleşme ‘meşru bir zemin’ kazandı. 2017’deki anayasa değişikliği ile de ‘Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ adı altında bir sistemsizlik oluşturuldu” diye ifade etti.
Babacan, verilen kredilerin bir gün büyük bir krize neden olacağını söyleyerek, şunları ifade etti:
“Türkiye’nin, Merkez Bankası rezervleri Covid-19 salgını öncesi eritildi. Sürekli eksiğe giden bir rezerv var. Hatta son toplantıda faizi sabit tutmak zorunda kaldılar. Göze alamadılar. Rezerv yokken para basarsanız; paranız ciddi değer kaybına uğrar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon konuşmasını dinleyince ‘Eyvah’ dedim. Sonra hemen geri adım attılar ‘Tekalifi-i Milliye’den (Kurtuluş Savaşı sırasında halkın elindeki silahların ve gerekli malların bir kısmının ordunun ihtiyaçlarının karşılanması için devlete verilmesini düzenleyen yasa). Bu tarz açıklamalar ancak krizi derinleştirir. Korona virüsü salgını döneminde faiz sayacı çalışıyor ama işletmeler kapalı. Verilen krediler ödeme günü geldiğinde yine bir krize neden olacak.”