Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Çanakkale İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 45 yıl geçtiğini hatırlatan Tunç, “Demokrasimize kara bir leke çalındı 12 Eylül’de. Maalesef siyasi demokrasi tarihimize baktığımızda adeta bir darbeler tarihi. Bu darbeler tarihini biz tarihe gömdük ve sona erdirdik.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz Tunç’un açıklamalarından bazı bölümler şöyle:
- Anayasamızda gerçekleştirdiğimiz reformlarla yüksek standartlı demokrasiye kavuşmanın mücadelesini verdik. Bugün 12 Eylül’ün yıl dönümü, darbe anayasasıyla yönetilmekten memnun değiliz. Bu anayasanın değişmesi lazım. Demokratik, sivil, katılımcı bir anayasaya Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına başlarken kavuşmamız lazım.
- Bu anlamda bütün siyasi partiler, yeni bir anayasada aslında mutabık ama maalesef yol ve yöntem olarak, uzlaşma anlamında bugüne kadar bir başarı sağlanamadı. Girişimler oldu, belli bir noktaya kadar getirildi, Mecliste uzlaşma komisyonları kuruldu ancak bu, yeni bir anayasaya dönüşme noktasında ilerleyemedi. Darbecilerin yaptığı bir anayasa ile yönetilmek, Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’ye yakışmıyor.
Yılmaz Tunç, süreç komisyonunun çalışmalarına ilişkin de konuştu:
- Milletvekilleri, bu önemli konuda istişareler yapıyor. Silahların bırakılmasının kalıcı hale gelmesi noktasında siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, görüşlerini ifade ediyor ve bu anlamda Meclisin iradesi, bu konuya el atmış olması da sürecin kalıcı olması anlamında çok önemli.
- Terör örgütünün kendini feshetmesi ve silahları yakmasıyla Türkiye’de terörün sona erdirilmesi konusunda önemli bir aşamaya geçildi. Şu anda TBMM’de Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokratikleşme Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Milletvekilleri, bu önemli konuda istişareler yapıyor.
- Silahların bırakılmasının kalıcı hale gelmesi noktasında siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, görüşlerini ifade ediyor ve bu anlamda Meclisin iradesi, bu konuya el atmış olması da sürecin kalıcı olması anlamında çok önemli. Bu süreçte provokasyonlar, sürecin kalıcı olmasını istemeyenler, gerek içeride gerek dışarıda, bu provokasyonlara hazırlıklı, duyarlı ve uyanık olmak lazım.
- Bu anlamda devletin tüm kurumları, başta istihbarat teşkilatı, ilgili bakanlıklar, tam bir koordinasyon içerisinde süreci bugünlere kadar getirdi. Bundan sonra da sürecin büyük bir titizlikle kalıcı hale gelmesi, Türkiye’nin terörsüz bir Türkiye’ye kavuşması noktasındaki çabayı da hep beraber sürdürmenin gayreti içerisindeyiz.
ÖNCEKİ YAZITrump, Charlie Kirk’e yönelik silahlı saldırı zanlısının gözaltında olduğunu açıkladıSONRAKİ YAZINetanyahu: “Filistin devleti olmayacak”
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***