Etiket: 2020 ABD başkanlık seçimi

  • ABD’de seçim sonuçlarını değişirme davası: Trump teslim olmayı planlıyor

    ABD’de seçim sonuçlarını değişirme davası: Trump teslim olmayı planlıyor


    Donald Trump hakkındaki dördüncü dava kapsamında Fulton County hapishanesine teslim olacağını açıkladı

    Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimleri sırasında Georgia eyaletinde kaybettiği seçim sonuçlarını iptal ettirme teşebbüsüyle ilgili suçlamalar kapsamında açılan davada gönüllü olarak teslim olacağını belirtti.

    REKLAM

    Kendisinin kurduğu sosyal medya platformu Truth Social’dan açıklama yapan Trump “Perşembe günü Georgia, Atlanta’ya TESLİM olmak için gideceğim.” diye yazdı ve davanın siyasi amaçlı olduğunu kaydetti. Trump 2024 yılındaki başkanlık seçimlerinde yeniden ABD başkanı olmak için adaylığını koymuştu.

    Amerikan yayın kuruluşu CNN daha önce Trump’ın perşembe günü Atlanta’daki Fulton County hapishanesine teslim olmayı planladığını bildirmişti. CNN’e göre bu tarih, Trump’ın avukatları ile Fulton County bölge savcılığı arasında Pazartesi günü Trump’ın kefaleti ve serbest bırakılma koşulları üzerine yapılan müzakereler sırasında belirlendi.

    Yerel şerif ofisi, Trump teslim olduğunda hapishane çevresinde güvenliğin artırılacağını bildirdi.

    200 bin dolar kefalet

    Trump’ın avukatları ve Fulton County bölge savcısı tarafından imzalanan kefalet anlaşmasına göre, Georgia’da eski başkan için 200 bin dolarlık kefalet ve duruşma öngörülüyor. Trump  ayrıca anlaşma uyarınca tehdit edici sosyal medya mesajları göndermeme emriyle karşı karşıya kalacak. 

    Geçen hafta açıklanan 98 sayfalık “Georgia iddianamesinde” Trump ve 18 kişi hakkında, 2020 başkanlık seçimlerinde sonuçları değiştirme teşebbüsüyle bağlantılı toplam 41 suçlamada bulunuluyor. 

    Trump’ın Georgia davasında suçlanan eski kişisel avukatı John Eastman’ın da çarşamba günü Fulton County yetkililerine teslim olmayı planladığı belirtiliyor. Eastman, Fulton Bölge Savcısı ile 100 bin dolarlık kefalet anlaşmasına varmıştı.

    Trump’ın dördüncü iddianamesi

    Georgia davası Trump’ın dördüncü iddianamesi oldu. 

    Trump ayrıca, mart ayında New York eyaletinde bir porno yıldızına sus payı ödemesiyle ilgili bir dava ve mayıs ayında Florida’da federal gizli belgeleri usulsüz kullandığı iddiasıyla federal bir dava ile karşı karşıya. 

    Trump, Washington federal mahkemesindeki bir başka iddianamede de yine 2020 seçim yenilgisini yasadışı yollardan tersine çevirmeye çalışmakla suçlanıyor.

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 müttefikine ‘suç örgütü’ suçlamasıyla dava açıldı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 müttefikine ‘suç örgütü’ suçlamasıyla dava açıldı


    Georgia’daki davada sunulan iddianamede eski ABD Başkanı Donald Trump ve ‘müttefikleri’, ‘suç örgütü’ üyeleri olarak nitelendiriliyor. Savcı, sanıkların 25 Ağustos günü öğlene kadar gönüllü olarak teslim olmalarını istedi

    Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve 18 ‘müttefiki’ hakkında 2020’de kaybedilen Georgia seçimlerini iptal ettirme çabaları nedeniyle dava açıldı. 

    REKLAM

    Savcılar, yaklaşık 100 sayfalık iddianamede eski başkanı, avukatlarını ve diğer yardımcılarını “suç örgütü” olarak nitelendiriyor. 

    Bu, gelecek seçimler için kampanya yürüten Trump’a karşı açılan dördüncü ceza davası oldu. 

    İddianamede Trump’ın ve müttefiklerinin yenilgiyi telafi etmek için yaptıkları onlarca eylemin ayrıntıları yer alıyor. Eylemler arasında “Georgia’nın Cumhuriyetçi eyalet sekreterine buradaki seçimi kazanmasına yetecek kadar oy bulması için yalvarmak; sahte hile iddialarıyla karşılaşan bir eyalet seçim görevlisini taciz etmek, Georgia milletvekillerini seçmenlerin iradesini görmezden gelmeye ve Trump’ın lehine yeni bir seçim kurulu atamaya ikna etmeye çalışmak” yer alıyor. 

    Ayrıca Trump’ın avukatlarından birinin Georgia’nın kırsal bir bölgesindeki oylama makinelerine müdahale etmek ve bir oylama makinesi şirketinden veri çalmak için yaptığı bir planın olduğu belirtiliyor. 

    Davayı açan Fulton Bölge Savcısı Fani Willis, “İddianamede, sanıkların seçim itirazlarına ilişkin yasal sürece uymak yerine, Georgia’nın başkanlık seçim sonuçlarını bozmak için suç teşkil eden bir şantaj girişiminde bulundukları iddia edilmektedir” dedi.

    Diğer sanıklar arasında Beyaz Saray eski özel kalem müdürü Mark Meadows, Trump’ın kişisel avukatı New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Trump yönetiminin Adalet Bakanlığı yetkilisi Jeffrey Clark da yer alıyor. Aralarında John Eastman, Sidney Powell ve Kenneth Chesebro’nun da bulunduğu, “seçim sonuçlarını tersine çevirmeyi amaçlayan yasal açıdan şüpheli fikirler geliştiren” diğer birçok avukat da suçlandı.

    “25 Ağustos’a kadar teslim olun”

    Willis, sanıkların 25 Ağustos günü öğlene kadar gönüllü olarak teslim olmalarına izin verileceğini söyledi. Willis ayrıca altı ay içinde bir duruşma tarihi talep etmeyi planladığını ve sanıkları bir grup olarak yargılamayı düşündüğünü kaydetti. 

    Dava, Adalet Bakanlığı özel danışmanının Trump’ı seçimleri iptal etmeye yönelik geniş çaplı bir komplo kurmakla suçlamasından sadece iki hafta sonra geldi. 

    Georgia’daki dava, Trump ve müttefiklerinin 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’ndaki seçim oylarının sayımını engelleme girişimleri de dahil olmak üzere, Trump’ın Washington DC’deki son iddianamesiyle aynı zemini kapsıyor. Ancak toplam 19 sanıktan oluşan geniş sanık ağı, özel danışman Jack Smith tarafından açılan ve şu ana kadar yalnızca Trump’ın sanık olarak adının geçtiği daha dar hedefli davadan ayrı bir yerde duruyor.

    “Suç örgütünün üyeleri”

    Georgia iddianamesi, Trump’ın eylemlerinin ötesinde daha geniş ölçekli bir suçun olduğuna işaret ediyor. 

    “Mafya babaları ve çete liderlerinin kirli operasyonlarını tasvir eden” bir dilde yazılan suçlama belgesi, Trump’ı, avukatlarını, Beyaz Saray’ın eski özel kalem müdürünü, New York’un eski belediye başkanını, Georgia ve diğer eyaletlerde faaliyet gösteren “girişimin” parçası olan bir “suç örgütünün” üyeleri olarak tanımlıyor. 

    REKLAM

    İddianamenin bir kopyasını yayınlayan Reuters, dosyanın hızlı bir şekilde kaldırıldığını söyledi.

    Soruşturmayı siyasi amaçlı olarak nitelendiren Trump ve müttefikleri, sızdırılma olayının ardından sürecin hileli olduğunu iddia etti. 

    Trump’ın hukuk ekibi iddianamenin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada: “Bugün yaşanan olaylar, tanıklar ifade vermeden ya da büyük jüri üyeleri müzakere etmeden önce varsayılan ve erken bir iddianamenin sızdırılmasıyla başlayan ve Bölge Savcısının herhangi bir açıklama yapamamasıyla sona eren şok edici ve saçma olaylar olmuştur.” dedi. 

    Avukatlar, savcıların davalarını sunarken “kendi kişisel ve siyasi çıkarlarını gözeten tanıklara dayandıklarını ve bu tanıklardan bazılarının sanık aleyhinde kampanya yürüttüklerini” savundu. 

    Trump ve ortaklarının Georgia iddianamesinde belirtilen 161 eylemi bulunuyor. Onlar arasında Trump’ın 2 Ocak 2021’de Dışişleri Bakanı Brad Raffensperger’e seçim kaybını tersine çevirmek için gereken 11 bin 780 oyu “bulması” çağrısında bulunduğu bir telefon görüşmesi de yer alıyor. Savcılara göre bu telefon görüşmesi, bir kamu görevlisinin yeminini ihlal ettiği anlamına geliyor. 

    REKLAM

    Ayrıca Trump’ı, Raffensperger ve diğer eyalet seçim yetkililerine, 2020 seçimlerinde 300 bine yakın oy pusulasının “gizemli bir şekilde sandıklara atıldığı”, kayıt listelerinde olmayan 4 bin 500’den fazla kişinin oy kullandığı ve Fulton County seçim görevlisi Ruby Freeman’ın “profesyonel bir oy dolandırıcısı” olduğu gibi bir dizi iddiada bulunarak yalan beyanda bulunmakla suçluyor.

    Bu arada Giuliani, Georgia’da 96 binden fazla posta ile gönderilen oy pusulasının ilçe seçim bürosuna iade edildiğine dair hiçbir kayıt olmamasına rağmen sayıldığını ve Michigan’daki bir oylama makinesinin aslında Trump’a verilen 6 bin oyu yanlışlıkla Biden’a kaydettiğini iddia ederek milletvekillerine yalan beyanda bulunmakla itham ediliyor. 

    Ayrıca savcıların Trump ve müttefiklerinin Georgia’da seçim çalışanlarını etkilemelerine ve korkutmalarına yardımcı olduklarını söylediği kişiler de suçlanıyor.

    Stephen Cliffgard Lee adlı bir kişinin, Freeman’ın evine “ifadesini etkilemek amacıyla” gittiği iddia edildi. Freeman ve kızı Shaye Moss geçen yıl Kongre’de, Trump ve müttefiklerinin Kasım 2020’deki güvenlik kamerası görüntülerini kullanarak her iki kadını da seçmen sahtekarlığı yapmakla suçladıkları konusunda ifade vermişlerdi. Siyahi olan her iki kadın da seçimden sonra birkaç ay boyunca ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldı.

    İddianamede ayrıca Powell ve birkaç sanık, Georgia eyaletinin Coffee ilçesinde oylama makinelerine müdahale etmek ve uzun süredir komplo teorilerinin odağında olan oylama makineleri üreticisi Dominion Voting Systems’a ait verileri çalmakla suçlanıyor.

    REKLAM

    Kongre’nin 6 Ocak’taki isyanı soruşturan komitesi tarafından kamuoyuna açıklanan kanıtlara göre, Trump’ın müttefikleri Coffee County’yi hedef alarak kanıtlar aradı, iddiaya göre veri ve yazılımları kopyaladı. 

    Seçimlerle ilgili bu iki davanın yanı sıra Trump, kendisini gizli belgeleri yasadışı olarak saklamakla suçlayan ayrı bir federal iddianame ve iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlayan bir New York eyalet davasıyla karşı karşıya.

    İddianameler arttıkça, 2024’te başkanlık için Cumhuriyetçilerin önde gelen adayı olan Trump, “cezai suçlamalara maruz kalan tek eski başkanı” olma özelliğini sık sık dile getiriyor. Trump, bu temalar etrafında kampanya yürütüyor ve bağış topluyor; kendisini “Demokrat savcıların kurbanı”olarak gösteriyor.

    ***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

  • Trump: Çin koronavirüs nedeniyle dünyaya 10 trilyon dolar tazminat ödemeli

    Trump: Çin koronavirüs nedeniyle dünyaya 10 trilyon dolar tazminat ödemeli


    Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Donald Trump, mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin kongresinde yaptığı konuşmada ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci’yi, koronavirüs pandemisini ele alış biçimi nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.

    Uzun süre sonra sessizliğini bozarak siyaset sahnesine hızlı dönüş yapan ve Kuzey Caroline eyaletinin Greenville kentinde konuşan Trump, salgın nedeniyle Çin’in tazminat ödemesi gerektiğini belirterek, ABD’lilerden maske takmalarını isteyen ve koronavirüsün Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan sızdığı yönündeki teoriye karşı çıkan Fauci’ye tepki gösterdi.

    “Harika bir doktor değil, harika bir organizatör”

    Fauci’yi sık sık televizyona çıktığı için “harika bir doktor değil, harika bir organizatör” diye nitelendiren Trump, “Hemen hemen her konuda yanılıyordu. Vuhan ve laboratuvar konusunda da yanıldı.” dedi.

    Virüsün kökeni tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor ve Amerikan istihbarat birimleri tarafından inceleniyor.

    Trump’ın, rakibi Demokrat Partili Başkan Joe Biden’a karşı 2020 seçimlerini kaybetmesindeki en önemli faktörlerden biri olarak, yaklaşık 600 bin ABD’linin hayatını kaybettiği Covid-19 salgınını ele alış biçimi gösterilmişti.

    Donald Trump, Çin’in, Amerika Birleşik Devletleri dahil tüm dünyaya 10 trilyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini belirterek diğer ülkeleri de Pekin’e olan borçlarını ödememeye hatta iptal etmeye çağırdı.

    ABD’nin eski Başkanı salona, seçim kampanyası döneminde kendi tercih ettiği müzik eşliğinde geldi.

    Cumhuriyetçi Parti’nin Kuzey Carolina Başkanı Michael Whatley, Trump’ın “yüzyılın sahtekarlığı” olarak nitelendirdiği ve 2020 seçimlerinin hile ile kendisinden çalındığı iddialarını doğrular mahiyette, Trump’ı sahneye “başkanımız” diye davet etti.

    Trump, New York Başsavcısı Letitia James’in kendisi ve aile şirketiyle ilgili vergi kaçakçılığı suçlamasıyla yürüttüğü soruşturmaya tepki gösterdi.

    Bu durumu ‘balık tutma girişiminin sonuncusu’ diye tanımlayan Trump, azledilme adımlarına atıfla, başkanlığı süresince kendisini ‘devirmek’ için iki defa girişimde bulunulduğunu öne sürdü.

    “Beş yıllık bir cadı avı oldu, aldatmaca üstüne aldatmaca.” diyen Trump, “2024 Kasım’ına kadar asla durmayacaklar.” şeklinde konuştu.

    2024’te yeniden aday olacağının sinyalini verdi

    Ayrıca Trump, 2022 kongre seçimlerinde Cumhuriyetçilere destek sözü verdi ve gelini Lara Trump’ın aday olmayacağını bildirmesinin ardından Kuzey Carolina Senatörlüğü için Ted Budd’ı destekleyeceğini açıkladı.

    2024 yılını sabırsızlıkla beklediğini söyleyen 74 yaşındaki Trump, dolaylı yoldan Amerikan Başkanlık seçimlerinde bir kez daha aday olacağını dile getirdi.

    Danışmanları da, Trump’ın yeni bir başkanlık kampanyası olasılıklarını müzakere ettiğini söylediler.