ABD’de 20’den fazla kentte işçi ve emekçiler, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı iş bırakarak gösteriler düzenledi. “Siyahların hayatı için grev” adıyla anılan protestolar, işçi sendikaları, sosyal ve ırksal adalet örgütleri tarafından organize edildi. Protestolara, yeni tip koronavirüs salgını sırasında evlerinden çalışamayan sağlık, ulaşım ve gıda gibi sektörlerde çalışanlar da destek verdi.
Siyah Yaşamlar Değerlidir (BLM) hareketiyle dayanışma amacıyla ikinci kez gerçekleştirilen grev ve protestolarda, koronavirüs salgınıyla birlikte işyerlerindeki ayrımcılığa ve özellikle siyah işçi ve emekçilerin çalışma koşullarına dikkat çekildi.
Greve çıkılmayan işyerinde ise George Floyd cinayetini hatırlatmak üzere, sembolik olarak “8 dakika 46 saniye iş durdurma” gerçekleştirildi. Minneapolis kentinde gerçekleşen olayda sanık polis, Floyd’un boğazına diziyle 8 dakika 46 saniye boyunca bastırmış, “Nefes alamıyorum” yalvarışlarını görmezden gelmişti.
BİRÇOK SENDİKA KATILDI
Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre iş bırakma çağrısına birçok iş kolundan on binlerce işçi yanıt verdi. Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası, Amerikan Öğretmenler Federasyonu gibi çok sayıda sendikanın üyeleri grevlere ve gösterilere katıldı.
Washington’da grevciler, dördüncü bir koronavirüs yardım paketi kapsamında tartışılan “Kahramanlar Yasası” olarak adlandırılan “Sağlık ve Ekonomik İyileşme Acil Durum Yasası” görüşmelerini desteklemek üzere Capitol Hill’de toplandılar.
New York’un Manhattan bölgesindeki Trump Uluslararası Oteli dışında da gösteri düzenlendi. Kitle, polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden siyahler için saygı duruşunda bulundu.
Los Angeles’da bir bakımevindeki sağlık çalışanları vardiyan aralarında yürüyüşler düzenlerken, kentteki diğer işçiler ise şehrin batı tarafında bulunan büyük bir cadde olan Barack Obama Bulvarı’nda araç konvoyu düzenlediler.
SİYAH İŞÇİLER ÜCRET VE SALGINDAN KORUNMA İSTİYOR
WP’ye göre San Francisco’da yaklaşık 1500 apartman görevlisi de iş bırakanlar arasındaydı. New Jersey ve Connecticut’taki 85 bakımevinde 6 bine yakın hemşire işyerlerinin dışında gösteriler yaptı. Habere göre, toplamda ise 200 kadar şehirde çeşitli biçimlerde eylemler yapıldı. Bazı şehirlerdeki çoğu siyah olan protestocular patronlardan saatlik ücretlerinde iyileştirme istediler. Örneğin St. Louis McDonald çalışanları da daha yüksek ücretler için yürürken, Detroit’tekiler işyerlerinde koronavirüse karşı daha fazla koruma çağrısında bulundular.
Amerika’da asgari ücretle çalışanların büyük çoğunluğu siyah Amerikalılar ve Latin kökenlilerden oluşuyor. (DIŞ HABERLER)
Reklam