Halkaların Demokratik Partisi’nin (HDP), Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davasında sözlü savunma yapmayacağını mahkemeye bildirmesinin ardından, dosya bugün AYM raportörüne verildi.
Raportör esas hakkındaki raporunu tamamladıktan sonra dava karar aşamasına gelecek.
AYM daha önce HDP’nin talebiyle sözlü savunma için 11 Nisan’a gün vermişti. Ancak HDP, sözlü savunmanın seçim sonrasına bırakılmasına ilişkin başvuruların AYM tarafından gerekçesiz olarak reddedildiği gerekçesiyle sözlü savunma yapmayacağını AYM’ye bildirdi.
Bunun üzerinde AYM, bugünkü oturumda HDP’nin sözlü savunma vermemesini tutanak altına aldı. Mahkeme ayrıca, esas hakkındaki raporun hazırlanması için dosyayı AYM raportörüne verdi.
Mahmekeden yapılan açıklamada, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Halkların Demokratik Partisinin temelli kapatılmasına karar verilmesi talebiyle açtığı davada, davalı Partinin sözlü savunma için belirlenen toplantıya katılamayacağını bildirdiği 6/4/2023 tarihli dilekçesinde belirtilen hususlar yerinde görülmeyerek raportör tarafından davanın esası hakkında rapor düzenlenmek üzere yargılama sürecinin devamına 11/4/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir” denildi.
Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
HDP’nin sözlü savunma yapmayacağını açıklamasıyla kapatma davası son aşamaya geldi. Daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in sözlü mütalaasını dinleyen Yüksek Mahkeme dosyayı, raporunu hazırlaması için, raportöre verdi.
Raportör Anayasa raporunu AYM üyelerine sunduktan sonra karar günü belirlenecek.
Anayasa Mahkemesi Başkanı, hangi gün davaya bakmaya karar verirse, mahkeme o gün karar için toplanacak. Anayasa Mahkemesi genelde Çarşamba ve Perşembe günleri genel kurul toplantısı yapıyor.
Yüksek Mahkeme’de duruşma gününe karar verme yetkisi Başkan Zühtü Arslan’da bulunuyor. Görev süresi 13 Şubat’ta dolan Arslan, seçimlerde 15 üyeden 8’inin oyunu alarak yeniden seçilmişti.
Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği aday olarak bilinen İrfan Fidan’dan daha fazla oy alarak seçilmişti.
Eğer AYM 14 Mayıs öncesi bir karar vererek partiyi kapatırsa HDP’nin Yüksek Seçim Kurulu ile il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurma hakkı sona erecek.
Sandık kurullarında bir önceki seçime katılmış 5 partinin üye bulundurabilme kuralı nedeniyle, HDP sandık kurullarında da üye bulunduramayacak. HDP’nin yerine seçime girecek olan Yeşil Sol Parti, bir önceki seçime katılmadığı için sandık kurullarına üye veremeyecek.