Alberto PIZZOLI / AFP
30 yıl önce nükleer enerjiden uzaklaşma kararı alan İtalya, 2030 yılına kadar nükleer enerjiyi yeniden devreye sokmayı hedefliyor. Meloni hükümeti, enerji güvenliğini garanti altına almak ve karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için çareyi yeniden nükleer enerjiye dönmekte buldu.
İtalya, ülkenin enerji politikasında büyük bir değişime işaret ederek 2030 yılına kadar nükleer enerjiyi yeniden devreye sokma yolunda ilerliyor. Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, “2030 yılına kadar nükleer enerjinin İtalya’ya geri döneceğine inanıyorum” diyerek hükümetin planlarını aktardı.
Euroactiv’de yer alan habere göre, geçtiğimiz Cuma günü Bakanlar Kurulu, 1987 ve 2011 referandumlarıyla pekiştirilen nükleer karşıtı tutumu tersine çevirerek nükleer enerjiyi yeniden canlandırmaya yönelik bir planı onayladı.
Gilberto Pichetto Fratin bu girişimin önceki nükleer programlardan net bir kopuşa işaret ettiğini vurguladı: ”Geçmişteki büyük ölçekli nükleer enerji santrallerinden tamamen farklı araçlarla yeni nesil füzyon ve fisyon (ağır atom çekirdeğinin bölünmesi) ile ilgileniyoruz” dedi.
Bu bağlamda nükleer enerjinin 2050 yılına kadar ülkenin elektrik arzına yüzde 11 ila 22 arasında katkıda bulunması bekleniyor. Hükümet ayrıca yeni hamleyle birlikte yüzyılın ortasına kadar karbonsuzlaştırma maliyetlerinde 17 milyar avroya kadar tasarruf sağlamayı planlıyor.
Strateji, küçük modüler reaktörler (SMR’ler), mikro reaktörler ve dördüncü nesil fisyon teknolojisi dahil olmak üzere en yeni teknolojilere odaklanıyor. Plan aynı zamanda sürdürülebilir enerjinin geliştirilmesine yönelik uzun vadeli bir taahhüdü yansıtan nükleer füzyon yatırımlarını da içeriyor.
Meloni hükümeti planı, sonbaharda Meclis’ten geçirerek yasalaştırmayı hedefliyor. Yasanın onaylanması halinde hükümetin, araştırma ve yer seçiminden santral inşası ve nükleer yakıt geri dönüşümüne kadar tüm nükleer enerji döngüsünü düzenleyen kanun hükmünde kararnameleri hazırlaması ve yayınlaması için 12 ayı olacak.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***