ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye raportörleri Lord David Blencathra ve Stefan Schennach, 10-13 Haziran tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’a bir bilgi edinme ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaretin odağında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması, son siyasi gelişmeler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması yer alıyor.
Heyet, Ankara’da Adalet ve İçişleri Bakanları, Meclis’teki ana siyasi grupların temsilcileri, Türkiye’nin AKPM delegasyonu üyeleri, yargı ve savcılık makamları, Kamu Denetçiliği Kurumu, sivil toplum kuruluşları ve diplomatik çevrelerle görüşecek.
AKPM’nin resmi açıklamasına göre, görüşmelerde özellikle AİHM’in Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararlarının uygulanma süreci ele alınacak. Ayrıca İmamoğlu’nun tutuklanması ve ardından yaşanan protestolar da gündemin önemli başlıkları arasında yer alacak.
AKPM, 9 Nisan’daki genel kurul oturumunda İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin acil bir oturum düzenlemiş ve konuyla ilgili bir karar kabul etmişti.
Ziyaret, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerinin izlenmesi kapsamında gerçekleştiriliyor. AKPM, üye ülkelerde hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokratik işleyişin yerine getirilip getirilmediğini düzenli olarak denetliyor.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden İmamoğlu kararı; AKP’li vekillerin değişiklik önerileri tepki çekti
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***