CUMALİ ÖNAL | HABER İNCELEME
Antik Mısır’ın efsanevi çocuk kralı ‘Tutankhamun’, dün kapılarını açan dünyanın en büyük arkeoloji müzesiyle yeniden tarih sahnesine çıktı.
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Giza Piramitleri’nin en büyüğü Khufu’nun hemen yanında inşa edilen Büyük Mısır Müzesi, insanlık tarihine açılan yeni bir kapı niteliğinde. Yaklaşık 7 bin yıllık Mısır tarihini kapsayan müzede, firavunlar döneminin yanı sıra Yunan, Roma ve Makedon dönemlerinden kalma 100 bin civarında eser sergileniyor.
Mısır turizmine büyük bir ivme kazandırması beklenen müzede, tamamı altından 10,5 kilogram ağırlığındaki ölüm maskesi, tahtı, sandaletleri, hançerleri, mücevherleri, bastonları ve savaş arabalarının da bulunduğu, Tutankhamun’un bozulmamış mezarından çıkarılan tüm hazineler ilk kez bir arada sergileniyor.
Mısır’ın güneyindeki Luksor’un ünlü Krallar Vadisi’nde, İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından 1922 yılında keşfedilen Tutankhamun’un mezarı, antik Mısır’da bozulmadan günümüze ulaşan tek firavun mezarı olma özelliğini taşıyor. Diğer firavun mezarlarının büyük çoğunluğu ise binlerce yıllık tarihi süreçte yağmalandıkları için günümüze ulaşamadılar.
Tutankamun‘un kutsal mezarında, kralın ölümden sonraki yaşama hazırlanması için bırakılan 5 bin 500‘den fazla eşya bulundu.
9 yaşlarında tahta geçtiği ve 19 yaşlarında iken gizemli bir şekilde öldüğü tespit edilen Tutankamun, mezarını bulan Carter’ın çalışmalarını finanse eden Lord Carnavon’un ani ölümünden dolayı ‘Firavun’un laneti‘ efsanesi ile de meşhur hale geldi.
Yaklaşık 1 milyar 200 milyon dolara malolan müzede ayrıca 4 bin 500 yıllık Khufu cenaze teknesi, yıllarca Kahire’deki Ramses Meydanı’nda bulunan ancak 2006 yılında taşınan 11 metre yüksekliğindeki 2. Ramses heykeli de sergileniyor. 2005 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından temeli atılan müze mali krizler, Arap Baharı ve Kovid salgınından dolayı 20 yılda bitirilebildi.
Mısırlı yetkililer müzenin bitirilmesiyle birlikte British Museum’da bulunan Rosetta Taşı, Louvre Müzesi’nde bulunan eski gök haritası Zodyak ve Berlin Müzesi’nde bulunan renkli Nefertiti Büstü’nün de artık yuvaya dönmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle Rosetta Taşı hiyeroglif yazısının şifrelerinin çözülmesinde önemli bir rol oynamıştı.
Mısır antik döneminin diğer önemli kalıntıları olan mumyalar ise, 2021 yılında Tahrir Meydanı’ndaki Mısır Müzesi’nden, yeni inşa edilen Fustat’taki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne nakledilmişti. Bu müzede 18 firavun ve 4 kraliçe mumyası sergileniyor. Söz konusu mumyalar da 1871’den itibaren yine Krallar Vadisi’nde bulunmuştu.
Tahrir Meydanı’ndaki Mısır Müzesi, 2011 Ocak ayında başlayan Arap Baharı gösterileri sırasında yağmalanma riskiyle karşı karşıya kalmış, ancak göstericiler müzenin etrafında halka oluşturarak, tarihe tanıklık eden bu yapının zarar görmesini önlemişti.
2014 yılında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdulfettah el Sisi, başta Kahire olmak üzere ülke genelinde mega projeler başlattı. Bu projelerin başında çölde inşa edilen yeni şehirler, özellikle Yeni Kahire ve yüzbinlerce kişiye ev sahipliği yapacak büyük yerleşim alanları geliyor. Sisi, bunun yanı sıra devasa ulaşım projeleri de yürütüyor.
Fakat ekonomik krize çözüm üretmekte zorlanan Mısır yönetimi, turizm gelirlerini çeşitlendirerek halkın refahını artırmaya çalışıyor. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen 120 milyonluk nüfusa ulaşan ülkede, gelir düzeyi gün geçtikçe düşmeye devam ediyor.
Son yıllarda başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkeden yatırımcı çekmeye çalışan Mısır, bu konuda henüz beklenen başarıyı tam olarak sağlayabilmiş değil.
Mısır’ın turizm alanındaki en iddialı projesi olarak görülen Büyük Mısır Müzesi, yılda yaklaşık 5 milyon turistin ziyaret etmesi hedefiyle planlandı. Müzenin açılışı dolayısıyla Giza Piramitleri çevresinde ciddi temizlik çalışmaları yapıldı ve alanın yolları asfaltlandı.
Dünyanın en görkemli eserleri arasında yer almalarına rağmen, Giza Piramitleri’nin etrafı toplanmayan çöpler nedeniyle turistlerin tepkisini çekiyordu. Ayrıca piramitlere girmek isteyen turistleri gezdirmek veya develere bindirmek isteyen yerel rehberler ve satıcıların tutumu, yabancı turistlerin rahatsız olduğu başlıca unsurlar arasında yer alıyordu.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***








































