ABD Başkanı Donald Trump, USAID’in “kapatılması” gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz ay ikinci dönemine başlayan Trump, en büyük bağışçısı ve dünyanın en zengin adamı Elon Musk’ın öncülüğünde ABD hükümetinin büyük bölümünü küçültmek ya da dağıtmak için sefer başlattı.
En büyük hedef ise, ABD’nin insani yardımlarını dünyanın dört bir yanına dağıtan kuruluş olan Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (USAID) yöneldi.
Trump yönetimi binlerce yabancı kökenli personelin ABD’ye dönmesini emretti ve dış yardımları dondurdu.
New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, 10 bin kişilik mevcut USAID personel sayısının yaklaşık 300’e düşürüleceği belirtildi.
Trump, Truth Social’da yaptığı paylaşımda, USAID hakkında “Yolsuzluk daha önce nadiren görülen seviyelerde. Kapatın!” diye yazdı.
Kongre’deki Demokratlar, Trump’ın yasama organından yeşil ışık almadan devlet kurumlarını kapatmasının anayasaya aykırı olacağını söylüyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin mevcut bütçesi uluslararası yardım için yaklaşık 58 milyar dolar ayırıyor.
Ancak Pew Araştırma Merkezi’ne göre, Washington dünyanın en büyük yardım donörü olmasına rağmen, bu para son çeyrek yüzyılda toplam hükümet harcamalarının yüzde 0.7 ila 1.4’ünü geçmedi.
USAID, dünyanın en yoksul bölgeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 120 ülkede sağlık ve acil durum programları yürütüyor.
USAID, Musk’ın geniş ticari çıkarlarının bulunduğu Çin de dahil olmak üzere rakipleriyle nüfuz mücadelesinde ABD için hayati bir yumuşak güç (soft power) kaynağı olarak görülüyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***