Amerika Birleşik Devletleri, Libya’ya silah sevkıyatının sonlandırılması nedeniyle oluşturulan AB deniz misyonunun ciddiyetten yoksun olduğunu ve Türkiye’nin, ‘misyonun ön yargılı olduğu’ yönündeki eleştirisini de paylaştığını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, “Avrupa Birliği, Rus Wagner Grubunu ‘listeye’ alarak, Moskova’nın yanı sıra BM silah ambargosunu ihlal eden Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi diğer ülkelere de sesini yükselterek Libya’da çok daha fazla şey yapabilir.” sözleriyle AB’ye sert tepki gösterdi.
“Avrupalılar, Libya’ya yönelik BM silah ambargosunun uygulanması için oluşturulan deniz misyonuyla gurur duyuyor. Ancak Avrupalıların bu misyonu sadece Türkiye’yi denetlemekle sınırlı kalıyor” diyen Schenker konuşmasını şöyle sürdürdü:
“(AB) İlgilendikleri tek şey, Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği askeri malzemeler. Kimse Rus uçaklarına müdahale etmiyor, Birleşik Arap Emirlikleri’ne müdahale etmiyor, kimse Mısırlılara müdahale etmiyor. Belki de Rusya’dan gelecek tepkiden endişe ediyorlar. Eğer daha sağlam bir rol ya da daha ciddi bir görev üstlenmeyeceklerse, o zaman bu mesele uzar gider.”
“Ciddi olsalar diğerleri ambargoyu deldiğinde seslerini yükseltirlerdi”
Bir düşünce kuruluşunun sanal ortamda düzenlediği toplantıda konuşan ve AB’yi tek yanlı hareket etmekle suçlayan ABD Dışişleri Bakanlığının Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı David Schenker, “(AB) Eğer ciddi olsalardı en azından çatışan tüm taraflara çağrıda bulunurlardı. Diğerleri silah ambargosunu deldiğinde onlara da seslerini yükseltirlerdi” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi maksadıyla 31 Mart’ta Irini adı verilen bir operasyon başlatmıştı.
ABD, daha önce yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın Libya’da Halife Hafter saflarında savaşmak üzere Wagner Grubu’na bağlı paralı savaşçılar sevk ettiğini belirtmişti.
Keza Washington, Rusya’nın Libya’ya savaş uçakları sevk ettiğini duyurmuştu.
Türkiye, Libya’da BM tarafından tanınırlığı bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) en güçlü destekçisi.
Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa ise Libya’nın doğusunda konuşlu Halife Hafter’i destekliyor.
Bu arada Schenker, AB’nin Wagner’i ‘listeye alması gerektiği’ sözüyle neyi kast ettiğine açıklık getirmedi.