Reuters haber ajansı, ABD ordusunun Umman Denizi’ndeki Abraham Lincoln uçak gemisine yaklaşan İran’a ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü yazdı.
Reuters, haberi ABD’li bir yetkilinin verdiği bilgiye dayandırdı.
Buna göre ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-35 savaş uçağı, İran’a ait Shahed-139 tipi İHA’yı uçak gemisine doğru yaklaşırken vurarak düşürdü.
ABD-İran gerilimi
İran’da 28 Aralık’ta paranın değer kaybı nedeniyle ülke genelinde protestolar başladı.
Geçtiğimiz günlerde sonlanan protestolarda, ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre 6 binden fazla insan öldü.
ABD Başkanı Donald Trump, protestolara ilk günden itibaren destek verdi. 13 Ocak’ta “İranlı vatanseverler protestolarınıza devam edin, yardım yolda” dedi.
O günlerdeki gerilim ABD’nin İran’a askeri operasyon düzenleyeceği beklentisini doğurdu.
Fakat Trump sonrasında ‘800’den fazla idamı iptal ettiği’ için İran’a teşekkür etti ve bu da beklenen operasyondan vazgeçildiği yorumlarını beraberinde getirdi.
Ardından bir müddet durulan gerilim, ABD’nin İran yakınlarına uçak gemisi göndermesiyle yeniden gündeme taşındı.
ABD’nin USS Abraham Lincoln uçak gemisinin 26 Ocak’ta Ortadoğu’da konuşlanmasından bu yana ABD’den gelen açıklamalar İran’ı bir ‘anlaşma’ya zorlar nitelikte.
Trump önce “Anlaşma yaparsak bu iyi olur, anlaşma yapamazsak neler olacağını göreceğiz” dedi.
Peşinden son olarak bugün bu ültimatomu yineledi: “Şu anda İran’la görüşüyoruz. Eğer anlaşabilirsek bu çok iyi olur, anlaşamazsak muhtemelen kötü şeyler olacak.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***





































