AKP ve MHP’nin hazırladığı ve kamuoyunda “sansür yasası” olarak basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ciddi müdahaleler içeren ve basın meslek örgütleri tarafından da sert şekilde eleştirilen teklif, Meclis’in yeni dönem çalışmalarının başlayacağı ekim ayına bırakıldı.
Kulis: Sansür yasası yeni yasama dönemine kaldı
Ankara kulislerinde AKP içinden özellikle 29. maddeye yönelik itirazlar nedeniyle teklifin Ekim ayında çeşitli düzenlemelerle yeniden genel kurula getirileceği konuşuluyor.
Teklifin iktidar bloğu içerisindeki tartışmalar nedeniyle ertelendiği basına yansırken, Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre AKP kanadı, söz konusu teklifin yeni yasama döneminde de gündeme gelmeyebileceğini ve bir anlamda kadük kalacağını değerlendirdiği belirtildi.
‘2023’TE SEÇİM VAR, BÖYLE BİR DÖNEMDE TEKLİFİN YENİDEN GÜNDEME GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL’
AKP kanadının ayrıca gelecek yasama döneminde tüm milletvekillerinin seçime odaklanacağına işaret edildi. AKP’li kurmayların “2023’te seçim var. Bir yandan da hem iç politikada hem de dış politikada yürütülen bir süreç var. O nedenle böylesi bir dönemde bu teklifin yeniden genel kurul gündemine gelmesi çok mümkün görünmüyor” değerlendirmesini yaptığı aktarıldı.
‘Dilsiz toplum’ yasası iktidarı niye kaygılandırdı?
‘Sansür Yasası’ iktidardaki en az iki kaygıyı yüzeye çıkardı: Biri, MHP’nin emniyet ve yargıdaki gücü. Diğeri AK Parti ve Külliye’deki siyasal oligarklar arasındaki hakimiyet kavgası.
‘ANAYASAYA AYKIRILIK İÇERİYOR, HAKSIZ KARARLARA NEDEN OLABİLİR’
AKP kanadında ayrıca teklifte yer alan bazı maddelerin ‘anayasaya aykırılık içerdiğinin’ dillendirildiği belirtildi. İktidarın üzerinde durduğu en önemli noktanın teklifle getirilen cezalar olduğu, söz konusu cezaların hukuken uygulama aşamasında pek çok haksız karar çıkmasına da neden olacağı konuşuluyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***