Serbest Görüş Ekonomi
Avrupa Merkez Bankası (ECB), sabit oranlı kredilerde düşük ve negatif faiz oranları ile alınan kredilerin sona ermekte olduğu konusunda uyardı.
Financial Times’ın derlediği habere göre, Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesindeki ev sahiplerinin, düşen faiz oranlarına rağmen on yılın sonuna kadar artan ipotek maliyetlerini hissedeceği uyarısında bulundu.
Bankadan bir personelin Çarşamba günü yazdığı blogda, düşük ve negatif faiz oranları döneminde ev kredisi alan birçok borçlunun önümüzdeki birkaç yıl içinde yeniden borçlanma ile karşı karşıya kalacağı kaydedildi.
Hanelerin kemer sıkmasının en az 2030 yılına kadar sürebilecek bir “tüketim sürüklenmesine” neden olacağı konusunda uyarıda bulunuldu.
Enflasyonun 2021’in sonlarından itibaren yükselmeye başlamasının ardından banka, 2022’de negatif faiz dönemini sona erdirmek için acele ederek borçlanma maliyetlerini sadece 15 ay içinde yüzde -0,5’ten yüzde 4’e çıkarmıştı.
ECB analizine göre, Frankfurt’taki faiz belirleyicileri Haziran 2024’ten bu yana yüksek borçlanma maliyetlerini aşağı çekerken, ortalama mortgage oranı yıllarca yüksek kalmaya devam edecek.