Baro başkanları, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen “çoklu baro” tasarısına karşı Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde bulunan Kuğulu Park’ta eylemde. Tasarıyı protesto etmek isteyen avukatların parka girişine izin verilmiyor.
Baro başkanları, polis bariyerleri, polis otobüsleri ve kalkanlarla kuşatmaya alınmış durumda ve gazeteciler dahil kimse yaklaştırılmıyor.
“FİİLİ GÖZALTI VAR”
MA’ya konuşan Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, “Çok büyük bir hukuksuzlukla, Anayasa ihlaliyle hak ve özgürlükler ihlaliyle karşı karşıyayız. Bu tablo demokrasinin askıya alındığı vahim bir görüntü. Çağdaş, demokratik ülkelerde asla kabul görmeyen bir görüntü. Çağdaş ülkelerde bunu görünce tabi ki şaşırıyorsunuz. Şiddete, kaosa ve toplumsal zarara dönüşmeyen protesto hakkı ihlal ediliyor. Çok vahim bir tablo” dedi.
Küçük, parkın etrafında yasayı protesto eden avukatlar ve yurttaşlarla bir araya gelmelerinin engellenmesine dair , “Şu an parkın etrafı abluka altında. İsmi konulmamış fakat fiili bir gözaltı süreci yaşıyoruz. Daha evvelki yürüyüşümüzde ve Meclis önündeki bekleyişimizde de yaşamıştık. Türkiye bu tabloyu ve görüntüleri hak etmiyor. Meslektaşlarımız tüm engellemelere rağmen bizlerle birlikte olma iradesini gösterdiler. Onlar oradan sloganlarla bizlerle birlikte olduklarını gösteriyorlar. Katkı sunan bizimle gönül bağıyla da dayanışma gösteren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Küçük, çevredeki yurttaşlardan da destek aldıklarını belirtti “Sadece avukatlar değil vatandaşlarımız da bizimle olduğunu gösterdiler” dedi.
“DESTEK GELDİKÇE ABLUKAYI ARTTIRDILAR”
Küçük, kendilerine desteğin artmasıyla birlikte polis ablukasının da arttığını söyledi. Küçük devamla, “Bizleri görmesin diye otobüslerle ayrı bir bariyer yapıldı. Çağdaş, demokratik bir ülkeye yakışmayan, tam anlamıyla bir ‘polis devleti’ görüntüsü var. Baro başkanların görünmez kılınmasına dönük inanılmaz bir çaba var. Ancak sosyal medya ve basın bunu yansıtıyor. Bizlerde aynı kararlılığımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“ARBEDE SIRASINDA YARALANAN BARO BAŞKANLARI OLDU”
Küçük, parkın dışında olduğu gibi parkın içinde de baro başkanları ile polis arasında gerilimlerin tırmandığını söyledi. Sadece fiziki değil psikolojik şiddet altında olduklarını dile getiren Küçük, “Avukatları içeri almak istediğimiz sırada arbedeler oldu. Baro başkanlarımız basit sıyrıklarla yaralandı. Önemli bir durum değil ama sonuç olarak baro başkanları ve avukatlara reva görülen bu görüntü demokrasi tarihimizin karanlık sayfalarında yer alacak, yıllarca unutulmayacak” diye konuştu.
“SÖZ VERİLMEYECEKSE MECLİS’TE OLMANIN ANLAMI YOKTU”
Küçük, Meclis’e çağrılıp çağrılmadıklarına dair de, “Baro başkanlarının istemeleri halinde Meclis’e girebileceklerine dair açıklamalar geldi. Bizde baro başkanları olarak AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ile görüştük. Şayet tasarı ile ilgili bir görüşme olup, düşüncelerimizi aktarma durumu olursa görüşebileceğimizi ifade ettik. Fakat gidip, sadece izleme ve seyretme olacaksa, bunun bir anlam ifade etmediğini söyledik. Biz orada tehlikeyi anlatmak istiyorduk. Sadece izleme ve orada bulunmanın anlamı yoktu. Meslektaşlarımızı da sürece katacak tepkimizi ortaya koyacak bir tepki ile Kuğulu Park’ta olmaya karar verdik” dedi.
“MİLLETVEKİLLERİ HALKIN GÖRÜŞÜNÜ DİKKATE ALSIN”
Küçük, Meclis’te görüşmelere devam eden milletvekillerine seslenerek, “Onları aklı selim olmaya, ülkenin menfaatine davranmaya davet ediyoruz. Tek bir kişinin ağzından çıkan sözlere bağlı kalmaksızın ülkemiz yararı, yurttaşlarımızın yararı üzerinden değerlendirme yapmaya çağırıyoruz. Halk iradesinin tecelli ettiği en üst düzey olan Gazi Meclisi’ndeler. Halkın isteği, halkın görüşünü dikkate alarak değerlendirme yapsınlar” çağrısında bulundu.
“KİMSENİN YANIMIZA GELMESİNE İZİN VERMİYORLAR”
Yalova Baro Başkanı Fedai Doğruyol ise “Bütün illerin baro başkanlarıyla bugün burada buluştuk. Diğer avukat arkadaşlarımızda destek olmak için geldiler fakat avukat meslektaşlarımızı araya barikat koyarak yanımıza sokmuyorlar. Hatta avukat kimliklerini dahi gösterdikleri halde, avukat arkadaşlarımızı sokmadıkları gibi basın mensuplarını da yanımıza sokmuyorlar” dedi.
“CENAZEMİZİ İZLETMEYE ÇAĞIRDILAR”
Doğruyol, görüşmeleri izlemeleri için Meclis’ten davet geldiğini belirterek, “Avukatlığı öldürecekler, bize de locadan cenazemizi izletmeye çalışacaklardı. Biz de kabul etmedik. Yasa geçene kadar buradayız. Yasa geçse de bizim mücadelemiz devam edecek. Anayasa Mahkemesi ve AİHM başta olmak üzere bütün yasal süreçler devam edecek. Mücadelemiz aynı şekilde sürecek. Bu yasa iptal edilene kadar devam edecek. Toplumsal baskıyla bu yasayı değiştirmek zorunda kalacaklardır. Bizim mücadelemiz yasalaşsa bile devam edecek” diye konuştu.
Doğruyol şunları söyledi: “Tamamen keyfi uygulamalar. Bizi soyutladılar. Meslektaşlarımızdan ayırdılar, özgürlüğümüzden alıkoydular, basının haber alma özgürlüğünü dahi kısıtladılar. Avukat arkadaşlarımız bize destek için geldiler, onların kendilerini ilgilendiren bir yasa. Buna rağmen onlara söz vermiyorlar. Bizimle birleşmelerini engelliyorlar. Görüşmeler Meclis’te bitene kadar biz burada nöbetimize devam edeceğiz. Ondan sonra yine demokratik eylemlerde birlikte yol alacağız.” (Ankara/MA)
Reklam