İsveç’in en büyük suç örgütlerinden birinin başında olduğu belirtilen ve ülkedeki şiddet olaylarının artmasında rol oynadığı öne sürülen bir kişi, Türkiye’de yakalandı. İsveç polisi, ismini açıklamadığı kişinin cuma günü Türk güvenlik güçlerinin düzenlediği bir operasyonla gözaltına alındığını duyurdu.
İsveç basını, yakalanan kişinin 35 yaşındaki İsmail Abdo olduğunu yazdı. Abdo’nun, Rumba adlı suç örgütünün lideri olduğu ve uzun süredir yurtdışından İsveç’teki operasyonları yönettiği öne sürülüyor.
Abdo, 2024’te hakkında çıkarılan uluslararası tutuklama kararı sonrası İsveç’in en çok aranan suçluları listesine girmişti.
Türkiye ve İsveç vatandaşı olan Abdo, Mayıs 2024’te Adana’da yakalanmış ancak devamında serbest bırakılmıştı.
İsveç’te suç oranı yükseliyor
Bir zamanlar düşük suç oranlarıyla bilinen İsveç, son yıllarda organize suçla mücadelede ciddi zorluklar yaşıyor. Ülkede uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, sosyal yardım dolandırıcılığı, silahlı saldırılar ve bombalı eylemler artış gösterdi.
Yetkililere göre suç ağları sosyal yardım sistemi, yerel siyaset, hukuk, eğitim ve çocuk ıslah merkezlerine kadar sızmış durumda. Örgüt liderleri ise genellikle yurtdışında yaşayıp saldırıları sosyal medya aracılığıyla yönlendiriyor; suç işlemek için çoğu zaman ceza sorumluluğu yaşı altındaki çocukları kullanıyor.
Rawa Majid ile kanlı hesaplaşma
Abdo’nun bir dönem İsveç’in en çok aranan bir diğer suçlusu Rawa Majid ile birlikte “Foxtrot” adlı şebekeyi yönettiği biliniyor. Ancak ikili 2023’te yollarını ayırdı. Aynı yıl eylül ayında Abdo’nun annesinin öldürülmesiyle aralarındaki husumet kanlı bir savaşa dönüştü. O tarihten bu yana Abdo’nun kurduğu Rumba çetesi ile Majid’in Foxtrot örgütü arasında çatışmalar yaşanıyor. İkilinin uyuşturucu piyasını paylaşamadıkları da medyaya yansıyan bilgiler arasında.
İsveç ve Türkiye’den ortak operasyon
Abdo’nun Türkiye’deki operasyonla yakalandığı bilgisini paylaşan İsveç polisi, bunun İsveç ve Türkiye yargı makamları arasında uzun süredir yürütülen ortak bir çalışmanın sonucu olduğunu vurguladı. İsveç Ulusal Operasyonlar Dairesi Başkan Yardımcısı Mats Berggren, “Uyuşturucu bağlantılı suçlar ve ciddi şiddet olaylarının azmettiricisi olduğu düşünülen bir kişinin yakalanması, yürütülen kararlı işbirliğinin sonucudur” dedi.
Abdo’nun iade sürecine ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Türkiye uyuşturucu baronlarının uğrak noktası
Türkiye, son yıllarda yabancı çete ve organize suç örgütü liderlerinin tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Daha önce de farklı ülkelerden mafya veya çete liderlerinin Türkiye’de bulunduğu basına yansımıştı.
Belçika hükümeti, 2023’te Türkiye’de yakalanan ‘Black’ (Kara) kod adlı uyuşturucu baronu Abdelilah E.M.’nin iadesini istemişti.
Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Danimarkalı uyuşturucu baronu Mike Gerner Larsen de Kasım 2024’te İstanbul Başakşehir’de yakalanmıştı.
Interpol tarafından mavi bültenle aranan Güney Amerika merkezli uluslararası uyuşturucu kartelinin “Batı Balkan Kanadı” yöneticilerinden Hırvat Christijan Palic Kasım 2023’te İstanbul’da yakalanmıştı.
Ekim 2023’te de Kırmızı bültenle aranırken Türkiye’de yakalanan ve ev hapsini ihlal ettiği gerekçesiyle ikinci kez tutuklanan ‘Kara Mamba’ lakaplı Isaac Bignan’ın Hollanda’ya iadesine karar verilmişti. Bignan’ın uyuşturucu baronu Hollandalı Joseph Johannes Leijdekkers’ın sağ kolu olduğu iddia ediliyordu.
Son yıllarda yayımlanan raporlarda, Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu trafiği için önemli bir merkez haline geldiğine dikkat çekiliyordu. Bazı Türkiye hükümeti yetkililerinin ve aile üyelerinin de bizzat uyuşturucu ticareti içerisinde yer aldığı iddiaları konuşulmuştu.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***