Çocukların evlendirilmesini meşru gören söylemleriyle çokça tepki çeken Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü’nün davetlisi olarak okulda konferans vereceği duyurdu. Duyurunun üzerine üniversite öğrencileri Yıldız’ın katılacağı etkinliği Kuzey Kampüs’te protesto edeceklerini açıkladı. Protesto çağrılarının artmasıyla üniversite eylemlere katılacak öğrenciler hakkında soruşturma başlatılacağını ve “eylemlere geçit verilmeyeceğini” ifade etti. Yapılan yürüyüşün önü özel güvenlik ve çevik kuvvet tarafından kesildi, ablukaya alınan 96 öğrenci gözaltına alındı.
Boğaziçi Üniversitesi Yıldız’a, İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) kulüp etkinlikleri kapsamında kapılarını açtı. Kulüp, sosyal medya hesabından “İslami İlimler: Kim için, ne kadar?” başlıklı bir etkinlik duyurusu yaptı. Duyurunun ardından okulun farklı öğrenci kulüpleri etkinliği protesto etmeye Kuzey Kampüs’te yer alan piramitin önüne çağrı yaptı.
Protesto çağrılarında bulunanlar ve protestoya katılanlar hakkında soruşturma başlatılacağını açıkladı. Öğrenciler üniversitenin engellemelerine rağmen Yıldız’ı protesto etti.
Öğrencilerin protesto çağrısına üniversiteden soruşturma açıklaması
Nurettin Yıldız’ın okullarında konuşma yapmasını istemeyen öğrenciler, etklinliği protesto edeceklerini duyurdu. Duyuruya karşı Boğaziçi Medya Merkezi Hesabı şu açıklamayı yaptı:
“Üniversitemizde bir öğrenci kulübü tarafından yapılan etkinliğe karşı organize linç girişimleri kamuoyuna yansımaktadır. Bu girişimler, öğrenci kulübünün kullandığı kulüp odasının kapısının tehdit ve nefret içerikli yazılarla tahrip edilmesine kadar vardırılmıştır. Boğaziçi Üniversitesi, düşünce ve ifade özgürlüğünü esas alan, çoğulculuğu ve katılımcılığı önceleyen bir kurumdur. Üniversitemiz ekosisteminde herhangi bir grubun şiddet, baskı ve nefret diliyle tahakküm kurma gayreti ne üniversitemiz kamuoyu ne de yönetimimizde asla karşılık bulmayacaktır. Söz konusu eylemi gerçekleştiren kişi ya da kişiler hakkında gerekli disiplin işlemleri başlatılacak, ayrıca ilgili birimler aracılığıyla suç duyurusunda bulunulacaktır. Üniversitemizin değerlerini ve huzurunu hedef alan bu tür eylemlere hiçbir şekilde geçit verilmeyecektir.”
Büyük Doğu Akıncıları Derneği’nden çağrı
Büyük Doğu Akıncıları Gençlik Teşkilâtı, etkinliği protesto edecek kişilere karşı çağrı yaptı.
Teşkilat sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıda şu ifadeleri kullandı:
“Büyük Doğu Akıncıları Gençlik Teşkilatı olarak etkinliğe katılım sağlayacağız.
İklim sertleşmiş olabilir, biz alışkınız.”
Öğrenciler kampüste yürüyüş yapmak istedi; okula çevik kuvvet girdi
Boğaziçi Üniversitesi’nde Nurettin Yıldız’ın yapacağı konuşmayı protesto eden öğrenciler yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüşün önünü kesen özel güvenlik birimlerine çevik kuvvet polisleri de katıldı. Protestoda yer yer polis öğrencilere müdahale etti. Abukaya alınan çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.
Kampüse girerken öğrencilere çevik kuvvetin müdahale etmesine rağmen öğrenciler “Şeriata faşizme katanlığa geçit yok”, “Polis gitmedi eylem bitmedi” sloganlarıyla protestolarını devam ettirdi.
Yıldız neden protesto ediliyor?Çocuk evliliklerini savunan Nurettin Yıldız, daha önce yaptığı bir açıklamada çocuk evliliklerinin Kuran’a uygun olduğunu savunarak, “Her müslüman delikanlı, her müslüman kız fiziksel, sağlık açısından bir sorun yok ise evlenmeye namzettir. Şeriatımız İslam’ın yaş haddi yoktur. Buluğ çağından önce de bir çocuk evlenebilir. Çocuklar arası nikah da yapılabilir. Büyük küçük nikahı da yapılabilir. Mesela 7 yaşında bir kız çocuğu, 25 yaşında bir erkeğin nikahlanmalarında bir sorun yoktur. Kuran’a iman eden bütün müslümanlarda evlilik için bir yaş söz konusu değildir” ifadeleriyle dikkat çekmiş ve tepki görmüştü. Nurettin Yıldız, yaptığı başka bir açıklamada açıklamada kadına yönelik şiddet konusunda konuşmuştu. “Allah vur dediyse vardır bir hikmet” diyen Yıldız, kadınlara da kocalarından dayak yedikleri için şükretmeleri yönündeki skandal açıklamaları tepki çekmişti. |