Etiket: Faruk Fatih Özer

  • Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında yeni iddianame: 11 bin 462 yıla kadar hapsi isteniyor

    Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında yeni iddianame: 11 bin 462 yıla kadar hapsi isteniyor



    Arnavutluk Adalet Bakanlığınca iadesinin ardından getirildiği Türkiye’de tutuklanan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında 3 ayrı suçtan 11 bin 462 yıla kadar hapis cezası istemiyle yeni iddianame hazırlandı.

    Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 572 mağdurun şikayetinin ardından, Thodex kripto para borsası üzerinden dolandırıcılık yapıldığı gerekçesiyle Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında başlatılan ikinci soruşturma dosyasını tamamladı.

    Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 21 kişi “şüpheli” sıfatıyla yer aldı.

    Fatih Faruk Özer’le 7 şüphelinin örgüt yöneticisi, 13 şüphelinin örgüt üyesi olarak yer aldığı iddianamede, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna göre mağdurların zararının 94 milyon lira olduğu bildirildi.

    İddianamede, Faruk Fatih Özer’in “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama”, “nitelikli dolandırıcılık” ile “örgüt kurma ve yönetme” suçlarından toplam 11 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

    Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan değişen sürelerde hapis cezası istenen iddianame, değerlendirilmek üzere ağır ceza mahkemesine gönderildi.

    DAVANIN GEÇMİŞİ

    Kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 30 Ağustos 2022’de Arnavutluk’ta yakalanmıştı.

    Arnavutluk’taki Dıraç Temyiz Mahkemesinin iade kararının ardından 20 Nisan’da ülkeye getirilen Özer, tutuklanmıştı.

    Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanık hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” ve “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 12 bin 164’er yıldan 40 bin 562’şer yıla kadar hapis cezası istenmişti.

    Yargılamaya bakan Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, kripto para borsası Thodex’teki “dolandırıcılık” davasına ilişkin kararını 7 Eylül 2023’te açıklamıştı.

    Mahkeme, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e “örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak”, “nitelikli dolandırıcılık”, “mal varlığı değerlerini aklama”, “bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık” suçlarından 11 bin 196 yıl 10 ay 15’er gün hapis cezası vermişti.

    Diğer sanıklara çeşitli suçlardan değişen sürelerde hapis cezası veren heyet, 16 sanık hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle “nitelikli dolandırıcılık” suçundan beraat hükmü kurmuştu.

    Mahkeme, ayrıca sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e ayrı ayrı 8 milyar 871 milyon 675 bin lira olmak üzere toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası vermişti. Heyet, verilen para cezalarının bir kısmının 24 ay taksitle ödenmesine hükmetmişti.

    Bu yargılama sürerken yeni mağdurların ortaya çıkması üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Faruk Fatih Özer ve diğer sanıklar hakkında ikinci soruşturma dosyası açmıştı.

    Kaynak: AA

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Thodex vurguncusuna verilen binlerce yıllık hapis cezasının gerekçesi açıklandı

    Thodex vurguncusuna verilen binlerce yıllık hapis cezasının gerekçesi açıklandı



    Arnavutluk Adalet Bakanlığınca iadesinin ardından getirildiği Türkiye’de tutuklanan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’e verilen 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasının gerekçesi yazıldı.

    Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan ve taraflara tebliğ edilen 508 sayfalık gerekçeli kararda, yargılama aşamasındaki savunmalar, cumhuriyet savcılığının iddianamesi, mütalaası ve delillere yer verildi.

    Kararda, Koineks Teknoloji AŞ’nin 20 Eylül 2017’de 400 bin lira sermaye ile kurulduğu, şirketin kurucusu ve yöneticisinin ise sanık Faruk Fatih Özer olduğu belirtildi.

    Thodex Platformu adıyla bilinen Koineks Teknoloji AŞ’nin bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı olduğu aktarılan kararda, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının temelde müşterilerine, kripto varlık ve Türk lirası ya da diğer itibari para birimleri arasında alım satım imkanı, kripto varlık transfer işlemi, müşterileri adına kripto varlık saklama hizmeti sağladığı bilgisi verildi.

    Kararda, bu hizmet sağlayıcılarının, bünyelerinde yer alan ve “kripto borsa” olarak ifade edilen platformda, müşterilerin birbirleri arasında alım satım gerçekleştirmesine imkan tanıdığı kaydedildi.

    Alım satıma konu olan varlığın arz ve talebine göre ortaya çıkan fiyatın, varlığın o andaki fiyatını oluşturduğu belirtilen kararda, “Kripto varlıkların sayısı günümüzde binlerle ifade edilmekle birlikte, her kripto varlık türünün tüm kripto borsalarda işlem görmediği, kripto borsalarda genellikle müşterilerin sıklıkla talep ettiği ve likiditesi yüksek olan kripto varlıkların işlem gördüğü anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

    MAĞDURLAR REKLAM VE İLANLARA ALDANDI

    Gerekçeli kararda, Thodex’in reklam ve tanıtım faaliyetlerinde kamuoyu tarafından tanınan ünlü kişilerin kullanıldığına işaret edildi.

    Thodex’in, çeşitli şekillerde diğer kripto borsalarına nazaran daha fazla kar imkanı sunacağına yönelik internet ilanı ve televizyon reklamlarına aldanan mağdurların, bu şekilde iradelerinin fesada uğratıldığı kaydedildi.

    Kararda, Thodex’in müşterilerine gerçekte var olmayan varlıkları satması, müşterilere ait varlıkların platform tarafından soğuk cüzdana çıkartıldığının müşterilere bildirilmemesi hususlarının ise hileli hareketler olarak değerlendirildiği aktarıldı.

    Thodex adı ve çatısı altında kurulan bu suç örgütünün, sistemin başladığı ilk süreçte müşterilere Thodex üzerinden gerçekleştirmek istedikleri online işlemlere anında veya en geç beklenen sürede yanıt vererek, müşterilerin şirkete olan güvenini artırdığı vurgulandı.

    Kararda, örgütün kazandığı bu aldatıcı güven, promosyon vaatleri ve sistemdeki manipülasyonlar sayesinde mevcut müşterilerinin sayısını artırdığı bildirilen kararda, “Şirket nezdinde müşterilerden elde edilen gerçek varlıklar beklenen doyuma ulaştığında bir anda sonlandırılmış, çoktan soğuk cüzdana aktarılmış ve halihazırda ulaşılamaz hale getirilmiş olan müşteri/mağdur varlıkları sanıklar tarafından bu şekilde ele geçirilmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

    “Soğuk cüzdan fiziken küçük ve taşınabilir ancak şifreyle ulaşılabilir biz cihaz”

    Gerekçeli kararda, kripto varlıkların diğer malvarlığı değerlerine göre, izinin sürülememesinin veya takibini sınırlandıracak şekilde işlemlere tabi tutulmasının çok daha kolay olduğuna dikkat çekildi.

    Soğuk ve sıcak cüzdan terimlerinin anlatıldığı kararda, şunlar kaydedildi:

    “Thodex isimli kripto varlık borsanın ve diğer kripto varlık borsalarının işleyişini bankaya benzetmek gerekirse; bankanın belirli bir süre içerisinde müşterilerinin yatırdığı paraların gün içerisinde kabul ve başka müşteri tarafından talebi halinde hemen ödenebilmek üzere veznede tutulduğu, veznenin kripto varlık borsası açısından sıcak cüzdana benzetilebileceği değerlendirilmiştir. Veznede, yani sıcak cüzdanda biriken varlıkların siber saldırı gibi sebeplerle internet bağlantısından uzak olması nedeniyle aktarıldığı kriptolu mecra olan soğuk cüzdan ise bankanın kasasına benzetilebilir. Soğuk cüzdanın fiziken küçük ve taşınabilir ancak şifreyle ulaşılabilir biz cihaz olduğu anlaşılmaktadır. Thodex’de müşterilerin yatırdıkları paralar ilk etapta vezne olarak değerlendirilen sıcak cüzdana aktarılmaktadır.”

    Kararda, kripto varlıkların Thodex’in veznesi olarak kabul edilebilecek sıcak cüzdandan, yine Thodex’in şifresi kırılamayan kasası olarak kabul edilen soğuk cüzdana aktarılması, bu varlıkların farklı şirketlere verilerek karşılığında altın satın alınması eylemlerinin “suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama” suçunu oluşturduğu bildirildi.

    GERÇEKTE VAR OLMAYAN VARLIKLARI SATMIŞLAR

    Thodex’in müşterilerine gerçekte var olmayan varlıkları satması, müşterilere ait varlıkların platform tarafından soğuk cüzdana çıkartıldığının müşterilere bildirilmemesinin hileli hareketler olarak değerlendirildiği ifade edildi.

    Kararda, sanıklardan Faruk Fatih, Güven ve Serap Özer’in, kuruluş aşamasından itibaren örgütü Thodex platformu üzerinden oluşturup yönetmek amacında oldukları belirtildi.

    Bu sanıkların, örgüt dahilinde dolandırıcılık ve para aklama işlemlerini gerçekleştirmek için gerekli teknik bilgi ve eğitime sahip olmadıkları kaydedilen kararda, bu nedenle teknik işler ve yazılımlar için örgüt üyesi olan diğer sanıklar Ergün Acar, Mesut Can Arbaz, Cem Uzunoğlu ve Onur Can Gündüz’ü kullandıkları bilgisine yer verildi.

    Kararda, örgüt üyesi sanıkların ise yöneticilerden aldıkları emir ve talimatlar doğrultusunda örgütün dolandırıcılık ve aklama suçlarını işleyebilmesi için gerekli olan sistemsel programlama, yazılım ve diğer teknik ihtiyaçları hayata geçirdikleri anlatıldı.

    ‘CEZALARDA İNDİRİM UYGULANMADI’

    Sanıklara verilen cezalarla ilgili değerlendirmelere de yer verilen kararda, Faruk Fatih Özer ile kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer’in suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticileri oldukları yönünde mahkemede kesin vicdani kanaat oluştuğu gerekçesiyle sanıkların bu suçtan cezalandırıldıkları belirtildi.

    Gerekçeli kararda, “Sanıkların devam eden yargılama sürecinde suçtan gerçekten pişman olduklarına dair bir emare göstermedikleri gibi yine örgüt bilinci içerisinde savunma yaparak kendilerini ve kendilerinden de önce örgüt yöneticilerini aklamaya çalışır şekilde hareket ettikleri anlaşılmış olup, bu sebeple sanıkların cezalarında takdiri indirim uygulanmamıştır.” değerlendirmesi yapıldı.

    SANIKLARA 26 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE PARA CEZASI VERİLMİŞTİ

    Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı kripto para borsası Thodex’teki “dolandırıcılık” davasına ilişkin kararını 7 Eylül 2023’te açıklamıştı.

    Mahkeme, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e, “örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak”, “nitelikli dolandırıcılık”, “mal varlığı değerlerini aklama”, “bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık” suçlarından 11 bin 196 yıl 10 ay 15’er gün hapis cezası vermişti.

    Diğer sanıklara ise çeşitli suçlardan değişen sürelerde hapis cezası veren heyet, 16 sanık hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle “nitelikli dolandırıcılık” suçundan ise beraat hükmü kurmuştu.

    Öte yandan mahkeme, sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e ayrı ayrı 8 milyar 871 milyon 675 bin lira olmak üzere toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası vermişti. Heyet, verilen para cezalarının bir kısmının ise 24 ay taksitle ödenmesine hükmetmişti.

    Kaynak: AA

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Thodex’te 11 bin 196 yıl hapis cezası verildi: Fatih Özer’in, MHP’li vekilin oğluyla ortak olduğu kripto para şirketi hala açık

    Thodex’te 11 bin 196 yıl hapis cezası verildi: Fatih Özer’in, MHP’li vekilin oğluyla ortak olduğu kripto para şirketi hala açık



    Kripto para borsası Thodex ile binlerce kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle Arnavutluk’tan Türkiye’ye iade edilip tutuklanan Faruk Fatih Özer, dün hakim karşısına çıktı. 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı davada Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Faruk Fatih Özer hakkında 11 bin 196 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti.

    Ayrıca Özer, ablası Serap Özer ve ağabeyi Güven Özer’e ayrı ayrı 8 milyar 871 milyon 675 bin lira olmak üzere toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası ödenmesine hükmedildi. Mahkeme verilen adli para cezalarının bir kısmının 24 ay taksitle ödenmesine karar verdi.

    SAVUNMASINDA BAKANLARLA ÇEKİLDİĞİ FOTOĞRAFLARDAN NEDEN BAHSETTİ?

    Faruk Fatih Özer’in SEGBİS ile bağlandığı mahkemede yaptığı savunma ise dikkat çekiciydi. Thodex’in yalnızca bir “şirket” olduğunu savunan Özer, suç örgütü lideri olmadığını, dünya üzerindeki tüm kurumları yönetecek kadar zeki olduğunu söyledi. “Suç örgütü kuracak olsam bu kadar amatörce hareket etmezdim” diyen Özer, “İllegal faaliyetlerin içinde bulunduğumu kabul etmiyorum. Ben Arnavutluk’ta cezaevindeyken dahi müştekilere ödeme yaptım. Örgüt kurmuş bir liderin asla yapmayacağı bir hareket” dedi.

    Özer savunmasının devamında “Dosyanın bu aşamaya gelmesinin nedeni Türkiye’den ve başka ülkeden bakanlarla çektirdiğim fotoğraflarım. Benim medyada ismi geçen hiçbir bakanla ilişkim olmamıştır. Sayın bakanlara ve milletvekillerine iftiralar atıldı. Kaostan beslenen varlıklar benim şirketimin batmasından faydalandılar” diye belirtti.

    Özer’in karar duruşmasında, bakanlarla olan fotoğraflarından bahsetmesi akıllara, siyasilerle olan ilişkilerini ve şirketlerini getirdi. Özer her ne kadar “hiçbir bakanla ilişkim olmamıştır” dese de üçüncü kişiler üzerinden siyasilerle bağlantılı olduğuna dair çeşitli kanıtlar mevcuttu.

    SÜLEYMAN SOYLU, YEĞENİ VE THODEX

    Özer’in bahsettiği fotoğraflardan bir eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ileydi. Soylu’nun makamında çekilen fotoğrafta, Özer ile Soylu’nun kız kardeşi Fatma Soylu Işık’ın oğlu Hasan Berk Işık da bulunuyordu. Hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker, Peker, Soylu’nun yeğeni şarkıcı Hasan Berk Işık’ı Soylu’nun eniştesini, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses ve Hande Yener gibi isimlerle çalışan yapımcı Polat Yağcı ile tanıştırdığını anlatmıştı.

    Thodex'te 11 bin 196 yıl hapis cezası verildi: Fatih Özer'in, MHP'li vekilin oğluyla ortak olduğu kripto para şirketi hala açık - Resim : 2

    ÖZER İLE FOTOĞRAFI ÇIKAN ÇAVUŞOĞLU MHP’Lİ VEKİLİ İŞARET ETTİ

    Özer’in ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de fotoğrafı vardı. Thodex’in faaliyette olduğu günlerde Özer, Çavuşoğlu ile görüşmüş, fotoğrafta bir üçüncü kişi daha yer almıştı. Çavuşoğlu fotoğrafın ortaya çıkması sonrasında “Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı, 26 Aralık 2019’da Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı’ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

    Thodex'te 11 bin 196 yıl hapis cezası verildi: Fatih Özer'in, MHP'li vekilin oğluyla ortak olduğu kripto para şirketi hala açık - Resim : 3

    MHP’Lİ VEKİLİN OĞLU İLE ORTAK ŞİRKETİ ÇIKTI

    Özer ile Mert Sancaklı’nın ilişkisi ise sadece arkadaşlık değildi. Sancaklı’nın Faruk Fatih Özer ile ortaklığı da mevcuttu. 28 Eylül 2020 tarihinde kurulan ve hala faaliyete olan “Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri” adlı şirkette MHP’li vekilin oğlu Mert Sancaklı ile Fatih Özer’in ortak olduğu görülüyordu. Özer ve Sancaklı’nın kurucusu olduğu “Hoppara” adlı şirket, kripto paraların ticaretinin yapıldığı borsalara para göndermek için de kullanılan bir sanal cüzdandı.

    Thodex vurgunun patlak verdiği günlerde bu ortaklığın ortaya çıkmasına rağmen MHP’li vekilin oğlunun ne savcılıkta bir ifadesi alındı ne de mahkemede tanıklığına başvuruldu. Thodex mağdurları ortaklığı gündeme getirse de mahkeme bunun üzerinde durmadı.

    THODEX ORTAKLIĞI MHP’DE İSTİFA GETİRDİ

    Sancaklı’nın oğlunun Thodex’in kurucusuyla ortaklığı MHP içerisinde de tartışmalara neden oldu. MHP Darıca İlçe Başkanı Yücel Bektaş, “Thodex kurucusu Arnavutluk’ta yakalanan Fatih Özer’in Darıca’da yaşayan aile fertleri partimize gelerek, çocuklarının hiçbir şey yapmadığını, sorunların aileye kaldığını ancak Saffet Sancaklı ve oğlunun paraları alıp kendilerini kurbanlık koyun gibi ortada bıraktığını ifade edip her yerde konuşmaktadır” açıklamasıyla geçen yıl istifa etti.

    SANCAKLI: ÖZER 3-5 AYA ÇIKAR

    MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, 4 Mayıs’ta Kocaeli Barış Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Faruk Fatih Özer için ise “Göreceksiniz 3-5 aya çıkacak” dedi.

    Sancaklı, “Anlaşılan 8 milyon dolarmış o para. Zaten kaçmamıştı, ben kaçmadığını biliyorum. Çocuk kaçsa Arnavutluk’a mı gider, Gürcistan’a gider. Yarısını da ödemiş o paranın kaçakken, kalan para da 4 milyon dolar gibi bir para giderken de şirketinde bıraktığı para da 10 milyon dolar. Göreceksiniz 3-5 ay sonra o çocuk çıkacak” ifadelerini kullandı.

    İDDİANAMEDE BAHSEDİLMEYEN ŞİRKET FAALİYETİNE DEVAM EDİYOR

    Sancaklı ile ortak olunan şirket, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 268 sayfalık Thodex iddianamesinde de yer almadı. İddianamede, 2 bin 32 müştekinin toplamda 257 milyon 862 bin 432 TL zarara uğratıldığı ifade edilirken, kripto para ödeme ve çekimlerinin yapıldığı Hoppara ile ilgili herhangi bir tespit yapılmaması da dikkat çekiciydi.

    Faruk Fatih Özer, karar duruşmasında yaptığı savunmasında siyasilerle herhangi bir ilişkisi olmadığını öne sürdü ancak Hoppara adlı şirketin hala faaliyette…

    2020 yılında kurulan İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı Hoppara’nın Yönetim Kurulu Başkanı MHP’li vekil Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ise Faruk Fatih Özer’in olduğu görüldü.

    Thodex'te 11 bin 196 yıl hapis cezası verildi: Fatih Özer'in, MHP'li vekilin oğluyla ortak olduğu kripto para şirketi hala açık - Resim : 4
    İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, şirketin yönetimi

    Kaynak: Gerçek Gündem

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***