Etiket: Mescid-i Aksa

  • Ürdün’den İsrail’e Mescid-i Aksa uyarısı: Ateşle oynanıyor

    Ürdün’den İsrail’e Mescid-i Aksa uyarısı: Ateşle oynanıyor


    Ürdün, kendi himayesinde bulunan Mescid-i Aksa’ya erişimde İsrail’in uyguladığı kısıtlamalara tepki gösterdi.

    REKLAM

    Ürdün, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya erişime yönelik uyguladığı kısıtlamaların durumu ‘patlamaya’ ittiğini duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, “Mescid-i Aksa’nın kutsallığına saygısızlık etmenin ateşle oynamak anlamına geldiği konusunda uyarıyoruz.” dedi. 

    Ürdün, kendi himayesinde bulunan Mescid-i Aksa’ya erişimde İsrail’in uyguladığı kısıtlamalara tepki gösterdi. Ramazan ayında Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği kutsal mekana yönelik kısıtlamaları hatırlatan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail’in uyguladığı kısıtlamaların durumu bir “patlamaya” doğru ittiğini söyledi.

    Safedi, işgal altındaki Batı Şeria’da durumun “oldukça zor” olduğunu belirterek, “İsrail’in, ibadet hakkının kısıtlanması (Mescid-Aksa’ya girenlerin engellenmesi) dahil olmak üzere Müslüman ve Hristiyanların kutsallarını ihlal eden tek taraflı uygulamaları sahadaki gerçeği değiştiriyor ve barışa, hatta iki devletli çözüme bile katkı sağlamıyor.” şeklinde konuştu.

    Amman’da Vatikan Devletlerle ve Uluslararası Örgütlerle İlişkiler Sekreteri Monsenyör Paul Richard Gallagher ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Bakan Safedi, işgal altındaki Batı Şeria’da hızlandırılan yerleşke yapımına da tepki gösterdi. 

    Ürdünlü Bakan, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana 400 Filistinliyi öldürdüğü Batı Şeria’nın ‘kaynadığını’ vurguladı.

    Ramazan ayında İsrail bombardımanı nedeniyle Gazzeli annelerin çocuklarına yiyecek bulamadığını kaydeden Bakan Safedi, “Dünya insanlık onurunu 5 aydır koruyamıyor” dedi.

    Vatikan ateşkes istiyor

    Vatikan Dışişleri Bakanı Gallagher ise “Papa bu saldırıların sona ermesi gerektiğine inanıyor. Vatikan ateşkes, insani yardımın ulaştırılmasının kolaylaştırılması ve bu korkunç çatışmanın çözülmesi için çaba göstermenin yollarını arıyor ve bunu istiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

    İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda 13 bin 500’ü çocuk, 9 bini kadın olmak üzere en az 31 bin 112 Filistinli öldürüldü, 72 bin 760 kişi yaralandı.

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

    İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi


    İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek Kıble Mescidi’ne sığınanlara ses bombası ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale etti, buradaki kişileri copla darbetti.

    Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce kutsal Pesah Bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi’ne sığındı.

    Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı grup, Kıble Mescidi’nin kapılarını kapattı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek temizlik görevlileri ve Müslümanları buradan güç kullanarak çıkardı, Aksa’nın kapılarını kapattı.

    Kıble Mescidi’nin etrafını sararak mescidin çatısına çıkan İsrail polisi, mabedin camlarından bazılarını kırarak önce içeridekilere ses bombasıyla müdahale etti. Mescid’deki gruptan bazıları havai fişek atarak İsrail polisine direnmeye çalıştı. İsrail polisi, daha sonra Kıble Mescidi’ne girerek içeridekilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermilerle müdahale etti.

    İsrail polisinin, mescide sığınan aralarında kadınların da yer aldığı grubu coplarla darbettiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

    Filistin Kızılayı, olayda çok sayıda kişinin yaralandığını ve yaralılara müdahale için sağlık ekiplerinin Aksa’ya doğru harekete geçtiğini bildirdi. Filistin Kızılayı, ikinci açıklamasında İsrail polisinin sağlık ekiplerinin yaralılara müdahale edilmesini engellediğini aktardı. Görgü tanıkları, olayda çok sayıda yaralı olduğunu aktardı.

    İsrail polisi, olayda onlarca kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İsrail polisi, Eski Şehir bölgesinde Mescid-i Aksa’ya çıkan yollarda demir barikatlar kurdu ve bölgeye çok sayıda takviye gönderdi.

    Öte yandan görgü tanıkları, İsrail polisinin baskının ardından Mescid-i Aksa’nın kapıları çevresinde İsrail polisi ve Filistinliler arasında olaylar çıktığını aktardı.

    İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’ya baskını üzerine Doğu Kudüs’teki bazı camilerden, Filistinlilere Aksa’ya gitmeleri için çağrılar yapıldı. İsrail vatandaşı Filistinlilerin yaşadığı İsrail’in kuzeyindeki bölgelerinde de sabah namazını Aksa’da kılmak üzere otobüslerin hareket ettiği bildirildi.

    İşgal altındaki Doğu Kudüs’te fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce kutsal Pesah Bayramı (Hamursuz Bayramı) nedeniyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları nedeniyle Doğu Kudüs’te gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor.

    İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 2022 sonunda kurduğu koalisyon hükümetinde, Filistinlilere yönelik ırkçı eylem ve söylemleriyle tanınan, Yahudi yerleşimcilerin destekçisi aşırı sağcı Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi isimler kritik görevlere getirilmişti.

    Ben-Gvir, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini destekleyen açıklamalar yapmıştı.

    Gazze’den İsrail yönüne roket fırlatıldı

    İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya kauçuk kaplı mermi, ses bombalarıyla düzenlediği baskının ardından abluka altındaki Gazze şeridinden İsrail yönüne roket atıldı.

    İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, abluka altındaki Gazze şeridi çevresindeki Sderot kentinde saldırı sirenlerinin çaldığı bildirildi. Gazze şeridinden Sderot kenti yönüne beş roket atıldığı, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği aktarıldı. Bir roketin de açık araziye düştüğü belirtildi. Ayrıca Gazze şeridinden atılan 4 roketin de açık araziye düştüğü paylaşıldı.

    İsrail basını, bir roketin Sderot kentinde sanayi bölgesine düştüğü ve hasara yol açtığını duyurdu.

    İsrail uçakları Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenledi

    İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin batısında iki noktaya hava saldırısı düzenledi.

    İsrail basınının aktardığına göre, İsrail savaş uçakları, Gazze’nin batısında iki ayrı noktayı vurdu.

    Saldırıda yaralanma veya can kaybına ilişkin İsrail veya Filistin tarafından açıklama yapılmadı.

    Öte yandan, İsrail polisinin, gece saatlerinde Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi’ne sığınanlara kauçuk kaplı mermi, ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahalesinin ardından işgal altındaki Doğu Kudüs’te olaylar çıktı.

    İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Eski Şehir bölgesi çevresine yoğun takviye gönderdi. Doğu Kudüs’ün farklı mahallelerinde Filistinliler, İsrail polisine havai fişek atarak direnmeye çalıştı.

    İsrail polisi, Mescid-i Aksa’ya gruplar halinde ulaşmaya çalışan Filistinlilere ses bombaları ve kauçuk kaplı mermilerle müdahale etti.

    Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, sağlık ekiplerinin Mescid-i Aksa çevresinde çıkan olaylarda 7 yaralıya müdahale ettiği ikisinin hastaneye kaldırıldığı paylaşıldı. Yaralanmaların kauçuk kaplı mermi ve darp sonucu oluştuğu kaydedildi.

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Filistin’e destek gösterilerini yasakladı

    Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Filistin’e destek gösterilerini yasakladı


    Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Kudüs’teki gerginlikle ilgili gösterilerin yasaklanması talimatını verdiğini bildirdi.

    Darmanin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, polis müdürlüğüne, başkent Paris’te cumartesi günü düzenlenmesi planlanan Orta Doğu’daki gerginlikle ilgili gösterilerin yasaklamasını talimatı verdiğini belirtti.

    2014’teki gösterilerde kamu düzenine ciddi tehdit oluştuğunu ifade eden Darmanin, polis müdürlükleri ve valiliklere tetikte ve sert olmaları talimatı verildiğini kaydetti.

    Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve insan hakları derneği, cumartesi günü geniş katılımlı Filistin’e destek gösterisi yapmayı planlıyordu.

    Polis dünkü gösteriyi dağıtmıştı

    Fransız polisi, İsrail’in Gazze ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarının protesto edilmesi ve Filistin’e destek verilmesi için başkent Paris’te yapılmak istenen gösteriyi yasaklamıştı.

    Filistin yanlısı derneklerin çağrısıyla Paris’te Dışişleri Bakanlığı yanındaki Invalides Meydanı’nda toplanan protestocular kısa süre Filistin lehine slogan atmış, sonrasında polis göstericileri dağıtmıştı.

    Fransa-Filistin Dayanışma Derneği (AFPS) Başkanı Heilbronn, gösteri sonrası Dışişleri Bakanlığına gitmiş, buradan çıkışta gözaltına alınmış, saatler sonra serbest bırakılmıştı.

  • İsrail’in Mescid-i Aksa ve Filistinlilere saldırıları: 9’u çocuk 20 ölü, yüzlerce yaralı

    İsrail’in Mescid-i Aksa ve Filistinlilere saldırıları: 9’u çocuk 20 ölü, yüzlerce yaralı


    İsrail tarafından işgal edilen Doğu Kudüs’teki Mescid’i Aksa’da İsrail polisinin namaz kılan cemaate ve camide toplanan Filistinlilere sert müdahalesi sürüyor. İsrail polisi, gün boyunca yaptığı baskınlarda plastik mermi ve ses bombalarının yanında toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ve atlı birlikler de kullandı. İsrail ayrıca Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında “3 Hamas üyesini” öldürdüğünü açıkladı. Filistin tarafında Hamas ise roket saldırılarına İsrail’in misillemesinde dokuzu çocuk en az 20 Filistinlinin öldüğünü belirtti.

    Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise bölgede henüz nedeni belirlenemeyen patlamada 3’ü çocuk 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

    Bakanlık, olayın İsrail ile bağlantılı olup olmadığına dair açıklama yapmadı.

    Fetih Hareketi, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırısını “savaş suçu” olarak nitelendirdi.

    Fetih Sözcüsü Usame el-Kavasimi yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail, savaş suçu işliyor ve katliam yapıyor. Gazze’de masum insanları ve çocukları öldürüyor ve Kudüs’teki Filistinlilere yönelik saldırılarını tırmandırıyor” ifadesini kullandı.

    Mescid-i Aksa’da sabah namazında ilk baskın

    İsrail polisinin Aksa’ya cuma günü yaptığı sert müdahale pazartesi sabahı devam etti.

    Olaylar sabah namazını Aksa’da kılan binlerce Filistinlinin caminin avlusunda tekbir getirerek gösteri düzenlemesi ile başladı.

    Aksa’da nöbet tutan ve Harem-i Şerif’in bazı noktalarına barikatlar kuran Filistinliler, “Canımız, kanımız sana feda Aksa” sloganı attı.

    İsrail polisi, göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla grubun dağılması için sert müdahalede bulundu. Olaylarda son açıklamalara göre 331 kişi yaralandı.

    İsrail polisinin diğer bir sert müdahalesi de akşam namazından çıkan cemaate oldu.

    Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, İsrail polisinin Harem-i Şerif cemaatine saldırıya geçtiğini belirtti.

    Dibs, Filistinli gençler ile İsrail polisi arasında Mescid-i Aksa’nın güney batısındaki El-Meğaribe (Faslılar) Kapısı önünde tartışma ve sürtüşme yaşandığına dikkati çekerek, polisin ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale ettiğini vurguladı.

    Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa’nın Burak (Ağlama) Duvarı bölgesinde kutlamalar yaptığını ifade eden Dibs, İsrail polisinin saldırısının kısa sürdüğünü ve şu anda gergin bir bekleyişin hakim olduğunu kaydetti.

    Diğer bir müdahale de Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı’nda yaşandı. İkindi saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan Filistinli gençlere İsrail polisi, toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA), atlı birlikler ve ses bombalarıyla müdahalede bulundu.

    Gazze’den roket atıldı, İsrail Meclis’i boşaltıldı

    Filistin direniş grupları, Mescid-i Aksa ile Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki polisleri çekmesi ve gözaltına alınan Filistinlileri serbest bırakması için İsrail’e yerel saatle 18.00’e kadar süre tanıdı.

    Sürenin dolmasının ardından İsrail ordusu, Batı Kudüs ve Beyt Şems kentlerinde sirenlerin çaldığını, İsrail’in güneyine de çok sayıda roket gönderildiğini duyurdu.

    Bu sirenler nedeniyle Batı Kudüs’te panik yaşanırken, İsrail Meclisi boşaltıldı. Yahudilerin “Kudüs Günü etkinliklerinde yapılan yürüyüş de sonlandırıldı. İsrail’de 1967’de Doğu Kudüs’ün işgal edildiği Altı Gün Savaşı’nın yıl dönümü “Kudüs Günü” olarak kutlanıyor.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nden atılan roketlere “güçlü şekilde” karşılık vereceklerini söyledi.

    Netanyahu yaptığı açıklamada, gerginliğin artmasından yana olmadıklarını ancak İsrail’i hedef alanların “ağır bedel” ödeyeceğini dile getirdi.

  • İsrail polisi Doğu Kudüs’ün Şam Kapısı’nda Filistinlilere müdahale etti

    İsrail polisi Doğu Kudüs’ün Şam Kapısı’nda Filistinlilere müdahale etti


    İsrail polisi Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Şam Kapısı’nda toplanan Filistinlileri dağıtmak için ses bombası kullandı.

    Çok sayıda Filistinli Kadir Gecesi münasebetiyle geldikleri Mescid-i Aksa’da teravih namazını kıldıktan sonra Şam Kapısı’nda toplandı.

    Bölgede tansiyonun artması üzerine İsrail polisi, Şam Kapısı önündeki oturma alanında bulunan Filistinlilere ses bombalarıyla müdahale etti.

    İsrail polisi, daha sonra da Şam Kapısı yakınındaki caddede toplanan Filistinlilere toplumsal olaylara müdahale aracından tazyikli su sıktı.

    İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. Ayrıca İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi artırdı.

    İsrail polisi, cuma akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa’daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etmişti. Filistin Kızılayı, İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle 205

  • Netanyahu: Hiçbir aşırılığın Kudüs’teki sükuneti bozmasına izin vermeyeceğiz

    Netanyahu: Hiçbir aşırılığın Kudüs’teki sükuneti bozmasına izin vermeyeceğiz


    İsrail polisinin son birkaç gündür Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik saldırıları ve dünyadan gelen sert tepkilerin ardından konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Kudüs İsrail’in başkentidir ve her milletin başkentini kurup inşa etmesi gibi, biz de Kudüs’ü inşa etmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

    Pazar günü “Kudüs Günü” gerekçesiyle Kudüs Belediye binasında düzenlenen özel kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “Yasa ve düzeni kararlı ve sorumlu bir şekilde uygulayacağız.” ifadesini kullandı.

    Yahudiler, 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’nın da içinde yer aldığı Eski Kent bölgesini işgal etmesini her yıl “Kudüs günü” olarak kutluyor.

    Artan gerginlik nedeniyle etkinliğin iptali gündemdeydi ancak İsrail makamları, Filistinlilerin yaşadığı semtleri de kapsayacak söz konusu yürüyüşe izin verdi.

    Kabine toplantısında konuşan ve “Son günlerde Kudüs’te kışkırtıcı grupların etkisiyle şiddetli karışıklığa tanık olduk.” diyen Netanyahu, “Hafta sonu savunma bakanı, kamu güvenliği bakanı, genelkurmay başkanı, polis şefi, Şin Bet (İsrail Güvenlik Ajansı) başkanı, güvenlik konseyi şefi ve diğer yetkililerle durum değerlendirmeleri yaptım. Hiçbir aşırılığın Kudüs’teki sükuneti bozmasına izin vermeyeceğiz. Yasa ve düzeni kararlı ve sorumlu bir şekilde uygulayacağız. Tüm inançlar için ibadet özgürlüğünü korumaya devam edeceğiz, ancak şiddet içerikli olumsuzluklara izin vermeyeceğiz. Aynı zamanda terör gruplarına da İsrail’in Gazze Şeridi’nden gelebilecek her türlü saldırganlığa şiddetle karşılık vereceğini söylüyorum.” açıklamasında bulundu.

    Netanyahu: Kudüs İsrail’İn başkentidir, Kudüs’ü inşa etmeyi sürdüreceğiz

    Konuşmasının devamında “Yalnızca İsrail egemenliği altında, tüm dinlere tam ve istikrarlı bir ibadet özgürlüğü garanti edilmiştir ve biz de bunu yapmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda, Kudüs’ü her alanda geliştiriyoruz: altyapı, ulaşım, istihdam, yüksek teknoloji, bilim, akademi, miras, kültür, sanat ve daha fazlası.” diyen Netanyahu, “Kudüs’te inşaat yapılmaması yönündeki baskıları da güçlü bir şekilde reddediyoruz. Maalesef bu baskılar son zamanlarda artıyor. En yakın dostlarımıza bile şunu söylüyorum: Kudüs İsrail’in başkentidir ve her milletin başkentini kurup inşa etmesi gibi, biz de Kudüs’ü inşa etmeyi ve Kudüs’ü inşa etme hakkımızı saklı tutuyoruz. Şu ana kadar yaptığımız bu ve bundan sonra yapacak olduğumuz da bu.” sözleriyle ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen Şeyh Cerrah semti tepkilerine cevap verdi.

    Her yıl gerçekleştirilen “Kudüs Günü” yürüyüşü provokatif bir etkinlik olarak algılanıyor, özellikle bu yıl düzenlenmesi, tepkileri de beraberinde getiriyor.

    Bu arada pazar akşamı başlayıp pazartesi günü devam edecek yürüyüş, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin, Yahudi yerleşimcilerin Kudüs’ün Arap mahallesi Şeyh Cerrah’taki evlerinden Arapları zorla çıkarma girişimleriyle mücadele eden onlarca Filistinlinin akıbetiyle ilgili vereceği kararla aynı güne denk geliyor.

    İsrail Adalet Bakanlığı Sözcüsü, İsrail Başsavcısının, Yüksek Mahkeme’den Filistinlilerin Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesindeki evlerden tahliyeleri (zorla çıkarılmaları) hakkındaki duruşmayı ertelemesini istediğini söyledi. Sözcü, gerginlik nedeniyle Başsavcı Avichai Mandelblit’in mahkemeden en az iki haftalık bir erteleme istediğini dile getirdi.

    “Netanyahu hükümeti kuramadığı için gerginliği arttırdı”

    İşgal altındaki Doğu Kudüs’te, önce ramazan ayı başında Şam Kapısı’ndaki oturma alanlarının barikatlarla kapatılması, daha sonra Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki bazı Filistinli ailelerin zorla evlerinden çıkarılması kararı ve son olarak da İsrail polisinin 7 Mayıs’ta Mescid-i Aksa’da yatsı namazı sırasında cemaate plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırması nedeniyle tansiyon giderek arttı.

    İsrail polisi, 7 Mayıs’ta Mescid-i Aksa’da 205, dün akşam da başta Şam Kapısı olmak üzere Doğu Kudüs’ün farklı bölgelerinde 90 kişiyi yaralamıştı.

    İsrailli bazı siyaset analistler, Netanyahu’nun koalisyon hükümeti kurmakta başarısız olması nedeniyle kasıtlı olarak gerginliği arttırmayı amaçladığını ve bu yüzden Mescid-i Aksa’ya saldırı emri verdiği yorumunda bulundu.

  • AB, ABD Doğu Kudüs’te itidal çağrısında bulundu Rusya İsrail’i kınadı

    AB, ABD Doğu Kudüs’te itidal çağrısında bulundu Rusya İsrail’i kınadı


    Cumhurbaşkanı Erdoğan, işgal altında bulunan Doğu Kudüs’teki olaylarla ilgili “Türkiye olarak her hal ve koşulda, Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

    Avrupa Birliği (AB) ise “Harem-i Şerif’te kışkırtıcı eylemlerden kaçınılması ve statükoya saygı duyulması gerektiğini” bildirdi.

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria ve özellikle Doğu Kudüs’te gerginlik ve şiddet olaylarının tehlikeli şekilde tırmandığı hatırlatıldı.

    Harem-i Şerif’te dün gece meydana gelen olaylarda birçok kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, “Şiddet ve tahrik kabul edilemez. Tüm taraflardaki faillerden hesap sorulmalıdır.” ifadesi yer aldı.

    AB’nin Kudüs’teki gerginliğin düşürülmesi için yetkili makamları acilen harekete geçme çağrısına yer verilen açıklamada, “Harem-i Şerif çevresinde tahrik edici eylemlerden kaçınılmalı ve statükoya saygı gösterilmelidir.” denildi.

    Açıklamada, tüm taraflardaki siyasi, dini liderlerle topluluk önderlerinin itidal ve sorumluluk göstermesi, durumu sakinleştirmek için her çabayı sergilemesi istenerek “Şeyh Cerrah’ta ve Doğu Kudüs’ün diğer bölgelerinde Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılmasıyla ilgili durum da ayrıca endişe vericidir. Bu tür eylemler uluslararası insani hukukta yasa dışıdır ve sahada gerilimi körüklemekten başka bir işe yaramaz.” değerlendirmesi yapıldı.

    ABD’den hem İsrail hem de Filistin tarafına “sükuneti sağlama” ve “şiddete son verme” çağrısı

    İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik saldırılarını doğrudan kınamaktan kaçınan ABD Dışişleri Bakanlığı, “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir.” açıklamasını yaptı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da ve Kudüs’ün diğer bölgelerinde Filistinlilere yönelik şiddet kullanmasına ilişkin bir açıklama yapıldı.

    Kudüs’teki şiddet kullanımı konusunda İsrail polisinin doğrudan kınanmadığı açıklamada, artan şiddetin sona ermesi konusunda hem İsrail hem de Filistin tarafına “sükunet” çağrısında bulunulması dikkati çekti.

    Açıklamada, “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir. Buna, cuma günü İsrail askerlerine yapılan saldırı ve buna mukabil Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırılar dahildir ve bunları kesin bir şekilde kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

    Şiddetin sona ermesi için hem İsrail hem de Filistinli yetkililere çağrı yapılan açıklamada, tüm tarafların provokatif eylem ve söylemlerden kaçınması gerektiği kaydedildi.

    Harem-i Şerif’in tarihi statüsünün, hem sözde hem de uygulamada korunmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, “İlgili liderler tüm şiddet eylemlerini reddetmeli, tüm Kudüs sakinlerinin güvenliği sağlanmalı ve tüm failler sorumlu tutulmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

    Şeyh Cerrah konusunda İsrail tarafına uyarı

    ABD’nin bölgede gerginliği artıracak tek taraflı adımları desteklemediği vurgulanan açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:

    “Çoğu, nesillerdir orada yaşayan Kudüs’ün Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılması durumundan dolayı da derin şekilde endişeliyiz. Yetkililere, Şeyh Cerrah mahallesi sakinlerine şefkat ve saygı ile davranma, bu karmaşık tarihi davaları kendi bütünlüğü içinde ele alma ve gerçek insanların hayatını nasıl etkilediğini değerlendirme çağrısı yapıyoruz.”

    Ayrıca Batı Şeria’da devam eden ev boşaltma, yeni yerleşim yerleri inşası veya yıkımı ve terör eylemlerinin, bölgede barışı zora soktuğu belirtilen açıklamada, ABD’nin hem İsrailli hem de Filistinli yetkililerle yakın temas halinde olduğu ifade edildi.

    Rusya, İsrail’in Doğu Kudüs’te sivillere yönelik saldırısını kınadı

    Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinli sivillere yönelik saldırısını sert şekilde kınadı.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Doğu Kudüs’teki durumun kötüleştiğine dikkat çekilerek burada bulunan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşanan olaylar hatırlatıldı.

    Rusya’nın söz konusu durumdan “derin” endişe duyduğu kaydedilen açıklamada, “Buradaki sivil halka yönelik saldırıları sert şekilde kınıyoruz. Tüm tarafları şiddetin tırmanışına yol açan herhangi bir adımdan kaçınmaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    “Rusya’nın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin kararlarında yer alan ilkeli ve tutarlı pozisyonunu doğruluyoruz. Buna göre, Doğu Kudüs dahil, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail tarafından yerleşimlerin oluşturulması ve burada bulunan arazi ve mülklerin kamulaştırılmasının yasal dayanağı yok. Bu tür eylemler, uluslararası hukuka aykırı ve Filistin ile İsrail devletlerinin 1967 sınırlarına göre kurulması çerçevesinde meselenin barış yoluyla çözülmesini engelliyor.”

    BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü’nden kutsal mekanlara saygı gösterilmesi çağrısı

    Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, barış ve istikrar için Kudüs’teki kutsal mekanlara saygı gösterilmesi, siyasi ve dini liderlere de harekete geçmesi çağrısı yaptı.

    Wennesland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kudüs ve çevresinde artan gerginlik ve şiddet olaylarından derin endişe duyduğunu belirtti.

    Tüm taraflara sorumlu davranma ve sakin kalma çağrısında bulunan Wennesland, “Barış ve istikrar için herkes Kudüs’teki kutsal mekanlara saygı göstermeli. Siyasi ve dini liderler ise şimdi harekete geçmeli.” ifadelerini kullandı.

    İskoçya başbakanından İsrail’e şiddeti durdur çağrısı

    Birleşik Krallık’a bağlı İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon, İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirterek İsrail’e “şiddetin derhal durdurulmasına yönelik çağrılara kulak vermesi” çağrısında bulundu.

    Sturgeon, Twitter hesabından İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarına ilişkin paylaşımda bulundu.

    İskoç Başbakan, “Bir ibadethaneye herhangi bir zamanda saldırmak kınanır, ancak Ramazan’da bir camiye saldırmak tamamıyla affedilemez.” ifadesini kullandı.

    Saldırıların uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğine dikkati çeken Sturgeon, İsrail’e “şiddetin derhal durdurulmasına yönelik çağrılara kulak vermeli” çağrısında bulundu.

    İsrail polisinin dün işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nde Filistinlilere yönelik saldırılarında en az 205 kişi yaralanmıştı.

    İsveç: Kudüs’teki son şiddet olaylarından endişeleniyoruz

    İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Kudüs’teki şiddet olaylarından endişe duyduklarını belirtti.

    Linde, Twitter hesabından, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da ve Kudüs’ün diğer bölgelerinde Filistinlilere yönelik şiddet kullanmasına ilişkin açıklama yaptı.

    “Kudüs’teki son şiddet olaylarından endişeleniyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıkça aktarılan endişeleri paylaşıyorum” ifadelerini kullanan Linde, ABD Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili açıklamasını da paylaştı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir. Buna, cuma günü İsrail askerlerine yapılan saldırı ve buna mukabil Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırılar dahildir ve bunları kesin bir şekilde kınıyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

    Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, cuma akşamı İsrail güçlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarında 205 Filistinlinin yaralandığı, bunlardan 88’inin Kudüs’teki hastanelere kaldırıldığı belirtilmişti.

  • Arap Birliği Filistin’in talebiyle olağanüstü toplanıyor

    Arap Birliği Filistin’in talebiyle olağanüstü toplanıyor


    Arap Birliği, Filistin’in talebi üzerine pazartesi günü olağanüstü toplanarak işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik İsrail saldırılarını görüşecek.

    Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hüsam Zeki, toplantının daimi üyeler nezdinde Katar başkanlığında Kahire’de toplanacağını söyledi.

    Zeki açıklamasında, toplantıda İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki saldırı ve ihlallerinin ele alınacağını ifade ederek, ‘Mescid-i Aksa başta olmak üzere İslami mukaddesata karşı işlediği suçların masaya yatırılacağını’ belirtti.

    Toplantıda ayrıca, ‘İsrail’in Mescid-i Aksa’da namaz kılanlara müdahalesi ve Şeyh Cerrah Mahallesi başta olmak üzere işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilerin yerleşim yerlerinin gasp edilmesinin’ de görüşüleceği bildirildi.

    İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oldu. Ayrıca İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi artırdı.

    İsrail polisi, dün akşam teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa’daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle müdahale etmişti. Filistin Kızılayı, İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle 205 Filistinlinin yaralandığını açıklamıştı.

    Sabah namazı sonrası Mescid-i Aksa’dan çıkan cemaate müdahale: 10 yaralı

    Bu arada İsrail polisi, sabah namazı sonrası Mescid-i Aksa’dan çıkan cemaate plastik mermi ve ses bombaları ile müdahale ederek 10 kişiyi yaraladı.

    Haremi-i Şerif’te kılınan sabah namazının ardından yüzlerce kişi, Kıble Mescidi ile Kubbetüs Sahra arasında toplanarak Filistin ve Hamas bayrakları açtı.

    “Canımız kanımız feda olsun sana ey Aksa” ve “Hepimiz Şeyh Cerrah’ız” (İsrail’n bazı Filistinlileri evlerinden çıkarmak istediği Doğu Kudüs mahallesinin adı) şeklinde sloganlar atan yüzlerce kişi, daha sonra Aksa’nın Aslanlı Kapı ve Hutta Kapısı’na doğru yürüyüşe geçti.

    Bu iki kapının dışında bekleyen İsrail polisi Mescid-i Aksa’dan çıkan cemaate plastik mermi ve ses bombaları ile müdahale etti. Filistinliler ise polise taş ve şişe atarak karşılık verdi.

    Filistin Kızılayından yapılan açıklamaya göre, müdahalede 10 Filistinli plastik mermiyle yaralandı.

  • İsrail polisi Kudüs’teki Mescid-i Aksa Camii’ne baskın düzenledi, 59 kişi yaralandı

    İsrail polisi Kudüs’teki Mescid-i Aksa Camii’ne baskın düzenledi, 59 kişi yaralandı


    İsrail polisi Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa Cami’ne ses bombaları ve plastik mermilerle baskın düzenledi. Reuters haber ajansı olaylarda 53 Filistinli ve altı İsrailli polis memurunun yaralandığını duyurdu.

    Yaralılardan 23’ünün yüz ve gözlerine gelen plastik kaplı mermi ve ses bombalarından çıkan şarapnel parçaları nedeniyle hastanelik olduğu bildirildi.

    Olaylarda Anadolu Ajansı Orta Doğu Editörü Turgut Alp Boyraz’ın da yaralandığı gelen haberler arasında.

    Olaylar İsrail polisinin camide bulunanları dağıtmak için müdahale etmesi üzerine yaşandı. Video kayıtlarında cemaatin polise sandalyeler, ayakkabılar ve taşlar fırlattığı, polisin ise ateşle karşılık verdiği görülüyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa’nın kapılarını kapattığı da görüntülerde yer alıyor.

    Mescid-i Aksa Vakfı, Ramazan ayının son cuma namazını kılmak üzere camide 70 bin kadar Müslüman’ın toplandığını, namaz bitiminden sonra ise binlerce kişinin ellerinde Hamas bayrakları ile Hamas yanlısı sloganlar attığını belirtiyor.

    Gerginliğin bir sebebinin de Sheikh Tayseer Abu Sunainah’ın vaazı sırasında “Bizim insanlarımız evlerinde, kutsanmış topraklarda, sebatkar ve sabırlı kalacaktır” sözlerinin olduğu ifade ediliyor.

    Tahliye edileceklerin evlerinin yakınında toplanarak İsrail’i protesto eden grubu polisin zırhlı araçlarla su sıkarak dağıtmaya çalıştığı, grubun da “kanımız ve canımızla seni kurtaracağız Aksa” şeklinde slogan attığı kaydediliyor.

    Olaylara Türkiye’den sert tepki geldi

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da cemaate saldırmasına tepki gösterdi. Kalın, Twitter hesabından olaylara ilişkin şunları kaydetti:

    “İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya girerek ses bombalarıyla saldırmasını şiddetle kınıyoruz. Mübarek Ramazan günlerinde hiçbir kutsala saygısı olmayan İsrail işgal güçleri Mescid-i Aksa’yı derhal terk etmelidir. Bu menfur ve pervasız saldırılar derhal durmalıdır”

    TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter’daki hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu gece, Mescid-i Aksa’da, namaz kılan cemaate saldırı açık bir devlet terörüdür. Şiddet ve zulüm eken barış ve huzur biçemez. Mescid-i Aksa’daki terörü lanetliyorum” ifadesini kullandı.

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından “İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya bu akşam yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. İsrail’in mübarek ramazanda ibadet eden masumları hedef alması insanlık dışı bir olay” ifadelerini paylaştı.

    İsrail Merkezi Mahkemesinin 4 Mart’ta Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinli 3 ailenin evlerini boşaltmaları kararına yönelik itirazlarını reddetmesinin ardından taraflar arasında tansiyon yükseldi.

    Kudüs’teki artan gerilimden derin endişe duyduklarını belirten Amerika Birleşik Devletleri Sözcüsü Jalina Porter tarafları sakinliğe davet etmiş, sorumlu davranarak şiddetten kaçınmaya çağırmıştı.

    Avrupa Birliği, Ürdün ve Kuveyt de İstrail’in olası tahliyesine ilişkin olarak endişelerini dile getirmişti.