Maraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremde, Onikişubat İlçesindeki iki bloklu Manolya Sitesi’nde 35 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda vatandaş yaralandı. Açılan davada, iki blokun yıkımından altı sanık sorumlu tutuldu ve yargılama başladı.
Bilirkişi raporunda, A Blok’un altında bulunan Tarhanacı Kafe’nin bağımsız duvarları kaldırıp ilave kat eklentisi yaptığı ve binanın yıkımda etkili olduğu vurgulandı. Hem Tarhanacı Kafe’nin hem de MADO’nun sahipleri olan Mehmet Sait Kanbur ile Atila Kanbur’a “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlaması yöneltildi ve 22,5 yıla kadar hapisleri istendi.
Ancak sanıkların bilirkişi raporuna itirazlarıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde görevli yedi akademisyene yeni bir bilirkişi raporu hazırlatıldı.
Yeni raporda da ilk rapordakine benzer ifadeler yer aldı yine Atila Kanbur ile Mehmet Sait asli kusurlu bulundu. Ancak sanıklar bu rapora da itiraz etti ve dosya Pamukkale Üniversitesi’ne gönderildi.
Bugün Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen beşinci duruşmada Pamukkale Üniversitesi’nden gelen yeni raporun mahkemeye sunulduğu bildirildi.
Prof. Dr. Fatih Çetişli, Prof. Dr. Hüseyin Ceylan, Prof. Dr. Ali Haydar Kayhan, Dr. Öğr. Üyesi Özge Ersu Çakır, Dr. Öğr. Üyesi Engin Nacaroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Halit Coza ile Dr. Arş. Gör. Gökhan İmançlı’nın imzalarının yer aldığı raporda MADO’nun sahipleri Mehmet Sait Kanbur ile Atila Kanbur’a bir kusur atfedilmedi. Yeni raporda, müteahhidin, statik proje müellifinin, belediye proje kontrol birimi sorumlularının ile fenni mesulün asli kusurlu olduğu bildirildi.
Mahkeme Mehmet Sait Kanbur ile Atila Kanbur’un yurtdışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrolünü kaldırdı ayrıca bundan sonra duruşmalara katılma zorunluluklarının da olmadığını bildirildi.
Dava 10 Ekim 2025 tarihine ertelendi.
Erdoğan ile poz verdi
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 30 Kasım 2024’te partisinin il kongresi ve deprem konutları teslim töreni için Maraş’a gitti. Aynı gün Maraş’tan ayrılan Erdoğan’ı, havaalanından deprem davası sanığı da olan MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur uğurladı.
Ayrıca geçen günlerde Atilla Kanbur, Alişan’ın TRT’deki “Alişan İle Hayata Gülümse” isimli programına katıldı.
AKP’yi destekliyorlar
Maraş’ın ünlü iş insanları olarak bilinen Mehmet Sait Kanbur ve Atila Kanbur’un sahibi olduğu MADO, Gezi direnişi sırasında Taksim’deki şubelerinin kapıları kapatarak eylemcileri dışarıda bırakmıştı. 2014 yılında MADO çalışanları, ellerinde tuttukları ‘Oyumuz sana helal olsun, MADO çalışanları’ yazılı pankart ile AKP’ye destek vermişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***