Etiket: Diyanet İşleri Başkanlığı

  • Diyanet’te Yeni Dönem! Erbaş Gitti, Arpaguş Geldi

    Diyanet’te Yeni Dönem! Erbaş Gitti, Arpaguş Geldi


    Cumhurbaşkanı Kararı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev değişimi yaşandı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş yeni Diyanet İşleri Başkanı olarak atandı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

    SAFİ ARPAGUŞ KİMDİR?

    1967’de Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde doğan Arpaguş, 1990’da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1992’de aynı fakültede akademik hayatına başladı, 2001’de doktorasını tamamladı. 2008’de doçent, 2014’te profesör unvanı aldı. 2011-2021 arasında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dekan yardımcılığı yapan Arpaguş, 2021’de İstanbul Müftülüğü’ne atanmıştı. Tasavvuf tarihi, Mevlana ve Mevlevilik üzerine çalışmalarıyla tanınıyor.

    Kaynak: Haber Merkezi

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Mehmet Metiner Diyanet’e Seslendi: Kürtçe Hutbe Bölmez, Birleştirir

    Mehmet Metiner Diyanet’e Seslendi: Kürtçe Hutbe Bölmez, Birleştirir


    AKP’li Mehmet Metiner, Diyanet Başkanlığı’na Kürtçe hutbe vermesi için çağrı yaptı. Metiner, bu adımın bölmeye değil birleştirmeye hizmet edeceğini ifade etti.



    A+
    Yazı Boyutunu Büyüt


    A
    Yazı Boyutunu Küçült

    Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, sosyal medya platformu X hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda 8 dilde hutbe veren Diyanet İşleri Başkanlığı’na Kürtçe hutbe de vermesi için çağrıda bulundu.

    ‘TÜRKÇE GİBİ AZİZ DİLİMİZDİR’

    Diyanet’in bu eksikliği kısa zamanda gidermesini umduğunu belirten Metiner, şu ifadeleri kullandı:

    “Devletimizin Kürtçe televizyon kanalı var. Diyanet 8 dilde hutbe veriyor. Nedense o diller arasında Kürtçe yok, Umarım Diyanet bu eksikliğini tez elden giderir. Kürtçe tıpkı Türkçe gibi aziz dilimizdir. Bölmez, birleştirir.”

    NE OLMUŞTU?

    Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca, İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca dillerinde cuma hutbeleri bulunuyor.

    Dil seçenekleri arasında Kürtçenin yer almaması sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Metiner de bu eleştiriler üzerine bakanlığa seslendi.

    Kaynak: Haber Merkezi


    Etiketler

    Kürtçe


    Mehmet Metiner


    Diyanet İşleri Başkanlığı

    Beşiktaş ve Fenerbahçe'den Tarihi Galibiyet! UEFA Ülke Puanı Sıralaması Güncellendi, Bakın Türkiye Kaçıncı Sıraya Yükseldi?
    UEFA Ülke Puanı Sıralaması Güncellendi

    Aşiret Düğünüyle Düşmanları Çatlatmıştı... Aleyna Dalveren'in 4 Aylık Evliliği Bitiyor! '5 Kiloluk Altınımı Geri Ver'
    Aleyna Dalveren’in 4 Aylık Evliliği Bitiyor!

    Çerçioğlu ile Yine Gündeme Geldi! AKP'ye Kaç Belediye Başkanı Geçti? Yeni Katılımlar Olacak mı? Ankara'dan Sıcak Kulis
    AKP’ye Kaç Belediye Başkanı Geçti? Yeni Katılımlar Olacak mı? Ankara’dan Sıcak Kulis

    AKP’ye Geçişi Gündem Olmuştu… Özlem Çerçioğlu, İlk Kez TV100’e Konuştu
    AKP’ye Geçişi Gündem Olmuştu… Özlem Çerçioğlu, İlk Kez TV100’e Konuştu

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Diyanet’e 4 Bin Sözleşmeli İmam Hatip Alınacak

    Diyanet’e 4 Bin Sözleşmeli İmam Hatip Alınacak


    Diyanet İşleri Başkanlığının Diyanet Akademisine aday din görevlisi olarak 4 bin sözleşmeli imam hatip alımına ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı.

    İlana göre, Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatında 4/B sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilmek amacıyla 2024 KPSS B grubu puan sırası esas alınarak ilan edilen boş pozisyonların üç katı kadar aday arasından Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav sonucuna göre, Diyanet Akademisine aday din görevlisi olarak 4 bin imam hatip alımı yapılacak.

    BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?

    Başvurular 30 Aralık ile 10 Ocak tarihleri arasında “sinav.diyanet.gov.tr” adresi üzerinden saat 16.30’a kadar yapılacak. Adayların 2024 yılı KPSS’den lisans mezunları için KPSSP124; ön lisans mezunları için KPSSP123; ortaöğretim mezunları için KPSSP122 puan türünden en az 50 puan almış olması gerekiyor.

    Sözlü sınavlar, İlahiyat Fakültesi kontenjan grubu için İstanbul, Manisa, Aydın, Antalya, Konya, Samsun, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Van, Yozgat ve Bolu’da; İmam Hatip Lisesi (İHL) ile Hafız grubu için ise Bursa, Denizli, Kayseri, Ordu, Şanlıurfa ve Erzurum’da yapılacak. Diğer grupların sınavları ise Ankara’da gerçekleştirilecek.

    Adayların sözlü sınavda başarılı sayılması için en az 70 puan alması şartı aranacak. Sınav tarihi, başvuruların tamamlanmasından sonra yapılacak hazırlıkların ardından ilan edilecek.

    Başvuru şartları, aranan nitelikler ve atamaya ilişkin bilgiler, Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer alacak.

    Kaynak: AA

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Diyanet İşleri Başkanı Buyurdu: ‘Evlilik Yaşı Giderek Artıyor, Çocuklarımızı Bir An Önce Evlenmeye Teşvik Edelim’

    Diyanet İşleri Başkanı Buyurdu: ‘Evlilik Yaşı Giderek Artıyor, Çocuklarımızı Bir An Önce Evlenmeye Teşvik Edelim’


    Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Düzce’nin Akçakoca ilçesinde cuma namazı kıldırdı, ardından vatandaşlara aşure ikram etti.

    Erbaş, cuma hutbesinde, “Kadınlar için yabancı erkeklerin yanında ve evlerinin dışına çıkarken örtülmesi gereken yerlerinin örtülmesi lazım. Kadınlarda yüz, eller ve ayaklar hariç vücudun kapatılması demektir. Kızlarımızı, oğlanlarımızı bir an önce evlenmeye teşvik edelim. Evlilik yaşı gittikçe yukarılara çıkıyor, 25’lere 30’lara çıkıyor. Bu konuda gençlerimizi uyaralım” dedi.

    Ali Erbaş ve Düzce Valisi Selçuk Aslan, cuma namazını Akçakoca Merkez Camisinde kıldı. Namaz öncesi hutbede Erbaş, ”Müslüman kadınların giyimi konusunda yüzlerinin, ellerinin, ayaklarının açık olması ve vücudun diğer bölgelerinin kapalı olması gerektiğini” söyledi.

    ‘EVLİLİK YAŞI 25- 30’LARA ÇIKIYOR, GENÇLERİ UYARALIM’

    Ali Erbaş, hutbede şunları kaydetti:

    “Allah’ın koyduğu ölçülere, bizi yaratanın koyduğu ilkelere uymak zorunluluğumuz var. Bu kadar tabii bir şey ki anlatmak bile fazladan, gereksiz. Her insanın beden mahremiyeti vardır. Yüce dinimiz İslam, bu mahremiyetin zarar görmemesi için bedenimizin örtülmesi gereken yerlerini örtmemizi, başkalarına teşhir etmememizi emretmiştir.

    Kadınlar için yabancı erkeklerin yanında ve evlerinin dışına çıkarken örtülmesi gereken yerlerinin örtülmesi, İslam’a göre bunları hepimiz bunları küçük yaşlarda öğrenmişizdir. Kadınlarda yüz, eller ve ayaklar hariç vücudun kapatılması demektir.

    Kızlarımızı, oğlanlarımızı bir an önce evlenmeye teşvik edelim. Ülkemizde aile başına düşen çocuk sayısı gün geçtikçe azalıyor. Evlilik yaşı gittikçe yukarılara çıkıyor, 25’lere 30’lara çıkıyor. Bu konuda gençlerimizi uyaralım.”

    Ali Erbaş, daha sonra vatandaşlara aşure ikram etti.

    Kaynak: ANKA

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • İstanbul Valiliği, dev bütçeli Diyanet’e çalıştı: Vergiler Kuran kurslarına aktı

    İstanbul Valiliği, dev bütçeli Diyanet’e çalıştı: Vergiler Kuran kurslarına aktı


    2024 için 91,8 milyar TL’lik bütçesini yetiremeyen Diyanet’in Kur’an kursları için valilik kaynakları ile milyonlarca liralık malzeme satın aldığı belirtildi. Böylelikle İstanbul Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı, Yeşil Cami Kuran Kursu ile Arnavutköy İkinci Cami Kur’an Kursu’nun ihtiyaçlarını kamu kaynakları ile karşıladı.

    BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, İstanbul Valiliği 29 Mayıs’ta, “Arnavutköy İlçesi Taşoluk Yeşil Cami Kuran Kursu ile Arnavutköy İkinci Cami Kuran Kursu İhtiyacında Kullanılmak Üzere Malzeme Alımı” ihalesi düzenledi. Kamu ihalelerinde, “istenmeyeni eleme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle tartışılan pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihale kapsamında iki şirketten teklif alındı.

    Valiliğin 5,2 milyon TL’lik maliyet hesabı çıkardığı ihale, 4 milyon 960 bin TL’ye sonuçlandı. Valilik ile Sekiz Ofis Mobilyaları isimli şirket arasında 6 Haziran’da sözleşme imzalandı. İhale kapsamında alınan malzemelerin Kuran kurslarına teslim edildiği bildirildi.

    MİLYONLARCA LİRALIK MALZEME

    AKP’li Pendik Belediyesi de 22 Mayıs’ta, “2024 yılı 4-6 yaş kurs malzemeleri alımı” ihalesi ile Diyanet’in 4-6 yaş Kuran kurslarını baştan aşağıya döşedi. Belediye, 6,5 milyon TL’lik anlaşma kapsamında Kuran kurslarına 17 kalem malzeme aldı. Aile Bakanlığı da Diyanet’in Kuran kurslarına giden çocukların ailelerine milyonlarca liralık yardım yaptı. Yapılan ödemeler, 2024’ün Ocak-Nisan döneminde aylara göre şöyle:

    Ocak: 6 milyon 135 bin 600 TL

    Şubat: 12 milyon 292 bin 650 TL

    Mart: 18 milyon 546 bin 300 TL

    Nisan: 24 milyon 829 bin 950 TL

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Tasarruf Diyanet’e uğramıyor! Yurt dışında yapılacak çalışmalara 700 milyon TL akıtılacak

    Tasarruf Diyanet’e uğramıyor! Yurt dışında yapılacak çalışmalara 700 milyon TL akıtılacak


    Diyanet İşleri Başkanlığı, “Yurt dışında başkanlık hizmetlerinin etkinlik ve verimliliğini artırmak” amacıyla yapacağı çalışmaların yol haritasını belirledi. Amaç kapsamında toplam altı alt hedef konuldu.

    BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; yurt dışındaki hizmetlerin etkinlik ve verimliliğini artırmak amacıyla yapılacak çalışmaların 2028 yılına kadar tamamlanacağı belirtildi.

    Diyanet’in çıkardığı yol haritasına göre, yurt dışından Türkiye’ye dini eğitim için öğrenci getirilecek. Bu kapsamda ilk olarak 2024 yılında bin 147 öğrenci Türkiye’de dini eğitim alacak. Yurt dışından Türkiye’ye getirilecek öğrenci sayısı 2025-2028 yılları arasında 750 bini bulacak.

    Başkanlık, yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik kapsamlı bir proje geliştirecek. Proje kapsamında 2028 yılına kadar toplam 2 milyon 100 bin kişiye ulaşılacak.

    2024 yılında 91,8 milyar TL bütçe alan başkanlığın yurt dışı faaliyetleri bunlarla da sınırlı kalmayacak. Diyanet, yurt dışında gençlere ve ailelere yönelik 2024 yılında toplam 30 bin faaliyet gerçekleştirecek.

    YÜZ MİLYONLAR AKITILACAK

    Başkanlığın, yurt dışında yapacağı çalışmalara yarım milyar liradan fazla para harcanacak.

    Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yurt dışı hedeflerine yönelik çıkarılan maliyet hesabına göre, yurt dışı faaliyetleri için 680 milyon 508 bin 256 TL’lik kaynağa ihtiyaç duyulacak.

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Diyanet ve İletişim Başkanlıkları doymak bilmiyor… Yılın ilk iki ayında dev harcama

    Diyanet ve İletişim Başkanlıkları doymak bilmiyor… Yılın ilk iki ayında dev harcama



    Her yıl bütçesi giderek katlanan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılında da harcamalarına hız kesmeden devam etti.

    Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Başkanlığın 2024’ün ocak ve şubat aylarında yaptığı toplam harcamanın, genel bütçe kapsamındaki 41 kamu idaresinin 27’sinden fazla olduğu belirlendi. Diyanet’in yalnızca ocak ve şubat aylarında yaptığı harcama 15 milyar TL’yi aştı.

    İktidarın propaganda aracı gibi hareket eden İletişim Başkanlığı’nın iki aylık harcaması ise 582 milyon 979 bin TL oldu.

    DİYANET BİLDİĞİNİZ GİBİ…

    Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, Ali Erbaş’ın başkanlığını yaptığı Diyanet, ocak ayında 9 milyar 726 milyon 132 bin TL’lik harcamaya imza attı. Başkanlığın şubat ayı harcaması ise kayıtlara, 7 milyar 165 milyon 217 bin TL olarak geçti. Başkanlığın 2024’ün ilk iki ayında yaptığı toplam harcama, 16 milyar 891 milyon 349 bin TL olarak kaydedildi.

    Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcaması itibarıyla geride bıraktığı kamu kurumları arasında icracı bakanlıkların da yer alması dikkati çekti. Başkanlığın ocak ve şubat ayı toplam harcaması ile geride bıraktığı kamu kurumları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da yer aldı. Diyanet’in, Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan da fazla para harcadığı tespit edildi.

    BAKANLIKLARI SOLLADI

    Şubat ayında yaptığı harcama ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 16,8 milyar TL’lik harcamasının altında kalan bazı kamu kurumları ve harcamaları ise şöyle sıralandı:

    • İçişleri Bakanlığı: 10 milyar 191 milyon TL

    • Dışişleri Bakanlığı: 4 milyar 417 milyon TL

    • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 7 milyar 180 milyon TL

    • Kültür ve Turizm Bakanlığı: 6 milyar 49 milyon TL

    • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 10 milyar 14 milyon TL

    İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DA EKSİK KALMIYOR

    Fahrettin Altun Başkanlığı’ndaki İletişim Başkanlığı’nın ocak ve şubat aylarında yaptığı toplam harcama da 600 milyon TL’ye dayandı. Ocak ayında 278 milyon 862 bin TL harcayan İletişim Başkanlığı’nın şubat ayı harcamasının ise 304 milyon 117 bin TL olduğu bildirildi.

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Böyle buyurdu Diyanet! ‘Torpille işe girenin kazancı helal’

    Böyle buyurdu Diyanet! ‘Torpille işe girenin kazancı helal’



    AKP iktidarı döneminde çok sayıda liyakatsiz atama yapıldı birçok kişi torpille hak etmediği kadrolara getirildi. En fazla tartışılan konuların başında gelen torpilli görevlendirmelere, Diyanet’ten açıklama geldi.

    Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, torpille işe girenin kazancının helal olduğunu savundu.

    “KUL HAKKIDIR, VEBALDİR”

    Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre; Diyanet TV’de yayınlanan ‘’Diyanet’e Soralım’’ adlı programda konuşan Bozkurt, torpille yapılan işe alımlar konusunda, ‘’Hak etmediği işe girmesi, o şekilde girmesi kul hakkıdır, vebaldir, mesuliyeti vardır, başkalarının haklarını gasp etmek vardır. O şekilde işe girmesi kimsenin tasvip edeceği bir şey değil, hoş değil” dedi ve şu yorumu da yaptı:

    “Fakat girdikten sonra emek verdi, bir mesai harcadı ve onun karşılığında da bir kazanç elde etti. Onu ayrı tutmak lazım. Yani işe girdikten sonra elde edeceğimiz kazanç, tamamen meşrudur. Emeğimizin karşılığıdır. Yapılan iş de meşrudur. Oradan elde edilen kazancın, işe girme sebebimizle ayırt etmemiz lazım. Farklı tutmamız lazım. Yani elde edilen kazanç helaldir.”

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Diyanet bir ayda 9,7 milyar TL harcadı!

    Diyanet bir ayda 9,7 milyar TL harcadı!



    Hemen her yıl on milyarlarca liralık harcamasıyla tepki çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılında da geleneği bozmadı. Başkanlığın ocak ayı harcamasının, genel bütçe kapsamındaki 41 kamu idaresinin 27’sinden fazla olduğu belirlendi. Diyanet’in yalnızca ocak ayında yaptığı harcama 10 milyar TL’ye dayandı.

    Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin Ocak 2024 harcamaları belli oldu. Harcamalara ilişkin veriler, Diyanet’in fahiş harcamalarını 2024 yılına da taşıdığını ortaya koydu.

    GELENEK BOZULMADI

    BirGün’den Mustafa Bildircin’in aktardığı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, Ali Erbaş’ın başkanlığını yaptığı Diyanet, ocak ayında 9 milyar 726 milyon 132 bin TL’lik harcamaya imza attı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcaması itibarıyla geride bıraktığı kamu kurumları arasında icracı bakanlıkların da yer alması dikkati çekti.

    Başkanlığın ocak ayı harcaması ile geride bıraktığı kamu kurumları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da yer aldı. Diyanet’in, Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan da fazla para harcadığı tespit edildi.

    BAKANLIK GERİDE KALDI

    Ocak ayında yaptığı harcama ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 9,7 milyar TL’lik harcamasının altında kalan bazı kamu kurumları ve harcamaları ise şöyle sıralandı:

    İçişleri Bakanlığı: 5,1 milyar TL

    Dışişleri Bakanlığı: 1,9 milyar TL

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 2,9 milyar TL

    Kültür ve Turizm Bakanlığı: 3,2 milyar TL

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 4,6 milyar TL

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Diyanet bu yılki fitre miktarını 130 TL olarak belirledi

    Diyanet bu yılki fitre miktarını 130 TL olarak belirledi



    Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl fitre miktarının 130 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

    Diyanet tarafından yapılan açıklamada, Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 2024 yılı ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi konusunun görüşüldüğü belirtildi.

    Açıklamada şunlar kaydedildi:

    “Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı ramazan ayı için 130 lira olarak belirlenmiştir. Belirtilen meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.”

    Kaynak: AA

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***