Pakistan’da etkili olan şiddetli muson yağmurları son 24 saatte en az 54 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Haziran sonundan bu yana ülke genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 180’e yükseldi. Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA), sadece son bir gün içinde 227 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Ölümlerin büyük kısmı, yoğun yağışların şehir sellerine yol açtığı Pencap eyaletinde yaşandı. Başkent İslamabad’a komşu Rawalpindi kentinden geçen nehrin su seviyesinin aniden yükselmesi üzerine yetkililer, kıyı bölgelerde yaşayanları tahliyeye çağırdı.
NDMA sözcüsü, 26 Haziran’da başlayan muson mevsiminden bu yana 70’i çocuk olmak üzere yaklaşık 180 kişinin hayatını kaybettiğini, 500’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.
Yetkililer, Perşembe gününü Rawalpindi’de resmi tatil ilan ederek halkı evde kalmaya çağırdı. Meteoroloji dairesi, yoğun yağışların Cuma gününe kadar süreceği uyarısında bulundu.
Hükümet, riskli bölgelerde yaşayanlara üç ila beş gün yetecek yiyecek, su ve ilaç içeren acil durum çantaları hazırlama çağrısı yaptı.
Pakistan, 2022 yılında da benzer şekilde ağır muson felaketi yaşamış, ülkenin üçte biri sular altında kalmış ve 1.700’den fazla insan yaşamını yitirmişti. Bu yılki yağışların da benzer riskler doğurmasından endişe ediliyor.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***