(Photo by Jim WATSON / AFP)
Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Amerika Birleşik Devletleri’nin geçen hafta yeni nükleer silah testleri yapmayı planladığını duyurmasının ardından “nükleer silahlarda yeni bir çağa girildiğini” söyledi.
Helsinki’de yaptığı bir konuşmada Stubb, “Ne yazık ki, nükleer silahların öneminin arttığı yeni bir nükleer silah çağının içine girdik” dedi. Stubb, “caydırıcılık mantığının” ve “süper güçler arasındaki stratejik istikrarın” dönüşüm geçirdiğini belirtti.
Stubb, “Caydırıcılığı birlikte nasıl inşa edebiliriz? Tırmanmayı nasıl kontrol altına alabiliriz?” sorularının, Rusya ile 1.340 kilometrelik bir sınıra sahip olan Finlandiya gibi bir ülkenin müttefikleriyle birlikte düşünmesi gereken meseleler haline geldiğini belirtti.
Finlandiya, on yıllar süren askeri tarafsızlık politikasını terk ederek, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından 2023 yılında ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakına katılmıştı.
Trump’ın nükleer çıkışı
Geçen hafta, ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin nükleer silah testlerine başlayacağını duyurdu. Bu açıklama, ABD’nin 1992’den bu yana ilk kez nükleer bir patlama gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği sorularını gündeme getirdi.
Söz konusu açıklama, Rusya’nın nükleer enerjiyle çalışan yeni bir seyir füzesi (Burevestnik) ve nükleer enerjili, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip bir sualtı dronu test ettiğini açıklamasının ardından geldi.
Kuzey Kore dışında hiçbir ülkenin onlarca yıldır nükleer patlama gerçekleştirdiği bilinmiyor.
Rusya ve Çin sırasıyla 1990 ve 1996 yıllarından bu yana böyle bir test yapmadı.
Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada Rusya ve Çin de dahil bazı ülkelerin kamuoyuna açıklanmayan yeraltı nükleer testleri yaptığını iddia etti ve ABD’nin de aynı yolu izleyeceğini söyledi.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***
	    	







































