Ruanda Dışişleri Bakanı Olivier Nduhungirehe, 27 Haziran 2025 tarihinde Beyaz Saray’da
Ruanda hükümeti, ABD ile yapılan anlaşma kapsamında ilk göçmen grubunun ülkeye ulaştığını açıkladı. Hükümet sözcüsü Yolande Makolo, 7 kişiden oluşan grubun ülkeye geldiğini belirtti. Göçmenlerden üçünün kendi ülkelerine dönmek istediğini, dördünün ise Ruanda’da yeni bir hayat kurmayı tercih ettiğini söyledi.
Göçmenlerin uyruklarına ilişkin bilgi verilmedi. Ruanda, 5 Ağustos’ta yaptığı açıklamada ABD’den en fazla 250 göçmeni kabul etmeye hazır olduğunu, her bireyin tek tek onay sürecinden geçeceğini duyurmuştu. İlk gelenler uluslararası bir kuruluş tarafından barındırılıyor ve Uluslararası Göç Örgütü ile Ruandalı sosyal hizmet birimleri düzenli ziyaretler gerçekleştiriyor.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ülkedeki göçmenleri üçüncü ülkelere gönderme politikasını savunuyor. Washington daha önce Güney Sudan ve Esvatini ile de benzer anlaşmalar yapmaya çalışmıştı. Ancak bu tür düzenlemeler insan hakları uzmanlarının eleştirilerine hedef oluyor. Uzmanlar, göçmenlerin işkence, kaçırılma veya kötü muamele riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri ülkelere gönderilmesinin uluslararası hukuka aykırı olabileceği uyarısında bulunuyor.
Ruanda daha önce İngiltere ile de göçmen anlaşması imzalamış, ancak hükümet değişikliği sonrası Londra bu planı iptal etmişti. Hükümet sözcüsü Makolo, Kigali’nin ABD ile yeni anlaşmaya sıcak bakmasının nedenini, “neredeyse her Ruandalı ailenin geçmişte yerinden edilme zorluklarını yaşamış olması” sözleriyle açıklamıştı.
Resmi söylemler Ruanda’yı Afrika’nın en istikrarlı ülkelerinden biri olarak öne çıkarıyor. Ancak Devlet Başkanı Paul Kagame yönetimi, muhalefeti bastırmak, ifade özgürlüğünü sınırlamak ve yaygın insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***