NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa’nın ABD’den bağımsız savunma yapıları kurma önerilerini kesin dille reddetti. Rutte, Alman haber ajansı dpa’ya verdiği röportajda “ABD’nin NATO’ya tamamen bağlı olduğundan eminim. Avrupa’nın daha fazla sorumluluk alması bekleniyordu, bu doğru ama bu, ABD’yle birlikte olmalı” dedi.
Bazı Avrupalı liderler “stratejik özerklik” çağrısı yaparken Rutte, transatlantik ittifakın vazgeçilmez olduğunu savunuyor. Rutte’nin çıkışı, Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu EPP lideri Manfred Weber’in “Ukrayna’da barışı sağlamak için AB bayraklı askerler konuşlandırmalıyız” önerisine yanıt niteliğinde. Weber, Alman medyasına “Avrupalı askerler Ukraynalı dostlarımızla birlikte barışı sağlamalı” demişti.
Rutte, Avrupa’nın NATO içindeki ağırlığını hatırlatarak, “AB ülkeleri NATO’nun ekonomik çıktısının sadece dörtte birini oluşturuyor. NATO, AB’den büyük.” ifadelerini kullandı. ABD’nin Arktik ve Kuzey Atlantik’teki çıkarlarını vurgulayan Rutte, “Güvenli Arktik ABD için kritik. Çin ve Rus gemileri orada dolaşıyor. Bunu ancak Avrupalı ve Amerikan müttefikler birlikte savunabilir” diye ekledi.
Rusya tehdidine değinen Rutte, bazı istihbarat değerlendirmelerine göre 2027’de ciddi risk oluşabileceğini söyledi. Rutte, “Nereye, ne zaman saldırır bilmem ama NATO’ya saldırı olursa Madde 5 devreye girer: Birimize saldırı hepimize saldırıdır.” dedi.
Rutte, çözümün Ukrayna’ya güçlü destek ve NATO savunma harcamalarının artırılması olduğunu vurguladı. Bu ikisinin yapılması halinde Putin’İn saldırmayı düşünemeyeceğini savundu.
Almanya’nın savunma harcamalarını 2029’a kadar GSYİH’nin yüzde 3.5’ine çıkarma taahhüdünü öven Rutte, “Çok etkileyici, Avrupa müttefikler arasında lider konumda” dedi. NATO’nun Haziran’daki Lahey Zirvesi’nde 2035 hedefi koyulmuştu.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***








































